Project Strategisch organiseren van werken in de driehoek tussen onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk
Hoe maak je de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en werkveld succesvol? En hoe staan wij er in als HAN? Richt je op het organiseren in netwerken is het advies!
Doel
Samenwerkingen tussen onderwijs, onderzoek en praktijk zien er steeds anders uit. Wat werkt in dit soort samenwerkingen? En voor wie, onder welke omstandigheden en hoe? Om antwoord op deze vragen te vinden voerde een team van HAN onderzoekers uit verschillende lectoraten en academies onderzoek uit. Samenwerking houdt het onderwijs actueel. Het bereid studenten beter voor op hun toekomstige baan. Doel is ook om bij te dragen aan de ontwikkeling van beroepen en aan maatschappelijke vraagstukken. Dankzij de samenwerking krijgen we toegang tot nieuwe kennis vanuit het werkveld.
Organiseren in netwerken
De stap naar de volgende ontwikkelfase zal sterk gericht moeten zijn op het organiseren in netwerken.
Gezamenlijke ambitie is hierbij een voorwaarde. Wederzijdse afhankelijkheid een gegeven. Recht doen aan elkaars belangen en goed organiseren een noodzaak. Bij deze ontwikkeling hoort een evaluatief proces, gericht op verdieping van relaties en wederzijds managen van verwachtingen. Maar ook op doorontwikkelen van ambitie en monitoring van resultaten voor alle betrokkenen.
Aanbevelingen om te komen tot een samenhangende aanpak hiervoor zijn:
- werk met partners aan gedeelde visie op ontwikkelingen in de sector
- organiseer het netwerk, en pas ieder je interne organisatie aan
- zorg voor grensrollen op verschillende niveaus in de samenwerking om ambities te borgen
- stimuleer onderzoekend vermogen van alle betrokkenen.
Resultaten
Deze richting en aanbevelingen staan beschreven in de aanbevelingen die je vind bij de resultaten. Voor het HAN-beraad is een aparte beleidsnotitie geschreven. Met de resultaten en aanbevelingen vanuit dit project willen we mensen uitdagen om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling van de samenwerking tussen hogeschool en werkveld.
Maak kennis Ons team
Heeft uw organisatie een specifieke vraag of probleem? Onze onderzoekers zetten hun kennis, kunde en ervaring graag in om een passend en toepasbaar antwoord te vinden.
Wietske Kuijer
OnderzoekerLoek Nieuwenhuis
LectorTanja Tankink
BeleidsadviseurErik de Vries
LectorOnze partners
Binnen dit project werken samen aan het onderzoek:
Achtergrond
Met de resultaten en aanbevelingen vanuit dit project willen we mensen uitdagen om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling van de samenwerking tussen hogeschool en werkveld.
Nieuws en artikelen
Experimenteren met oplossingen in Regiolab
Experimenteren met complexe maatschappelijke problemen. Dat is het streven van het Regiolab Noord-Limburg. In het lab werken inwoners uit de regio samen met overheidsmedewerkers en professionals van maatschappelijke organisaties. Kenniscentrum Publieke Zaak ondersteunt het lab met advies en middelen.
Gelders Praktijkpakhuis: op naar de arbeidsmarkt in 2030
Hoe ziet de arbeidsmarkt er over 10 of 20 jaar uit? Je hoeft niet in een glazen bol te kijken om te weten dat door technologische ontwikkelingen er veel behoefte is aan nieuwe kennis. Om beter voorbereid te zijn op de arbeidsmarkt in 2030 is de HAN samen met de gemeenten, provincie en bedrijven het Gelders Praktijkleerhuis gestart.
Leraren wijzer met Wijzer Werkplekleren
Docenten in het mbo en hbo weten hoe belangrijk werkplekleren is. Studenten moeten kunnen oefenen in de praktijk. Wetenschappelijk is er nog weinig bekend over werkplekleren. De kennis die er is, heeft senior onderzoeker Haske van Vlokhoven nu beschikbaar gemaakt in de Wijzer Werkplekleren.
Makkelijker doorstromen van mbo naar hbo? Wat werkt?
Ongeveer 17 tot 20% van de mbo-studenten die doorstromen naar het hbo redt het niet. Speciale programma’s moeten de doorstroom van mbo naar hbo verbeteren. Pakken die programma’s om de overstap makkelijker te maken wel altijd goed uit? HAN-onderzoeker Derk-Jan Nijman zocht het uit.
Participatie en duurzaamheid in de gemeente Heumen
“Onze gemeente is steeds meer een netwerkorganisatie, we willen aansluiten bij de wensen en ontwikkelingen in de maatschappij”. Aan het woord is Dirk van Eeten, gemeentesecretaris van de gemeente Heumen. “Onze blik is steeds meer naar buiten gericht, met als belangrijkste thema’s burgerparticipatie en duurzaamheid.” Evaluaties van participatieprojecten in Heumen door het Kenniscentrum Publieke Zaak, helpen de gemeente haar beleid aan te scherpen.
Samenwerking onderwijs, onderzoek en werkveld: wat werkt?
Hoe zorg je voor goede samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en werkveld? Wat draagt bij aan succesvolle samenwerking en wat moet de HAN daarvoor doen of laten? Dat is onderwerp voor een HAN-breed onderzoek. In een versnellingskamer verzamelden 14 medewerkers alvast hun ideeën en inzichten.
Werk samen met cliënt met toolbox Interprofessionele werkvormen
In de gezondheidszorg staat veerkracht en eigen regie van cliënten steeds meer centraal. Daar draait het ook om bij interprofessionele samenwerking: geen hulpverlening voor de cliënt maar mét de cliënt. De HAN en het Radboudumc stelden voor professionals en docenten een toolbox met werkvormen voor interprofessioneel samenwerken en leren samen.
Zo staat het ervoor in het Gelders mbo
Gelderse docenten van mbo’s zien veel meerwaarde in ict voor onderwijs. Toch zien we dat veel docenten in de praktijk nog weinig gebruik maken van ict-toepassingen om te vernieuwen en/of differentiëren. Er lijkt sprake van een zekere handelingsverlegenheid bij docenten.
Doorstromers vallen vaak uit
Ongeveer 20% van de doorstromers redt het niet, vertelt Marloes de Lange, onderzoeker bij het Lectoraat Beroepspedagogiek van Academie Educatie van de HAN. “Het probleem zit meestal niet in het intellectuele vermogen van die studenten."
Fictief onderzoek door studenten? Nee hoor, de lat ligt hoger!
Een mooi voorbeeld van hoe onderzoek en onderwijs samenwerken: in 2017 druppelen bijna 70 tweedejaarsstudenten Opleidingskunde hun klassen in voor de 1e bijeenkomst van het vak onderzoeksvaardigheden. Ze verwachten een stapsgewijze overgang van de theoretische basis naar voorzichtig zelf onderzoek doen. Maar docenten Leon Noij en Mirelle Voskes hebben andere plannen: meewerken aan een echt onderzoek, dat ook nog eens in korte tijd moet worden gedaan.
Blijf op de hoogte Abonneer op onze nieuwsbrief
Ieder kwartaal bundelt de Academie Educatie haar onderzoeksnieuws en activiteiten in een digitale nieuwsbrief. Je vindt er informatie over projecten waaraan we werken, samenwerkingen, bijeenkomstkomsten, spellen en handige tools.