Studeren met bijzondere omstandigheden

Heb jij extra ruimte of begeleiding nodig om jouw talenten te ontplooien? Bijvoorbeeld omdat je studeert met een beperking. Of omdat je jouw topsport of onderneming met je studie wilt combineren. No problem! Laten we samen kijken wat jij nodig hebt en wat er bij jouw opleiding mogelijk is.
Je bent niet de enige: 1 op de 5 studenten aan de HAN studeert met bijzondere omstandigheden
Wat is er mogelijk?
Iedereen heeft zijn eigen verhaal en behoeften. Zo heeft de ene student met autisme meer tijd nodig voor toetsen, terwijl de ander behoefte heeft aan een apart lokaal. Bovendien verschillen de mogelijkheden per opleiding, docent en klas. Ga dus met de studieadviseur van jouw opleiding in gesprek om samen te kijken welke regelingen en voorzieningen bij jou passen en wat binnen jouw opleiding haalbaar is. Dat kan al voordat je met je studie start, maar het kan ook later. Heb jij zelf ideeën over wat jou kan helpen? Top, deel die met je studentbegeleider of studieadviseur!
Je kunt bijvoorbeeld recht hebben op:
Bekijk de mogelijkheden in de Regeling Bijzondere Omstandigheden voor Studenten.
Meld jouw bijzondere omstandigheden
Wil je met ons delen wat er speelt? Dan kunnen we met je meedenken. Als je dat al voor de start van je studie doet, begin je meteen goed. Twijfel je? Scroll nog even verder en lees hieronder wat er met jouw informatie gebeurt én wat de voordelen zijn als je je omstandigheden meldt.
Vul het formulier in
Uitzondering: als je dyslexie hebt hoef je het formulier niet in te vullen, want daar hebben we bij de HAN standaardvoorzieningen voor afgesproken.

Wel of niet melden?
Jouw bijzondere omstandigheden zijn jouw persoonlijke verhaal. Als je dat met ons deelt, kunnen we met je meedenken. Maar die keuze is aan jou. Goed om te weten:
- Geen zorgen, jouw melding heeft geen invloed op je toelating.
- Jouw melding komt terecht bij de studentendecaan en de studie-adviseur van jouw opleiding. Die informatie wordt niet zomaar gedeeld met docenten of klasgenoten. Of jij dat wilt, is straks aan jou.
- Je kunt op het formulier zelf aangeven of je wel of niet in gesprek wil met je studieadviseur. Je kunt er dus ook voor kiezen om je bijzondere omstandigheden alleen te melden, maar er verder even niets mee te doen. Als je dan op een later moment toch hulp nodig hebt, trek je net wat makkelijker aan de bel.

Wat bespreek je met je studieadviseur?
Heb je op het formulier aangegeven dat je een gesprek wilt? Dan neemt de studieadviseur van jouw opleiding contact met je op om kennis te maken.
- Denk van te voren alvast na waar je straks behoefte aan hebt. Met je studieadviseur bespreek je in hoeverre dat mogelijk en haalbaar is binnen jouw opleiding.
- Voor sommige regelingen moet je documenten aanleveren die aantonen welke bijzondere omstandigheden voor jou gelden. Denk aan een verklaring of diagnose. De studieadviseur denkt mee over welke papieren jij straks nodig hebt.’
- Natuurlijk mag je je ouders of een andere begeleider meenemen.

Studeren als je blind bent
Een mooi artikel in SAM over HAN-student Twan Driessen. Hij is blind, maar niets houdt hem tegen om alles uit het leven te halen.

Bij wie kun je straks terecht?
Wij denken met je mee. Als je voor de start van je opleiding al in gesprek wilt, kan dat met je studieadviseur. Die neemt vanzelf contact met jou op als je op het formulier aangeeft dat je een gesprek wilt. Hoe zit dat straks tijdens je studie? Dan is je studentbegeleider je 1e aanspreekpunt.

Meer lezen over studeren met een ondersteuningsvraag?
Op de website van Hoger Onderwijs Toegankelijk vind je alle informatie op 1 plek voor hoger onderwijsstudenten met een ondersteuningsvraag. Lees wat er mogelijk is en hoe andere studenten het ervaren om in het hoger onderwijs te studeren met een ondersteuningsvraag of functiebeperking.

Hoe toegankelijk is de HAN?
We doen ons best om rekening met je te houden. Er zijn overal liften en gehandicaptentoiletten en er is zowel in Arnhem als in Nijmegen een stilteruimte en een kolfruimte aanwezig.

Vragen?
Wil je meer weten of heb je een persoonlijke vraag? Stuur gerust een mailtje naar bijzondereomstandigheden@han.nl.
