Studeren met bijzondere omstandigheden

387944 aanmelden hbo-opleiding bijzondere omstandigheden melden tetris puzzel

Heb jij extra ruimte of begeleiding nodig om jouw talenten te ontplooien? Bijvoorbeeld omdat je studeert met een beperking. Of omdat je jouw topsport of onderneming met je studie wilt combineren. No problem! Laten we samen kijken wat jij nodig hebt en wat er bij jouw opleiding mogelijk is.

Welke bijzondere omstandigheden zijn er?

Dyslexie

Dyslexie is de meest voorkomende functiebeperking. Daarom hebben we standaardvoorzieningen afgesproken voor alle studenten met dyslexie. Je hoeft dit niet vooraf te melden, neem bij de start van je studie contact op met je studentbegeleider om de voorzieningen te regelen.

Student schrijvend met pen

Functiebeperking

Een functiebeperking kan zichtbaar zijn, omdat je blind bent of in een rolstoel zit. Maar het kan ook gaan om onzichtbare ziektes of beperkingen zoals epilepsie, chronische vermoeidheid, ziekte van Crohn of ADHD.

442683 Rolstoelgebruiker bij een trap waar ze op getild wordt.

Tijdelijke ziekte

Je kampt met pfeiffer of een burn-out, hebt een operatie gehad of er speelt een andere tijdelijke ziekte of situatie.

347057 Ziekenhuispersoneel in ziekenhuis duwen een bed met patient

Familie-omstandigheden

Er kan thuis van alles aan de hand zijn waardoor studeren even niet zo makkelijk gaat. Misschien ben je zwanger of is er een dierbare ernstig ziek of overleden.

360551 Vrouw steunt man tijdens wandeling in het bos. Sneller Herstel. Helpende hand.

Studeren als topsporter

Jij hebt eigenlijk twee carrières: 1 als sporter en 1 als student. Om te zorgen dat je die goed met elkaar kunt combineren, bieden wij jou extra flexibel onderwijs. Met onze Topsportregeling kun je bijvoorbeeld je tentamens verspreiden of hoorcolleges volgen op afstand.

studenten staan klaar voor de start

Studeren en ondernemen

Wat tof dat jij je onderneming met een studie wilt combineren! Dankzij de Topondernemersregeling van de HAN zijn je ondernemersactiviteiten heel goed te combineren met je opleiding.

Student met producten en begeleider. Centre for creativity. Centrum voor ondernemerschap. Joey Fennema, Karel Rietdijk

Zorg voor anderen

Zorg jij thuis voor iemand anders met een ziekte of beperking? Dat kost veel energie. Misschien heb je recht op vrijstellingen, uitstel of financiële ondersteuning.

109943 oudere man in rolstoel kijkt uit raam in een het ziekenhuisgang

Studeren in Nederland

Kom jij naar de HAN vanuit Caribisch Nederland? Of heb je een vluchtelingenachtergrond? Welkom! De HAN helpt je, bijvoorbeeld met extra taalondersteuning of een buddy.

143333 taal- en schakeljaar, statushouders in de klas

Je bent niet de enige: 1 op de 5 studenten aan de HAN studeert met bijzondere omstandigheden

Wat is er mogelijk?

Iedereen heeft zijn eigen verhaal en behoeften. Zo heeft de ene student met autisme meer tijd nodig voor toetsen, terwijl de ander behoefte heeft aan een apart lokaal. Bovendien verschillen de mogelijkheden per opleiding, docent en klas. Ga dus met de studieadviseur van jouw opleiding in gesprek om samen te kijken welke regelingen en voorzieningen bij jou passen en wat binnen jouw opleiding haalbaar is. Dat kan al voordat je met je studie start, maar het kan ook later. Heb jij zelf ideeën over wat jou kan helpen? Top, deel die met je studentbegeleider of studieadviseur!

Je kunt bijvoorbeeld recht hebben op:

Bekijk de mogelijkheden in de Regeling Bijzondere Omstandigheden voor Studenten.

Video

Zij studeren met bijzondere omstandigheden

Wel of niet melden?

Meld jouw bijzondere omstandigheden

Wil je met ons delen wat er speelt? Dan kunnen we met je meedenken. Als je dat al voor de start van je studie doet, begin je meteen goed. Twijfel je? Scroll nog even verder en lees hieronder wat er met jouw informatie gebeurt én wat de voordelen zijn als je je omstandigheden meldt.

formulier
 

Vul het formulier in

Uitzondering: als je dyslexie hebt hoef je het formulier niet in te vullen, want daar hebben we bij de HAN standaardvoorzieningen voor afgesproken.

meisje in studieruimte rood haar slechtziend

Wel of niet melden?

Jouw bijzondere omstandigheden zijn jouw persoonlijke verhaal. Als je dat met ons deelt, kunnen we met je meedenken. Maar die keuze is aan jou. Goed om te weten:

  • Geen zorgen, jouw melding heeft geen invloed op je toelating.
  • Jouw melding komt terecht bij de studentendecaan en de studie-adviseur van jouw opleiding. Die informatie wordt niet zomaar gedeeld met docenten of klasgenoten. Of jij dat wilt, is straks aan jou.
  • Je kunt op het formulier zelf aangeven of je wel of niet in gesprek wil met je studieadviseur. Je kunt er dus ook voor kiezen om je bijzondere omstandigheden alleen te melden, maar er verder even niets mee te doen. Als je dan op een later moment toch hulp nodig hebt, trek je net wat makkelijker aan de bel.
32829 basecamp

Wat bespreek je met je studieadviseur?

Heb je op het formulier aangegeven dat je een gesprek wilt? Dan neemt de studieadviseur van jouw opleiding contact met je op om kennis te maken.

  • Denk van te voren alvast na waar je straks behoefte aan hebt. Met je studieadviseur bespreek je in hoeverre dat mogelijk en haalbaar is binnen jouw opleiding.
  • Voor sommige regelingen moet je documenten aanleveren die aantonen welke bijzondere omstandigheden voor jou gelden. Denk aan een verklaring of diagnose. De studieadviseur denkt mee over welke papieren jij straks nodig hebt.’
  • Natuurlijk mag je je ouders of een andere begeleider meenemen.
32250 en-student-gesprek-overleg

Studeren als je blind bent

Een mooi artikel in SAM over HAN-student Twan Driessen. Hij is blind, maar niets houdt hem tegen om alles uit het leven te halen. 

Social Work gang in Nijmegen
Begeleiding
 

Bij wie kun je straks terecht?

Wij denken met je mee. Als je voor de start van je opleiding al in gesprek wilt, kan dat met je studieadviseur. Die neemt vanzelf contact met jou op als je op het formulier aangeeft dat je een gesprek wilt. Hoe zit dat straks tijdens je studie? Dan is je studentbegeleider je 1e aanspreekpunt.

Gesprek op de trap, Karin met studente, FEM Finance Tax and Advice

Meer lezen over studeren met een ondersteuningsvraag?

Op de website van Hoger Onderwijs Toegankelijk vind je alle informatie op 1 plek voor hoger onderwijsstudenten met een ondersteuningsvraag. Lees wat er mogelijk is en hoe andere studenten het ervaren om in het hoger onderwijs te studeren met een ondersteuningsvraag of functiebeperking.

307064 student man en vrouw overleg

Hoe toegankelijk is de HAN?

We doen ons best om rekening met je te houden. Er zijn overal liften en gehandicaptentoiletten en er is zowel in Arnhem als in Nijmegen een stilteruimte en een kolfruimte aanwezig.

nijmegen-campus

Vragen?

Wil je meer weten of heb je een persoonlijke vraag? Stuur gerust een mailtje naar bijzondereomstandigheden@han.nl

307068 Student vrouw hal R31