Minister Bruins Slot maakt kennis met innovatieve HAN H2 Demonstrator

CDA-minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bracht op 10 oktober een bezoek aan de regio Arnhem-Nijmegen. De minister maakte onder meer kennis met de innovatieve H2 Demonstrator waaraan ook een tostibar op waterstof én wielen is gekoppeld.

338054 Waterstofdemonstrator van de buitenkant en achter de doblo

Toepassingen van waterstof

Rob Verhofstad, voorzitter HAN College van Bestuur, vertelde aan de minister dat de H2 Demonstrator ontwikkeld door lectoren en onderzoekers van de Academie Engineering en Automotive om kennis over waterstof te vergroten, niet alleen op de HAN, maar ook in de brede regio. “Kennis en praktische toepassingen van waterstof zijn onmisbaar als we met zijn allen de gewenste overgang naar duurzame energie willen maken”, aldus de collegevoorzitter.

Vervolgens gaf Ruben Bruins, onderzoeker en HAN H2 Lab beheerder, uitleg aan de minister over de H2 Demonstrator. Ook waren o.a. Frank Croes, programmamanager Circulaire Economie bij HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie, en Erik Folgering als vertegenwoordiger van Connectr aanwezig.

454622 Minister Bruins Slot maakt kennis met de H2 Demonstrator en tostibar onder toeziend oog van o.a. Rob Verhofstad, collegevoorzitter HAN en Jan van Dellen, directeur van The Economic Board

Nieuwe Regio Deal

Mede vanwege de gunstige ligging en aantrekkelijke omgeving is de verwachting dat de regio Arnhem-Nijmegen de komende decennia verder zal doorgroeien. Die harde groei zorgt voor veel fysieke en sociale uitdagingen. De Groene Metropoolregio, The Economic Board en de provincie Gelderland werken daarom samen aan een voorstel voor een nieuwe Regio Deal. Hierover liet de minister zich tijdens haar werkbezoek ook informeren.

Het doel van de Regio Deal is om met behulp van samenwerking, kennis, talent en technologische innovaties uit de regio, de brede welvaart voor inwoners en bedrijven te verbeteren. Om de hele regio op een gezonde en groene manier te laten groeien zet de Regio Deal ook in op het verbeteren van de brede welvaart voor inwoners in wijken waar dit al jaren afneemt.

Tot 2025 investeert het Rijk in totaal € 950 miljoen in Regio Deals. De regio’s verdubbelen het bedrag wat zij krijgen toegekend. De Groene Metropoolregio kan een bedrag van maximaal € 40 miljoen ontvangen als de Regio Deal wordt toegekend. In deze combinatie zijn ook het bedrijfsleven en kennisinstellingen bij betrokken.

454639 Ruben Bruins geeft uitleg over de H2 Demonstrator van de HAN aan minister Hanke Bruins Slot op 10 oktober 2022

Sociale innovatie

Ahmed Marcouch, burgemeester gemeente Arnhem en tevens voorzitter The Economic Board en bestuurslid Groene Metropoolregio, liet de minister nog zien hoe in Arnhem-Oost sociale innovatie werkt. "Al dit alles met een sterke wijkbeweging die onze opgroeiende generatie draagt en waardeert."

Volgens Marcouch start dit met een toegewijde overheid die docenten, jongerenwerkers en wijkagenten aanmoedigt 24/7 rond de ouders te staan. "Straatcoaches, corporaties en ondernemers doen ook mee. De nieuwe generatie tillen wij op vanaf dag één weg van criminele invloeden richting vak leren. De innovatie heeft als kern dat wij de pedagogische ruimte vergroten van thuis en de schoolklas naar de pedagogische wijk. Zo groeit een nieuwe generatie op met nieuwe kennis en nieuwe oplossingen in nieuwe beroepen vol nieuwe levenslust. Voor hun gezin, hun wijk en voor onze stad Arnhem."

Bron: The Economic Board
Fotografie: Michel Lammerse Photography