Project Ruimte voor PA’s en VS’en in de eerstelijns- en anderhalvelijnszorg

Verpleegkundig Specialist in de eerstelijnszorg controleert bloeddruk bij chronisch zieke patiënte

De vraag naar zorg groeit en verschuift steeds meer richting eigen huis, gezondheidscentrum, (wijk)kliniek of huisartsenpraktijk: naar eerstelijnszorg of anderhalvelijnszorg. Physician Assistants (PA) en Verpleegkundig Specialisten (VS) kunnen hier een belangrijke rol in gaan vervullen.

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

2019

Projectleiders

Anneke van Vught, associate lector Organsiatie van Zorg en Dienstverlening en Geert van den Brink, docent-onderzoeker Master Physician Assistant

Verbinding eerste- en tweedelijnszorg PA en VS in cure en care

De Verpleegkundig Specialist (VS) en Physician Assistant (PA) verlenen beiden medische zorg, stellen diagnoses, voeren voorbehouden handelingen en kleine ingrepen uit en indiceren. Het verschil is dat de PA in de breedte van de huisartsenzorg wordt ingezet en de VS vaker regie heeft over een specifieke patiëntengroep, bijvoorbeeld ouderen. VS'en in de wijk maken het mogelijk om patiënten langer in de thuissituatie te laten blijven en voorkomen ziekenhuisopnames. 

Anderhalvelijnszorg is het verplaatsen van beperkt complexe medisch-specialistische zorg, die eerst door een medisch specialist in het ziekenhuis werd verleend, naar de patiënt thuis, in een gezondheidscentrum, huisartsenpraktijk, wijkkliniek of verpleeghuis.

Bij anderhalvelijnszorg gaat het dus om de verbinding tussen de eerste- en tweedelijnszorg, zowel in cure als in care. Het biedt daardoor volop kansen en mogelijkheden voor de PA en de VS voor taakherschikking.

Onderzoek Inzet en rol van PA en VS

Het doel van de eerste literatuurstudie door Geert van den Brink was het verkrijgen van inzicht in: 

 • praktijkvoorbeelden met PA en VS in de anderhalvelijnszorg;
 • wat de haalbaarheid is (inclusief belemmerende en bevorderende factoren voor implementatie);
 • wat de (ervaren) effecten (veiligheid, kwaliteit en doelmatigheid) zijn; 
 • (inter)nationale wetenschappelijke literatuur.

Vervolgens is ook een aantal praktijkgerichte gesubsidieerde onderzoeksprojecten naar ruimte en rol van PA en VS in de eerstelijnszorg, huisartsenzorg, wijkzorg en arbeidsgerelateerde zorg gestart: 

assistent in het gemeenschapscentrum geeft advies aan oudere man
 • Resultaten

  We kunnen een aantal resultaten van projecten delen. Zo zijn de eerste ervaringen van de inzet van PA’s en VS’en positief en blijken ontwikkelingen in de praktijk mogelijkheden te bieden. Ook verschenen er rapportages, aanbevelingen en een handleiding.
 • Deelprojecten

  Ruimte voor PA/VS in de eerstelijns- en anderhalvelijnszorg bestaat uit een aantal deelprojecten, waaronder: De rol van PA en VS in de anderhalvelijnszorg, Ruimte voor PA en VS in arbeidsgerelateerde zorg?, De Verpleegkundig Specialist in de wijk en Van pionieren naar groei! Handreiking voor ondersteuning van VS GGZ in de huisartsenpraktijk

Achtergrond

De juiste zorg op de juiste plek is een ontwikkeling in het anders organiseren van de zorg. Dit heeft als doel (duurdere) zorg voorkomen, zorg vervangen en zorg verplaatsen. Het verplaatsen van zorg die voorheen door een medisch specialist in het ziekenhuis verleend werd, naar de patiënt thuis of in een gezondheidscentrum, (wijk)kliniek of huisartsenpraktijk. Dat noemen we anderhalvelijnszorg. We vertellen graag meer over de achtergrond van dit project.

studenten praten met docent met ziekenhuisbed

Gerelateerde Bachelor opleidingen

Verpleegkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Ziekenhuiszorg, ouderenzorg of wijkverpleging. Hoe ga jij daarmee om? Bij HAN Verpleegkunde leer je hoe je patiënten het beste kunt verzorgen. Je doet meer dan bloedprikken, wondverzorging en katheteriseren. Want de omgang met mensen is het belangrijkste. Bij jou zijn ze altijd in goede handen!

student op bed met gips om been

Contact over dit project?

Anneke van Vught

Associate lector

 • lectoraat.ozd@han.nl
 • Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening

  Publicaties

  Er zijn publicaties verschenen over dit project vanuit het lectoraat. Bekijk het overzicht van deze publicaties.

  Nieuws & Artikelen

  Onderzoek en handreiking

  Verpleegkundig Specialist in de wijk

  Verpleegkundig Specialisten (VS) in de wijk kunnen een belangrijke brugfunctionaris zijn tussen de eerstelijns- en anderhalvelijnszorg. Biedt dit kansen voor kwaliteit en toegankelijkheid voor patiënten? Onderzoek naar de VS in de wijk bij Buurtzorg heeft inzichten en een handreiking opgeleverd.

  HAN Redactie
  10 januari 2023
  verpleegkundige van de thuiszorg controleert de bloeddruk bij een jonge chronisch zieke patiente
  EAPRIL voorbeelden

  Hoe we bij de HAN een leven lang ontwikkelen

  Wat heeft een klantmanager van een gemeente die een training volgt gemeen met een student mondzorgkunde die werkt bij de masterkliniek in het Radboudumc? Beiden investeren in een leven lang ontwikkelen in de praktijk. Ze kwamen aan bod tijdens een spotlightsessie op de EAPRIL conferentie.

  HAN Redactie
  01 december 2022
  472111 Sfeerfoto van een deel van het publiek tijdens de opening EAPRIL 2022
  Congres Over de Bogen

  Verpleegkunde volop in de stroomversnelling

  Het verpleegkundig vak en de inhoudelijke beroepsuitoefening ontwikkelen zich in volle vaart. Hoe kunnen verpleegkundigen zelf koers zetten op hun rol in de toekomstige zorg? Over dit thema organiseerden de HAN en het Radboudumc op 10 november de 1e editie van het jaarlijkse congres Over de Bogen.

  HAN Redactie
  16 november 2022
  285600 waalbrug bij Nijmegen
  Inwonerinitiatieven

  Ervaringen Leergemeenschap Samenredzaamheid

  De Leergemeenschap van het project Samenredzaamheid kwam op 17 oktober voor de 2e keer bijeen bij de HAN. America Left, Zorgcoöperatie Brummen Gezond en Gezondheidscentrum Presikhaaf, de 3 aangesloten inwonerinitiatieven, gaven een update van de voortgang van hun initiatieven en deelden ervaringen.

  HAN Redactie
  10 november 2022
  236900 studenten en professionals in overleg
  Samenwerken in de regio

  Verpleegkundige zorg in de toekomst

  Hoe kunnen verpleegkundigen samen met onderzoekers, docenten, studenten en beleidsmakers werken aan toekomstbestendige verpleegkundige zorg? De HAN, Radboudumc, CWZ, ZZG zorggroep en De Waalboog organiseerden rond dit thema de regionale 'hub' van het European Nursing Congress 2022 (ENC22).

  HAN Redactie
  01 november 2022
  109997 groep van zorgverleners en zakenmensen tijdens vergadering
  Met kennis werken in de praktijk

  Samen met VILANS naar betere zorg

  Hoe zorgen we er samen voor dat de zorg beter werkt? De HAN Academie Gezondheid en Vitaliteit en Vilans gaan voor dit doel met vereende krachten verder aan de slag. Ze tekenden op 14 oktober een overeenkomst. De samenwerking draagt bij aan een brugfunctie tussen onderwijs, onderzoek en praktijk.

  HAN Redactie
  18 oktober 2022
  456512 Ondertekening van de samenwerking van de Academie Gezondheid van de HAN met Vilans.
  HAN en CWZ intensiveren samenwerking

  Anneke van Vught wordt Verpleegkundig decaan CWZ

  Anneke van Vught start per 1 november als Verpleegkundig decaan bij CWZ. Zij blijft ook werkzaam bij de HAN als associate lector bij het Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening. De dubbele aanstelling draagt bij aan de realisatie van de ambitie van vergaande samenwerking tussen CWZ en HAN.

  HAN Redactie
  22 september 2022
  409818 Portret Anneke van Vught
  Nieuwe lectoraatperiode organisatie zorg en dienstverlening

  Vanuit een stevige basis verder bouwen

  Het Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening staat aan het begin van een nieuwe periode. Een goed moment om plannen te delen. Lector Miranda Laurant: “Voor partners in de regio willen we dé partij zijn om samen te onderzoeken hoe we de gezondheidszorg anders en beter kunnen organiseren.”

  HAN Redactie
  28 juni 2022
  109958 manager leidt een zakelijke bijeenkomst met collega's en medische professionals
  Netwerk

  Je netwerk als sleutel tot een betere kwaliteit van leven

  Netwerken zijn enorm belangrijk, bijvoorbeeld in de ouderenzorg. Nederland vergrijst. En dat doen we steeds meer thuis, ondersteund door familie en professionals. Voor deze groeiende groep zijn er echter steeds minder professionals beschikbaar.

  HAN Redactie
  20 juni 2022
  416687 Afbeelding van het proefschrift van Wendy Kemper
  TvZ-nominatie publicatie onderzoek

  Over ervaringen VS-ggz in huisartsenpraktijk

  Ans Tordoir en Anneke van Vught, van het Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening, zijn genomineerd voor de TVZ-publicatieprijs 2020-2021. Hun artikel ‘Ervaringen met de VS-ggz in de huisartsenpraktijk’ is een van de 3 beste publicaties over een relevante innovatie in de patiëntenzorg.

  HAN Redactie
  19 mei 2022
  109957 oudere paar bespreekt problemen met relatietherapeut

  ZwaartepuntHealth

  Met zwaartepunt Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij. 

  Blijf op de hoogte Onze nieuwsbrief ontvangen?

  Stuur een mailbericht naar: lectoraat.ozd@han.nl

  Twee studenten overleggen met laptop