Post-hbo AA Oriëntatie Accountancy MKB

koffiekorner, Overleg, samenwerken
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 17nov
  Open Avond
  Arnhem - 17:00 - 21:00

De opleiding start 4 februari 2022

De accountant is een vertrouwenspersoon voor ondernemers. Een belangrijke speler in het economisch-maatschappelijk verkeer. Het is een beschermd beroep. Je bent pas accountant na afronding van je post-hbo opleiding én de Praktijkopleiding MKB. Wil jij de beschermde AA-titel bemachtigen? Meld je aan!

In het kort

  2 jaarDuur
  hbo+Niveau
  ca. 14-16 uur Studiebelasting(colleges + zelfstudie)
  € 4000,-Kosten voor het 1e jaar

Voor wie is deze opleiding?

Jij hebt je bachelor Accountancy op zak. Of hebt een gelijkwaardig diploma behaald. Je werkt op een accountantskantoor. Je wilt jezelf verder ontwikkelen als vertrouwenspersoon voor ondernemers. En de beschermde AA-titel bemachtigen. Deze post-hbo opleiding is dan de juiste keuze voor jou. 

Lees snel verder of bekijk het complete overzicht met deeltijdopleidingen accountancy en control bij de HAN.

Programma post-hbo AA Oriëntatie Accountancy MKB

De opleiding biedt een erg gevarieerd programma waarbij we steeds de koppeling maken tussen de theorie en de dagelijkse beroepspraktijk. Belangrijke onderdelen van het programma zijn:

 • Assurance bij bijzondere opdrachten
  Als accountant heb je in het maatschappelijk economisch verkeer de bijzondere taak om vertrouwen te geven bij de financiële cijfers van bedrijven. Bij dit vakgebied leer je werken met de regelgeving die voor het geven van dit vertrouwen van belang is.
 • Risicogericht Samenstellen
  Het samenstellen van periodecijfers blijft een belangrijke taak voor de accountant. Door kennis van de onderneming of de branche kan dit efficiënter en beter. Door deze aanpak kan er beter en meer risicogericht gewerkt worden.
 • Advisering op het gebied van belastingen en recht
  Het opstellen van de aangiften en adviseren over de verschillende belastingen zoals omzetbelasting, loonbelasting en vennootschapsbelasting wordt vaak gedaan door de accountant. Vragen van ondernemers over de regels bij ziekte of ontslag zijn eveneens zaken die bij dit vak aan de orde komen.
 • Strategische advisering MBK
  Bij dit onderdeel schrijf je een strategisch advies voor een klant van je kantoor, op basis van het Business Model Canvas.
 • IT in de MKB praktijk
  Geautomatiseerde informatiesystemen kunnen kwetsbaar zijn. Niet altijd is de verkregen informatie betrouwbaar genoeg om goede beslissingen te kunnen nemen. Ondernemers hierbij helpen is wat je leert in deze module.
 • Bedrijfsoverdracht
  Het schrijven van een rapport waarbij voor een MKB onderneming de overdracht van het bedrijf aan de volgende generatie of een verkoop aan derden wordt geadviseerd.
 • Financieel beheern
  Het opstellen van een financiële analyse voor een onderneming gericht op een goede bedrijfsvoering en beter kapitaal beheer.
 • Ethische dilemma’s
  Als professional in de accountancypraktijk heb je regelmatig te maken met ethische dilemma's. Ondernemingen waar privé-aspecten de bedrijfsvoering beïnvloeden, ondernemers die de randen van de regelgeving opzoeken of adviezen van jouw kantoor die door de snelle veranderingen in de omgeving van het bedrijf achteraf niet goed blijken te zijn. Deze problematiek is onderdeel van het programma bij verschillende vakken. In het laatste jaar werk je een complex ethisch dilemma uit in een essay of referaat.

Daarnaast de Praktijkopleiding MKB

Ons advies is om al tijdens deze theoretische opleiding te starten met de Praktijkopleiding MKB omdat het maken van beroepsproducten een belangrijk onderdeel is van de theorie-opleiding. Dit zijn praktijkopdrachten die je maakt voor klanten van het kantoor. Hierbij is er overlap met verplichte onderdelen van de praktijkopleiding. Door beide opleidingen gelijktijdig te doorlopen voorkom je dat je vergelijkbare opdrachten 2 keer moet maken.

Of kies voor de geïntegreede opleiding: theorie én praktijk

De HAN biedt ook de geïntegreerde post-hbo opleiding AA MKB Theorie en Praktijk. Dit is een relatief nieuwe opleiding waarin de theorie wordt uitgesmeerd over 3 jaar waardoor ruimte ontstaat en meer begeleiding mogelijk is voor de verplichte praktijkonderdelen. Deze route wint snel aan populariteit en is sneller: in 3 jaar rond je theorie én praktijk af en heb je je AA-titel. 

Meer weten?Kom naar de Open Avond op 17 november!

Past de post-hbo opleiding AA Oriëntatie Accountancy MKB bij de volgende stap in je carrière? Ontdek het op de Open Avond van 17 november! Stel al je vragen aan docenten en studenten en proef meteen de sfeer op de campus in Arnhem of Nijmegen. Liever de online voorlichtingen vanuit huis volgen? Dat kan bij sommige opleidingen ook.

 

317759 Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Financien en Rechten op LvS10.

Verdere informatie

Ervaringen van studenten

Interesse in AA Oriëntatie Accountancy MKB?

Meld je dan aan. Of vraag om een persoonlijk adviesgesprek. Wij helpen je graag de juiste keuze te maken en misschien heb je wel recht op vrijstellingen.

Snel antwoord

Vragen over de opleiding?
Stel je vraag aan HAN Deeltijdstudies. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 8.30 tot 17.00 uur

Liever bellen?

Bellen: 026 - 369 1300