Gebruik Technologie tijdens Covid
Tijdens de eerste coronagolf (voorjaar 2020) is het aantal digitale contacten tussen (zorg)professionals en cliënten enorm toegenomen. Noodgedwongen, want face-to-face contact was vaak niet meer mogelijk. We onderzoeken welke vorm van digitaal contact is ingezet en of dat succesvol was.
Aanleiding van het project
Covid-19 heeft het gebruik van digitale middelen voor contact in een stroomversnelling doen komen. We willen graag weten welke vorm van digitale contacten in de regio werd gebruikt door verschillende zorgmedewerkers. Welke factoren speelden hierbij een rol? En wat zijn ‘best practices’?
Doel
Doel van dit project is achterhalen welke vorm van digitale contacten in de regio werd gebruikt door paramedici, verpleegkundigen en jongerenwerkers in de eerste lijn en door verpleeghuismedewerkers, zowel intramuraal als extramuraal met cliënten en/of de mantelzorg. Daarbij onderzoeke we ook welke factoren dit hebben beïnvloed?
Tevens richt dit onderzoek zich op de vraag of deze digitale vormen zijn gehandhaafd in het najaar (tijdens de tweede Covid-golf). Een periode waarin face-to-face contacten weer beperkt mogelijk waren, mits men zich aan de geldende richtlijnen hield.
We zijn ook op zoek naar ‘best practices’. Wat heeft de doorslag gegeven bij het doorontwikkelen van digitale betekenisvolle contacten? En welke rol hebben cliënten en jongeren hierbij?
Aanpak
- Deelnemers aan het onderzoek hebben een digitale vragenlijst ingevuld.
- Er zijn interviews met professionals en met cliënten gehouden om verdieping van de kwantitatieve resultaten te verkrijgen en de betekenis voor de beroepsuitoefening van (aanstaande) professionals te kunnen duiden.
- Er zijn 3 (virtuele) bijeenkomsten gehouden met zorg- en welzijnsorganisaties, jeugdorganisaties en paramedici. Hierin hebben professionals ervaringen met digitale contacten binnen hun sector gedeeld.
Inzet zorgtechnologie tijdens COVID-19
Beeldbellen is een mooi voorbeeld van zorgtechnologie die tijdens COVID-19 vaak is ingezet, terwijl daarvoor slechts weinig gebruik gemaakt werd van deze technologie.
Josien Caris en Marian Adriaansen -Lectoraat Innovatie in de Care- schreven samen met Jonathan van Deutekom - Thematrekker Technologie Zorgalliantie- een artikel over het onderzoeksproject naar de inzet van zorgtechnologie door zorg- en welzijnsprofessionals tijdens de eerste COVID-periode en hun plannen om deze inzet te continueren:
Onze partners
De projectpartners vormen samen een team en leveren vanuit hun eigen expertise waardevolle informatie voor het onderzoek:
- 11 organisaties vanuit HAN-Zorgalliantie
- 24 studenten van 6 Labs Labs- en werkplaatsen, sparkcentra
- ROC Rijn-IJssel en Nijmegen, practoraat Tech@adoptie
Health
Met zwaartepunt Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij.
Stuur een e-mail naar: Sandra.Wolf@han.nl