AA-Accountant worden? Dit zijn je opties

AA Accountant worden? Dit zijn je opties.

Als AA-accountant ben je de belangrijkste financieel adviseur voor de MKB-ondernemer. Logisch dus, dat het voeren van de AA-titel wettelijk beschermd is. Na je bachelordiploma heb je nog een post-hbo opleiding nodig. Wat zijn de 3 meest gekozen opleidingsroutes? En wat zijn de verschillen?

Waarom je AA titel halen?

“AA is een gewilde titel", zegt Peter, coördinator van de post-hbo Accountancy opleidingen bij de HAN. "AA-accountant staat voor Accountant -Administratieconsulent. Met deze titel mag je assurance geven ten behoeve van een beperkte kring gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan beoordelingsopdrachten, toekomstgerichte informatie en bijzondere controleopdrachten als subsidieverklaringen. De accountant is de financiële en administratieve sparringpartner voor kleine en middelgrote ondernemers."

Om jezelf AA-accountant te mogen noemen, moet je ingeschreven staan in het accountantsregister van de NBA. Je wordt hierin opgenomen zodra je zowel je theoretische opleiding als je praktijkopleiding hebt afgerond. 

De snelste route om accountant te worden begint met de hbo-studie Accountancy. Je kunt deze in voltijd of in deeltijd/duaal volgen. Heb je een ander bachelordiploma? Dan heb je eerst nog een schakeltraject nodig om toelaatbaar te zijn tot de AA-opleiding. Je totale studie duurt dan dus iets langer. In dit artikel lees je meer over de verschillende opleidingsroutes naar je AA-titel.

AA-accountant worden Route 1: de traditionele route

Peter: “Na je hbo-studie Accountancy kun je door naar de post-hbo AA Accountancy MKB opleiding. Met deze opleiding rond je in 2 jaar het theoretische deel van de AA-opleiding af. Dat kan bij de HAN maar ook bij een van de andere hogescholen of enkele particuliere instituten. De theorieopleiding volg je altijd in deeltijd. Je combineert de opleiding met je baan in de accountancy en volgt 1 dag in de week college. Naast je theorie-opleiding moet je nog de 3-jarige praktijkopleiding doen via de beroepsorganisatie en een stagebureau. Je bepaalt zelf wanneer je met deze praktijkopleiding start. Na de praktijkopleiding moet je kunnen aantonen dat je als startbekwame accountant aan de slag kunt gaan bij een accountantskantoor. Met je theoriecertificaat én je praktijkcertificaat mag je je inschrijven in het register van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en mag je je AA-accountant noemen.”

AA-accountant worden Route 2: de kortere, gecombineerde route

“Sinds 2019 bieden we ook een gecombineerde opleiding aan”, vertelt Peter. “Je kiest er dan voor om het theoretische deel en het praktijkdeel in een gecombineerd traject te doorlopen. Deze opleiding - AA MKB Theorie en Praktijk - duurt in totaal 3 jaar. Omdat de theorie wordt uitgesmeerd over 3 jaar, is er meer begeleiding mogelijk bij de verplichte opdrachten uit de praktijkopleiding. Voor studenten kan dat een heel fijne optie zijn omdat je met dit gecombineerde traject tijd bespaart en ook nog eens optimaal wordt begeleid. Na je hbo-studie Accountancy is deze kortere route dus ook een optie.” 

Welke route is beter? Eerst theorie of meteen de gecombineerde route?

Zo’n kortere route klinkt heel aanlokkelijk en het roept natuurlijk de vraag op waarom je dan voor het langere traject zou gaan. Peter: “Werken en daarnaast studeren is best een pittige combinatie. Sommige studenten kiezen er heel bewust voor om eerst maar eens te starten met de 2-jarige theorie opleiding en denken ‘de praktijkopleiding komt nog wel’. Kantoren geven hier soms ook de voorkeur aan. Ik denk dat dat vooral komt omdat ze nog niet bekend zijn met de nieuwe mogelijkheid. Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze, maar ik verwacht dat over twee jaar de kortere, gecombineerde opleiding de grootste is van de twee.”

Ik verwacht dat over twee jaar de gecombineerde opleiding de grootste is van de twee.

AA-accountant worden Route 3: een andere vooropleiding dan hbo-accountancy

Ook zonder bachelor in accountancy is het mogelijk om door te stromen voor je AA-titel. Je hebt dan eerst nog een schakeltraject nodig om toelaatbaar te zijn. Je totale studie duurt dan dus iets langer.

“We zien regelmatig studenten die vanuit hun bachelor Finance & Control door willen naar hun AA-titel”, zegt Peter. “Dat kan dan via het Schakelprogramma AA. Dat is een 1-jarige post-hbo opleiding in deeltijd." Studenten die geen financiële bachelor hebben, maar bijvoorbeeld de Pabo of Hotelschool hebben gedaan, doorlopen eerst het Schakeltraject Accountancy en Controlling van 10 maanden. 

Peter: “Momenteel is de arbeidsmarkt voor accountants bijzonder goed. Kantoren zitten met veel vacatures en door mensen zo’n schakeltraject te bieden hebben ze een extra middel in handen om goed personeel aan te kunnen trekken. ”

Advies nodig?

Peter: "Studenten en kantoren die meer over willen weten kunnen altijd contact met mij opnemen voor vragen over een passende leerroute of bijvoorbeeld een voorlichting op kantoor. Mail dan even naar Peter.Kuppen@han.nl, dan kijken we samen wat mogelijk is. We bieden via de opleidingspagina’s ook adviesgesprekken aan met onze studieadviseurs. Dat kan hier op de HAN, maar ook telefonisch of via teams."

Wil je meer weten over de verschillende opleidingsroutes bij de HAN om je AA titel te halen? Kijk dan bij de opleidingen hieronder of ga naar de pagina deeltijdopleidingen accountancy en control voor een compleet overzicht van de opleidingen die de HAN op het gebied van accountancy en control biedt.

348558 Portretfoto van opleidingscoördinator Accountancy Peter Kuppen in R31 Arnhem.

AA-opleidingen

AA Oriëntatie Accountancy MKB

Heb je een bachelor Accountancy of een gelijkwaardig diploma op zak? Met deze opleiding haal jij je theoriecertificaat. Duur: 2 jaar.

AA MKB Theorie en Praktijk

In de gecombineerde opleiding volg je theorie en praktijk in één opleiding. Je haalt in minder tijd beide getuigschriften en wordt optimaal begeleid. Duur: 3 jaar.

Schakelprogramma AA

Heb je een bachelor Finance & Control of een andere financiële bachelor? Met het Schakelprogramma word je snel klaargestoomd om door te kunnen naar de postbacheloropleiding AA Accountancy. Duur: 1 jaar.

Accountancy en Controlling (Schakeltraject)

Heb je geen financiële bachelor? Word in sneltreinvaart een finance professional. Met je diploma ben je toelaatbaar tot financiële vervolgopleidingen. Duur: 10 maanden.