Zo hak je de knoop door

Student luistert naar student
WorkshopDefinitieve studiekeuze
1-op-1 gesprekMet een studiekeuzecoach
Online Open DagTerugkijken

Je vindt een paar hbo-studies interessant. Maar welke opleiding kies je? Bijna 1 mei, tijd om de knoop door te hakken! De oefeningen, activiteiten en tips op deze pagina helpen jou om een keuze te maken.

Waar gaat jouw reis naartoe?

Studeren is een grote ontdekkingsreis. En jouw vliegtuig gaat bijna vertrekken! Als je in september met je studie wilt starten, is het nu hoog tijd om je ticket te boeken. Kun jij maar niet beslissen wat jouw bestemming wordt? Je bent niet de enige.

Kiezen is lastig. Als je het 1 kiest, laat je namelijk het ander (voor nu) schieten. Soms blijf je dan maar wikken en wegen. Of je zoekt nog verder, naar een studie die nóg beter bij jou past. Of moet jij toegeven dat je je nog helemaal niet zo goed hebt voorbereid? Ook zo'n ding. En nu wil je tóch kiezen, want het is bijna 1 mei.

Wat nu? Volg je hart en laat je hersenen nog eens goed kraken met de oefeningen hieronder. Dan gaat het jou vast lukken om voor 1 mei de knoop door te hakken!

5 oefeningen om de knoop door te hakken

Jouw reisgids

In een reisgids vind je alle info over een bestemming. Wat weet jij eigenlijk over jouw reisbestemmingen? Dat zet je in deze oefening op een rijtje. Dan vel je jouw oordeel: welke opleiding scoort het hoogst?

141500 Studenten praten bij laptop

Eiland hoppen

Hoe zou het zijn om op die ene opleiding te zitten? Dat ga je je tijdens deze oefening proberen voor te stellen. Hop van eiland naar eiland en proef overal even sfeer. Waar smaken de cocktails het lekkerst?

student wijst op wereldkaart

Backpacken

Je gaat op reis met je backpack en koopt alleen het ticket. De rest van de reis komt vanzelf, die stippel je onderweg wel uit. Zo ga je in deze oefening ook een studie kiezen. Als je alleen aan het 1e jaar denkt, welke studie kies je dan?

31533 twee studenten lezen atlas

Verrassingsreis

Ken je dat? Je boekt een reis, maar pas op Schiphol krijg je te horen wat er op je ticket staat. Laat je zo ook verrassen door deze oefening, en kom er achter of je stiekem al een voorkeur hebt voor een opleiding.

141506 Studenten praten met elkaar

De weg naar Rome

Yep: Er leiden meerdere wegen naar Rome. Je kunt de lange of de korte weg nemen, maar je komt er wel. Zo kun je ook via allerlei wegen op de studie van jouw keuze uitkomen. Het schema in deze oefening helpt jou om erachter te komen wat je wil.

141495 Studenten draaien aan wereldbol

Hulp nodig?

Kom je er toch niet uit? Meld je aan voor een workshop van de Jonge Helden Academie of ga 1-op-1 in gesprek met een studiekeuzecoach. Zij helpen jou verder op weg naar je bestemming.

  • 141323 studente plaatst sticky notes op muur

    Workshop: Maak je definitieve studiekeuze

    Volg samen met andere jongeren een online workshop van de Jonge Helden Academie. Dat zijn doorgewinterde reisbegeleiders als het om jouw studiekeuze gaat! Met een vleugje humor geven zij jou handige inzichten en praktische tips om de knoop door te hakken.
  • 32250 en-student-gesprek-overleg

    1-op-1 gesprek met een studiekeuzecoach

    De studiekeuzecoaches van de HAN gidsen jou naar je eindbestemming. In een online gesprek gaan ze in op jouw twijfels en vragen. Wat wil je nog echt? Wat kan jou helpen om je keuze te maken? Wat staat je nog in de weg? Zo kom je weer een stap verder!

Kun je écht niet kiezen? 3 tips bij keuzestress

Aaaah! Je doet zo je best, maar je komt er echt niet uit. Dan hebben we nog 3 gouden tips voor je.

Tips van studentenHoe hakten zij de knoop door?

Wist je dat...

Je het nooit 100% zeker kunt weten?

Zit jij te wachten tot je 100% zeker weet dat dit 'het' is? Forget it. Je kunt niets zeker weten in het leven. Er is dus ook geen 'goede' of 'foute' keuze, het gaat er om dat je een bewuste keuze maakt. Hoe die keuze uitpakt, weet je pas achteraf. Spannend? Ja zeker, maar dat hoort bij het leven.

Elke ervaring telt?

Je leert van alle ervaringen die je opdoet. Soms maak je na een nieuwe ervaring weer andere keuzes. Dat maakt het leven zo interessant! Zorg dus vooral dat jouw studie een toffe ervaring wordt. Wat zou jij nu willen leren, ervaren en ontdekken? Die kant moet je op!

Je veel van je twijfels kunt leren?

Twijfelen is irritant en frustrerend. Maar het hoort er wel bij. Zie het als het begin van wijsheid ;-). Omarm die twijfel dus maar! Het is de start van jouw loopbaan. Want keuzes maken en knopen doorhakken, dat zal je de rest van je leven nog vaak moeten doen. Dit is dus een hele goede oefening!

Gewoon doen!Klaar om te kiezen?

Je kunt niets zeker weten in het leven. Als je maar een bewuste keuze maakt. Heb jij er energie in gestoken en alles voor jouw gevoel goed uitgezocht? Dan ben je klaar voor de volgende stap. Vertrouw op jezelf en ga ervoor!

Student achter laptop met Studielink pagina