Eren ademt waterstof: ‘Er zijn extra projecten nodig’

Eren Öztürk volgde de Themaroute Waterstoftechniek van de HAN en deed zo ervaring op met waterstof. Inmiddels is de Werktuigbouwkunde student afgestudeerd en werkzaam bij VIRO. Hij maakt zich hard voor meer waterstofprojecten. “De zwevende student moet nog meer mogelijkheden hebben om voor waterstof te kiezen.”

SEE, waterstofmoleculen

Eren Öztürk ademt waterstof. Het exacte moment, kan hij zich niet meer herinneren, maar al op de basisschool werd hij gegrepen door het molecuul. “Er bestaat iets wat je kan opsplitsen door er energie aan toe te voegen en die energie krijg je weer terug op het moment dat je het weer samenvoegt. En diezelfde stof, water, drinken we. Dat concept vond ik al heel jong fascinerend. Hoe kan zoiets? Daar wilde ik meer over weten.”

Themaroute Waterstoftechniek

Eren is de jongen die in groep 5 een presentatiepakket aanvroeg bij NUON en een spreekbeurt gaf over energie en elektriciteit. Hij was een vaste bezoeker van techniekdagen en voelde zich vooral aangetrokken tot de warme kant van Werktuigbouwkunde. Die studie aan de HAN werd het dan ook na de middelbare school. Vanaf het 2e jaar, toen de themaroute Waterstoftechniek in beeld kwam, was de keuze simpel en specialiseerde hij zich verder in waterstof.

Elkaar inspireren

De Themaroute Waterstoftechniek biedt studenten van een technische opleiding namelijk de kans om te werken aan waterstofvraagstukken. Zo raken zij in projecten, stages en afstudeeropdrachten bekend met de techniek. Als ze voldoende studiepunten halen, dan krijgen ze een certificaat bij hun diploma, waaruit blijkt dat ze extra waterstofervaring en -kennis hebben.

“Je gaat onder meer langs bij bedrijven die bezig zijn met waterstof”, vertelt Eren. “Bij die bedrijven presenteer je ook je eigen projecten. Net als dat ik op het H2 Event, een waterstofevenement van de HAN voor bedrijven en studenten, 2 keer een waterstofproject heb gepresenteerd. De themaroute heeft mij zo ook geholpen bij het opbouwen van een netwerk van mensen die actief zijn op het gebied van waterstof. Dat is heel waardevol. Je deelt een interesse en inspireert elkaar.”

Icoon Themaroute Waterstoftechniek

Icoon Themaroute Waterstoftechniek

Energietransitie

Voor waterstof lijkt een belangrijke rol weggelegd in de energietransitie. Zo onderzocht Eren tijdens zijn stage- en afstudeeropdracht in hoeverre het mogelijk is om duurzaam opgewekte energie door middel van waterstof op te slaan op wijkniveau. Er is namelijk altijd een ‘mismatch’ tussen het moment dat energie wordt opgewekt en het wordt gebruikt. Het zou mooi zijn als de duurzame energie in de tussentijd ergens opgeslagen kan worden.

Hoe die opslag het beste kan gebeuren, is nog de vraag. Eren onderzocht of dat met waterstof op lokaal niveau kan. Elektriciteit kan namelijk worden omgezet in waterstof. Dat kun je onder druk ergens in de buurt opslaan en vervolgens weer omzetten naar elektriciteit. Zo kan de energie die ’s middags wordt opgewekt met de zonnepanelen, ’s avonds worden gebruikt om de auto op te laden of om te koken. Nu kan dat nog niet. Terwijl de mismatch nog groter wordt, naarmate we meer elektriciteit gaan gebruiken in plaats van gas.

Voor- en nadelen waterstofgas

Eren ontwierp voor de Arnhemse wijk Vredenburg een energieplant in een aangrenzend weiland. In 2050 zou het een economisch haalbare oplossing zijn, maar voor het veiligheidsaspect moet nog verder onderzoek worden gedaan. Ook is al duidelijk dat het systeem voor- en nadelen heeft.

Het voordeel is dat het waterstofgas mogelijk te transporteren is via gasleidingen die er nu al liggen. Dat zou een goedkopere optie zijn dan bijvoorbeeld het elektriciteitsnet verzwaren (daarvoor moeten nieuwe kabels de grond in, terwijl de ruimte daar al beperkt is). Het nadeel van waterstof als opslagoplossing is dat het totaalrendement laag is. “Het economische aspect zal uiteindelijk bepalend zijn welke oplossing het beste is. Het wordt namelijk altijd de goedkoopste optie.”

Eerste fulltime baan

Na zijn afstuderen, afgelopen zomer, is Eren gaan werken bij het bedrijf waar hij zijn stages deed. Hij is nu werkzaam op de afdeling Plant Design van VIRO in Arnhem, de ontwikkelpartner voor de industrie. “Het is een strategische keuze. Ik sta aan het begin van mijn carrière. Ik wil daarom graag de komende jaren mijn kennis verbreden en niet meteen voor 100 procent bezig zijn met waterstof. Maar dat zou ik later wel weer leuk vinden.”

Maar waterstof heeft hij zeker niet losgelaten. Het bedrijf heeft er veel interesse in. Eren gaat daarom nog naar waterstofbeurzen. En hij bedenkt binnen VIRO nieuwe stageopdrachten op het gebied van waterstof, want die zijn hard nodig, heeft hij ervaren.

Certificaatuitreiking Themaroute Waterstoftechniek door Herman Janssen aan Eren Özturk

Eren Özturk en Herman Janssen samen bij de uitreiking van het certificaat voor de Themaroute Waterstoftechniek.
SEE, SEECE, Academie Engineering en Automotive, Waterstof

Meer waterstofprojecten

“De interesse bij studenten in waterstof groeit, maar het aantal waterstofprojecten is nog wat aan de lage kant”, zegt Eren. “Terwijl er zo veel mogelijkheden zijn op het gebied van productie, opslag, transport en gebruik. Ik zou daarom van de gelegenheid gebruik willen maken om bedrijven op te roepen samen te werken met de HAN om studenten de kans te geven een waterstofproject uit te voeren bij het desbetreffende bedrijf.”
Want binnen het onderwijs concurreert waterstof met andere thema’s. “De studenten die echte interesse hebben in waterstof, die grijpen alle kansen aan om iets met waterstof te doen. Maar voor de twijfelaars, de zwevende studenten, is het nu lastiger om voor waterstof te kiezen. Om die mensen ook die kant op te trekken, zijn extra projecten nodig. Daarvoor hoop ik echt op bedrijven als HyGear, HyMatters, HyEt en Nedstack."