Gedeputeerden Provincie Gelderland bezoeken HAN Engineering en Automotive
Op vrijdag 14 juni waren Ans Mol – van de Camp en Klaas Ruitenberg, gedeputeerden bij de Provincie Gelderland, op werkbezoek bij de HAN. Zij werden rondgeleid door de directeur en onderzoekers van zowel de HAN Academie Engineering Automotive als HAN Academie IT en Mediadesign. Op die wijze zijn ze meegenomen in een wereld van mogelijkheden en oplossingen: van kernenergie, data en overheid, mobiliteit tot aan netcongestie.

Smart Grid Demo Table
Met behulp van de Smart Grid Demo Table (video) en de HAN W@TTS simulator van Lucas Nulle, legden Hans Meerman docent-onderzoeker bij het Lectoraat Balanced Energy Systems en Patricia Boogaard, projectleider bij SEECE, de werking van ons elektriciteitsnet uit en konden ze demonstreren hoe netcongestie werkt.
Gedeputeerden Ans Mol – van de Camp en Klaas Ruitenberg kwamen met de suggestie om eens met de Smart Grid Table een bezoek aan Den Haag te brengen om zo betrokken politici helder uit te leggen waar de problematiek vandaan komt en wat de oplossingsrichtingen zijn richting het energiesysteem van de toekomst.
Hans Meersman gaf aan dat de keuzes die er gemaakt gaan worden met betrekking tot de warmtetransitie van grote invloed zijn op de haalbaarheid van een zo duurzaam mogelijk elektrisch energiesysteem in Nederland. Daarnaast werd er gesproken over de verschillende business cases en de total cost of ownership van regelbaar vermogen in de vorm van kernenergie, aardgas en waterstof, gerelateerd aan het aantal uren dat er regelbaar vermogen nodig is in een jaar.

Kernenergie
In de lezing over kernenergie van Frank Karelse (coördinator hbo-thematafel Energietransitie en Circulariteit) kwam naar voren dat de ontwikkeling van opleidingen en scholing nodig is voor de bouw van kerncentrales. Dat is namelijk vrijwel geheel verdwenen uit Nederland.
De HAN is hiervoor aangesloten bij het nationale programma dat hiernaar streeft. De provincie Gelderland streeft naar de bouw van 2 Small Modular Reactors (SMR) op een termijn van 8 jaar. Discussiepunt is of je die centrales gebruikt voor leveringszekerheid in een elektriciteitsmarkt die fluctueert door de zon en wind, of om minder windmolens te hoeven plaatsen, aangezien die op weerstand stuiten bij de bevolking.

Data en overheid
Erwin Folmer, lector bij de Academie IT en Mediadesign, heeft de gedeputeerden laten zien wat de kracht is van data en de vele mogelijkheden die Data Science en AI in de context van de overheid ons geven. De HAN geeft hier invulling aan door o.a. het nieuwe Lectoraat Applied Data Science en AI (ADSAI). Ook onderzoek ontwikkelingen zoals Knowledge Graphs, de start van een Datalab, de succesvolle MADS-opleiding en de Masterclasses die in november 2024 starten kwamen aan bod. Met de gedeputeerden is vervolgens naar toepassingsmogelijkheden bijvoorbeeld rond mobiliteit (verkeersproblematiek) en energie besproken.

Bron: HAN
Fotografie: Erik Rijpstra