Is een tussenjaar wat voor mij?

   

Heb jij je uitgebreid in je studiekeuze verdiept maar kom je er écht niet uit? Misschien is een tussenjaar dan wat voor jou.

student wijst op wereldkaart

Nieuwe ideeën, avonturen en ontdekkingenTussenjaar: de Podcast

Luister naar de Podcast van Emma. Zij is 19 jaar en houdt een tussenjaar. In de Podcast neemt ze je mee op haar avonturen, ontdekkingen en creatieve ideeën. Wie weet doe je inspiratie op!

388460 Beeld tbv cursus podcast ontwikkelen en lanceren

Tussenjaar

Hoe dichter de aanmelddeadline nadert, hoe slechter jij in je vel zit. Want je zoekt je rot, maar je kunt geen studie vinden die bij jou past. Je hebt allerlei opleidingen bekeken. Gepraat met je ouders, je decaan en je vrienden. Open Dagen bezocht, meegelopen. Maar wat je ook probeert, je komt niet dichter bij een studiekeuze. Er is op dit moment geen opleiding waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Moet je dan maar gewoon wat kiezen? 

Nope, dat is ook niet slim. Elk jaar stoppen duizenden studenten met hun studie omdat die toch niet bij hen past. Dat is natuurlijk geen leuke ervaring. Zomaar een studie kiezen omdat het moet, is dus geen goed plan. Als je er écht niet uit komt, kan een tussenjaar de oplossing zijn.

Yes! Wanneer is een tussenjaar een goed idee?

nope Wanneer is een tussenjaar niet nodig?

InterviewFemke nam een tussenjaar

Er waren zoveel opleidingen die Femke op haar 17e interessant vond. "Theater, onderwijs, sport - er stonden wel 10 opleidingen op mijn lijstje. Maar niet 1 sprong eruit", vertelt ze. Daar had Femke het moeilijk mee. "Ik moest een levensbepalende keuze maken, terwijl ik nog niet goed wist wie ik was. Kies je dan maar iets?"

Femke niet. Ze nam een tussenjaar om uit te zoeken welke studie bij haar past.

Femke nam een tussenjaar

Tips Zo vul je je tussenjaar goed in

Wil je wat van je tussenjaar maken? Maak een plan: wat wil je gaan doen en wat wil je daarmee bereiken? Van een jaar bankhangen word je immers niet veel wijzer. Benieuwd naar je opties? Komen ze!

Meer lezen over tussenjaarTussenjaar Kenniscentrum

Wil je meer weten over een tussenjaar? Op de website van het Tussenjaar Kenniscentrum vind je onafhankelijke en deskundige informatie over de mogelijkheden en risico's van een tussenjaar.

meisje in klaslokaal gooit uit blijheid papieren in de lucht