LIO-huis: tijdelijk thuis vlakbij opleidingsschool

Het lerarentekort: ook de Achterhoek heeft ermee te maken. Dus bedachten IN*oost, de HAN en de Radboud Docenten Academie het LIO-huis. Daarmee brengen ze wonen en stageplek dichter bij elkaar. Het werkt: studenten kiezen eerder voor een stage in de Achterhoek en sommigen gaan er niet meer weg.

30407 Docent staat midden in de klas en geeft uitleg aan zijn leerlingen die naar het smartbord kijken waar een wereldkaart op staat.

Ze had zelf een stageplek kunnen regelen, maar Sophia Baker liet het over aan het Praktijkbureau van de HAN: wijs maar een plek aan. Het werd het Ulenhofcollege, in Doetinchem. “Dat is dagelijks toch een stevige reistijd vanaf mijn kamer in hartje Nijmegen. Ik zou er niet over gestruikeld zijn, maar was toch blij dat opleidingsschool IN*oost een LIO-huis heeft, waar ik tijdens de stage kon wonen.” 

Van tijdelijke stage naar blijvend werken

Het LIO-huis is natuurlijk niet alleen maar service-van-de-zaak, vertelt Elles Loor, projectmedewerker bij IN*oost. “Hoe meer LIO’ers we naar onze scholen en regio trekken, hoe groter de kans dat ze er na hun diplomering willen werken. Gelukkig horen we van de instituutsopleiders van de HAN en de Radboud Docenten Academie (RDA) dat de studenten onze laagdrempeligheid, begeleiding en ruimte om te leren waarderen; dat ze het ‘naoberschap’ op onze scholen (en in de regio) voelen. Dat vergroot de kans dat ze blijven.” 

Een leerzaam thuis

Sophia woonde met één van die zeer welkome blijvers in het LIO-huis. En het klikte goed met hem, net als met de andere twee huisgenoten. Sophia: “Ik hechtte me snel aan alle drie. We zaten regelmatig met z’n allen te chillen in de woonkamer. Dan vertelden we elkaar ook over onze succesjes en struikelpartijtjes. Of bespraken opdrachten met elkaar: hoe doe jij dat? Automatisch leer je dan veel over het reilen en zeilen op heel verschillende vo-scholen. Ik had veel lol in het LIO-huis, maar heb er zeker ook veel geleerd!” 

Paradepaardje

Het LIO-huis is dan ook al jaren een van de ‘paradepaardjes’ van IN*oost, vertelt Elles: “We hebben deze oplossing samen met de HAN en de RDA bedacht, onder de paraplu van Samen Opleiden. Beide opleidingsinstituten zijn gebaat bij voldoende goede stageplekken: die bieden wij. IN*oost is gebaat bij leergierige studenten, die nieuwe kennis naar binnen brengen: die hebben de HAN en RDA. Het LIO-huis in Doetinchem brengt alles net wat makkelijker bij elkaar: ook studenten die hun LIO in bijvoorbeeld Winterswijk of Dinxperlo doen, reizen in drie kwartier van deur tot deur.” 

Betaalbaar en makkelijk geregeld

Sophia woonde doordeweeks in Doetinchem en in het weekend op haar kamer in Nijmegen. Financieel kon die combi ook prima, vertelt ze: “Voor het LIO-huis betaal je maar € 75,- per maand, als onkostenvergoeding. Die wordt verrekend met je stagevergoeding, dus daar heb je verder geen omkijken naar. Alles was ook zó voor elkaar: ik hoefde eigenlijk alleen te zeggen ‘ja, ik wil’. Daarna regelde IN*oost de rest.” 

Volledig gemeubileerd

Maar de verhuizing dan? Het is nogal wat om je hele hebben en houden voor een schooljaar naar Doetinchem te brengen. Maar dat hoeft gelukkig niet, vertelt Sophia: “Het LIO-huis is volledig ingericht, dus je hoeft eigenlijk alleen je kleren mee te nemen. Op je eigen kamer staat al een bed, bureau en kast. Voor mij was dat genoeg; anderen namen wel eigen spullen mee.” 

Reistijd telt (soms) mee

Ieder jaar bespreken IN*oost, HAN en RDA of ze het LIO-huis ‘in bedrijf’ houden. Het antwoord is al jaren: zeker doen we dat! Elles: “Meestal zijn alle vier de plekken gevuld, dus de behoefte is er nog steeds.” In hetzelfde overleg wordt bekeken of er nog iets aangepast moet worden. “Sinds dit schooljaar nemen we - als er meer aanmeldingen zijn dan plekken - de reistijd mee in de toewijzing. Een student als Sophia krijgt dan dus voorrang op een Achterhoekse student die graag op kamers wil, maar geen lange reistijd heeft. Voorheen zeiden we: Wie het eerst komt, die het eerst maalt.”

Meer Samen Opleiden

 IN*oost werkt ook op andere gebieden nauw samen met de HAN en/of RDA. Ook weer onder de paraplu van Samen Opleiden, waaruit ook het LIO-huis ontstond. Elles: “Workshops rondom didactiek en onderwijsinnovatie, een basis- en verdiepingscursus werkplekbegeleiding, een vakdidactische werkplaats, noem maar op. Met ons curriculum zorgen we samen dat de studenten goed gevoed worden met wat nodig is om uiteindelijk een startbekwame docent te worden. Omdat we dat als gelijkwaardige partners doen - van propedeuse tot diplomering, voor én met de studenten - sluiten de opleidingstheorie en de stagepraktijk kreukelvrij op elkaar aan. Dát is samen opleiden!” 

Het LIO-huis is in principe bedoeld voor LIO-studenten, maar soms wordt er een uitzondering gemaakt. Bijvoorbeeld als een LIO’er na diplomering bij IN*oost komt werken of als de school een docent in dienst neemt die (nog) ver weg woont. Zij kunnen dan tijdelijk (blijven) wonen in het LIO-huis, tegen een hoger tarief. 

De week van Samen opleiden

Omdat het deze week de landelijke Week van Samen Opleiden is, verschijnt er iedere dag een artikel over Samen Opleiden vanuit HAN Academie Educatie.

8f6cb792-0ce5-11ee-9dc4-02565807075b Twee studenten maken een opdracht en vragen daar iets over aan de docent die kritisch nadenkt.

Meer nieuws in de serie Samen Opleiden

Masterclass Communiceren met Ouders

Wat mis je het meest als stagiair op onze scholen? Dat vroeg scholenkoepel Optimus PO vorig jaar aan alle afstudeerders. Met stip op 1: oefening in oudergesprekken. Nu is er de masterclass Communiceren met Ouders, ontwikkeld en verzorgd door Optimus én HAN Pabo.

510028 een vader, moeder en dochter op school

Zachtere landing voor beginnende leraren

Diploma op zak, en daar ga je dan: je eerste baan als leraar! Zeker de eerste jaren komen er heel wat uitdagingen op je pad. De vo-scholen in de regio Nijmegen maken de landing graag wat zachter. Onderzoek laat zien waar de kansen liggen.

905c0734-0ce5-11ee-b067-02565807075b Docent op het Citadel College loopt door het klaslokaal om vragen van de leerlingen te beantwoorden die de vinger in de lucht hebben.

Kansen voor meer samen opleiden!

2 keer per jaar komen de projectleiders, school-en instituutsopleiders van de partnerschappen en samenwerkingsscholen vo en mbo in onze regio samen tijdens de IO/SO middag. Tijdens deze bijeenkomsten ontmoeten ze elkaar en delen vindt kennisdeling plaats.

517329 Fotografie van de IO/SO studiemiddag voor de Academie Educatie april 2023

Samen opleiden sterk in ontwikkeling

Ter gelegenheid van de Week van Samen Opleiden gaat projectleider Educatief-regionale samenwerking bij HAN Academie Educatie, Joke Kiewiet-Kester, in een podcast in gesprek met hoogleraar Public Governance aan de Universiteit van Tilburg, prof. dr. Patrick Kenis.

449662 Portretfoto van projectleider Joke Kiewiet in de hal van Ruitenberglaan 26 in Arnhem