Project Gebruik Technologie tijdens Covid

null

Tijdens de eerste coronagolf (voorjaar 2020) is het aantal digitale contacten tussen (zorg)professionals en cliënten enorm toegenomen. Noodgedwongen, want face-to-face contact was vaak niet meer mogelijk. We onderzoeken welke vorm van digitaal contact is ingezet en of dat succesvol was.

Aanleiding van het project

Covid-19 heeft het gebruik van digitale middelen voor contact in een stroomversnelling doen komen. We willen graag weten welke vorm van digitale contacten in de regio werd gebruikt door verschillende zorgmedewerkers. Welke factoren speelden hierbij een rol? En wat zijn ‘best practices’?

Doel

Doel van dit project is achterhalen welke vorm van digitale contacten in de regio werd gebruikt door paramedici, verpleegkundigen en jongerenwerkers in de eerste lijn en door verpleeghuismedewerkers, zowel intramuraal als extramuraal met cliënten en/of de mantelzorg. Daarbij onderzoeke we ook welke factoren dit hebben beïnvloed?

Tevens richt dit onderzoek zich op de vraag of deze digitale vormen zijn gehandhaafd in het najaar (tijdens de tweede Covid-golf). Een periode waarin face-to-face contacten weer beperkt mogelijk waren, mits men zich aan de geldende richtlijnen hield.  

We zijn ook op zoek naar ‘best practices’. Wat heeft de doorslag gegeven bij het doorontwikkelen van digitale betekenisvolle contacten? En welke rol hebben cliënten en jongeren hierbij?  

Twee studenten overleggen met laptop

Aanpak

 • Deelnemers aan het onderzoek hebben een digitale vragenlijst ingevuld.
 • Er zijn interviews met professionals en met cliënten gehouden om verdieping van de kwantitatieve resultaten te verkrijgen en de betekenis voor de beroepsuitoefening van (aanstaande) professionals te kunnen duiden.
 • Er zijn 3 (virtuele) bijeenkomsten gehouden met zorg- en welzijnsorganisaties, jeugdorganisaties en paramedici. Hierin hebben professionals ervaringen met digitale contacten binnen hun sector gedeeld.

Artikel Inzet zorgtechnologie tijdens COVID-19

Beeldbellen is een mooi voorbeeld van zorgtechnologie die tijdens COVID-19 vaak is ingezet, terwijl daarvoor slechts weinig gebruik gemaakt werd van deze technologie.

Josien Caris en Marian Adriaansen -Lectoraat Innovatie in de Care- schreven samen met Jonathan van Deutekom - Thematrekker Technologie Zorgalliantie- een artikel over het onderzoeksproject naar de inzet van zorgtechnologie door zorg- en welzijnsprofessionals tijdens de eerste COVID-periode en hun plannen om deze inzet te continueren:

Onze partners

De projectpartners vormen samen een team en leveren vanuit hun eigen expertise waardevolle informatie voor het onderzoek:

 

Betrokken opleidingen

Verpleegkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Ziekenhuiszorg, ouderenzorg of wijkverpleging. Hoe ga jij daarmee om? Bij HAN Verpleegkunde leer je hoe je patiënten het beste kunt verzorgen. Je doet meer dan bloedprikken, wondverzorging en katheteriseren. Want de omgang met mensen is het belangrijkste. Bij jou zijn ze altijd in goede handen!

student op bed met gips om been

Social Work

Voltijd Bachelor opleiding

Heb jij de drive om anderen, de samenleving en ook jezelf te versterken? Met Social Work help je mensen écht verder. Verleg je grenzen en pak complexe problemen aan. Bijvoorbeeld als GGZ-agoog of jeugdzorgwerker. Of in de verslavings- of gehandicaptenzorg. Mogelijkheden genoeg!

null

Ergotherapie

Voltijd Bachelor opleiding Ergotherapie

Adviseren, coachen en begeleiden. Als ergotherapeut zorg je dat mensen hun dagelijkse activiteiten weer zelf kunnen doen. Denk aan werken, naar school gaan en hun persoonlijke verzorging. Samen met de cliënt zoek je naar de beste oplossing. Zo maak jij mensen gelukkiger!

299401 Kapittelweg 33 Nijmegen Ergotherapie studeren hbo opleiding uitleencentrum hulpmiddel

Fysiotherapie

Numerus fixus opleiding Fysiotherapie

Wil jij mensen begeleiden en coachen om in beweging te komen en te blijven? Vind je het interessant om te leren hoe mensen bewegen en waarom het bewegen niet altijd vanzelfsprekend gaat? En wat je eraan kunt doen om het bewegend functioneren te verbeteren? Kies dan voor hbo Fysiotherapie aan de HAN!

415955 Fysiotherapie, K33 b1, overleg, drie studenten, laptop

Contact over dit project?

Marian Adriaansen, emiritus lector Innovatie in de Care

 • Marian.Adriaansen@han.nl
 • Lectoraat Innovatie in de Care / Tcehnologie voor Gezondheid

  Nieuws en artikelen

  490929 Pratende tinybot Tessa. Pratende bloempot.
  Technologie in zorg, welzijn en sportHAN iXperium Health krijgt plek die het verdient
  474541 Grote opkomst bij de officiële opening van de nieuwe locatie van het iXperium Health
  Samenwerken in de regioVerpleegkundige zorg in de toekomst
  109997 groep van zorgverleners en zakenmensen tijdens vergadering
  Promotie Wendy Kemper-KoebruggeVerbeter het zorgnetwerk voor ouderen thuis
  144220 bijeenkomst wijkatelier lindenholt- ouderen aan tafel studente staand in het midden
  374833 Maurice-Magnée, lector Innovatie-in-de-Care
  Nieuw handboek Verpleegkunde CATHoe maak je een Critical Appraisal of a Topic?
  240861 biocentre c-elegans8. Samantha Hughes, Nikki Kolsters
  Promotieonderzoek Kim DonachiePsychosociale steun prostaatkankerpatiënten
  close-up drie mensen in gesprek
  Thuisrevalidatie na een beroerteCVA-portaal als casemanager
  144219 bijeenkomst wijkatelier lindenholt- aan tafel studente hurkt en geeft uitleg kalenderklok
  357681 Headerfoto man loopt met taststok
  HAN Docentprijs 2021 voor Astrid TimmanInzet technologie en ict in zorg en welzijn
  236879 studenten met VR-bril op

  ZwaartepuntHealth

  Met zwaartepunt Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij. 

  252315 Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN

  Blijf op de hoogte Vraag onze nieuwsbrief aan

  Stuur een e-mail naar: Sandra.Wolf@han.nl

  studenten in gesprek kijkend op tablet