Wat gebeurt er als je de mens eens niet centraal stelt?

De klimaattransitie, duurzaamheid: actuele thema’s die iets van ons allemaal vragen. Maar wat gebeurt er als je de mens eens niet centraal stelt? “Om onze planeet beter te begrijpen, moeten we leren vanuit andere perspectieven te kijken”, zegt lector Erik Jansen. Hoe? Ontdek het tijdens zijn interactieve aftertalk op het InScience Film Festival.

67e01961-beb2-11ee-b585-1ac9e1721182 Logo en sfeerbeeld InScience filmfestival Nijmegen editie 2024.

Erik Jansen is op zondag 17 maart als expert uitgenodigd voor de vertoning van de film A year in the field op het InScience Film Festival. Als HAN-lector Sociale Duurzame Praktijken neemt hij de bezoekers na de film mee in een reflectie, die de mens eens niet centraal stelt. De film brengt een jaar lang een metershoge monoliet in een Engels veld in beeld. Het laat zien wat de impact van klimaatverandering is in dat jaar. Maar het heeft ook nog iets anders te bieden. Want waar kijken we naar? En wat zie je als je het perspectief van de natuur aanneemt?

Relatie met omgeving heroverwegen

Erik: “Ik denk dat we onze relatie met de omgeving moeten heroverwegen. Onze relaties met de natuur, dieren, planten; het zijn sociale relaties. Als mens zetten we onszelf centraal en dat beïnvloedt hoe we omgaan met de omgeving. We kunnen er niet onbeperkt uit putten en de natuur gaat ondertussen haar gang, klimaatverandering is daar een voorbeeld van. Dat kijken vanuit een ander perspectief zien we terug in oeroude culturen, zoals die van de Maori in Nieuw-Zeeland. In hun cultuur heeft de Whanganui rivier een belangrijke rol, die zorgt voor vis, water en vervoer. De rivier wordt met respect behandeld. De westerse wereld heeft dit overschaduwd en de rivier werd letterlijk een afvalputje, zoals rivieren overal ter wereld. De overheid heeft daar nu erkend dat de rivier een belangrijke betekenis heeft voor de Maori en de rivier heeft de status van een persoon gekregen. Hierdoor is het juridisch mogelijk om voor de belangen van de rivier op te komen. In mijn ogen een goede stap. Alles heeft invloed op elkaar, we moeten de mens niet zien als het centrum van de wereld.”

Profielfoto Erik Jansen

Verhalen die je raken

Voor veel mensen is het moeilijk om zich voor te stellen hoe zo’n ander perspectief eruitziet. Betekenisgeving via kunst en cultuur is volgens Erik belangrijk om te helpen begrijpen wat er aan de hand is. “Door verhalen die je raken, die je begrip van de wereld vergroten, kom je verder. Ideeën sijpelen door en er komt een gesprek op gang. De film A year in the field is hier een mooi voorbeeld van. Het vertelt een verhaal, vanuit het perspectief van een veld. Wat zie je vanuit dat perspectief? Verplaats je eens in iets anders, een boom of een steen, wat zie je dan?  We kijken samen naar de film, in de aftertalk ga ik graag dieper in op deze vragen. Ik ben nieuwsgierig hoe de aanwezigen hier over denken. Om sociale verandering te realiseren is het nodig om onze verbeeldingskracht aan te spreken.”

Ben jij erbij?

Reserveer dan nu je plek en mis het inspirerende verhaal van Erik Jansen niet. Je bent welkom op 17 maart om 10.45 uur voor de film, de aftertalk start direct na de vertoning. Koop je ticket voor de film alvast online bij InScience

Sustainable Energy & Environment
 

Samen schoon

De HAN focust met haar onderzoek en onderwijs op 3 zwaartepunten: Slim, Schoon en Sociaal. De missie van het zwaartepunt Schoon is: samen werken aan minder CO2. Nieuwsgierig hoe de HAN zich hier voor inzet? 

SEE - Schoon