Project Nefusta: New energy vehicles fueling station

New Energy Vehicle Fuelling Systems. Tankstation van de toekomst

De HAN ontwikkelde samen met partners een New Energy Vehicles Fueling Station (NeFuSta). Dit groene laad- en tankpunt kan energie op te slaan. Het is geschikt voor diverse vormen van toekomstig vervoer en voor verschillende energiedragers. En kan ook het elektriciteitsnet ondersteunen.

Snelle info

Status

Afgerond

Startdatum

1 januari 2017

Looptijd

Ruim 2 jaar

Subsidie

TKI-Urban Energy

Projectleider

Rob ter Steeg

Aanleiding van het project

De effecten van klimaatverandering zijn steeds zichtbaarder. De energietransitie van fossiele naar hernieuwbare bronnen kan een CO2-neutrale samenleving mogelijk maken. Bij de ontwikkeling van new energy vehicles die biobrandstoffen of elektriciteit gebruiken horen nieuwe tank- en laadfaciliteiten. 

Doel

Het NeFuSta-team onderzocht gedurende 2 jaar welk scenario het beste is voor dit tankstation van de toekomst. We bogen ons over de vraag hoe nieuwe laad- en tankfaciliteiten er uit moeten komen te zien. En wilden een flexibel laad- en tankstation voor de toekomst ontwikkelen.  

nefusta_tankstation-wit_2018
Maquette van het New Energy Vehicles Fueling Station

Aanpak

We doorliepen in het project de volgende stappen: 

 1. Eerst vond er onderzoek plaats naar de verschillende stakeholders en hun belangen, economische haalbaarheid, wettelijke kaders en veiligheid. 

 1. Traject van concept engineering. Daarin ontwierp het team een modelstation met een technisch simulatiemodel, een artist impression en een maquette. 

Resultaat

Het wezenlijke verschil met de elektrische laadstations van nu is, dat het gebruik van elektriciteit door het laad- en tankpunt niet gelijktijdig gekoppeld is aan het leveren van energie aan de voertuigen. De elektriciteit kan worden opgeslagen door middel van lokale batterijen of door deze om te zetten naar een gasvorm, bijvoorbeeld waterstof. Zo kan er een buffer worden opgebouwd waarmee de piekbelastingen van het elektriciteitsnet worden opgevangen.

De verwachting is dat het NeFuSta laad- en tankstation het proces van de energietransitie naar een opwek en distributie van ‘groene’ energie in een stroomversnelling brengt. 

Onze partners

De projectpartners vormden samen een uitgebalanceerd team . En leverden vanuit hun eigen expertise waardevolle informatie voor het onderzoek. We spelen allemaal een rol bij een daadwerkelijke realisatie van de groene laad- en tankpunten. Bovendien werkten we per deelproduct intensief samen om zo de integraliteit van het eindresultaat te borgen. Dit zijn de projectpartners: 

 • Swecowet- en regelgeving als het gaat om milieu en omgeving. 

 • DEKRA:  veiligheid, zowel op product als installatieniveau. 

 • DNV GLinfrastructuur voor elektriciteit. Keek ook naar de locatie en de verbinding met het elektriciteitsnet. 

 • CGI advies met betrekking tot stakeholderanalyse en businessmodellen. Verantwoordelijk voor de ICT. De digitale systemen van CGI leverden hierbij de informatie en zorgen voor afstemming tussen vraag en aanbod. Zowel aan de zijde van het elektriciteitsnetwerk als aan de zijde van de energiebehoefte van de voertuigen. 

Raad van Advies 

Voor het project werd een Raad van Advies samengesteld, die als klankbordgroep fungeerde. In deze Raad van Advies zaten niet alleen netbeheerders, energieleveranciers en dienstverleners voor elektrisch vervoer, maar bijvoorbeeld ook een olie/gasmaatschappij.   

Subsidieverstrekker

Het NeFuSta-project werd gesteund doorTopsector Energie. Dit is een een organisatie die Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen stimuleert, verbindt en ondersteunt bij de ontwikkeling en toepassing van innovaties. Het gaat hierbij om innovaties voor een snelle transitie naar een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem in de gebouwde omgeving en de infrastructuur. Topsector Energie versterkt daarmee de internationale concurrentiekracht van deze bedrijven en de kennispositie van deze onderzoeksorganisaties.

Achtergrond

De energietransitie van fossiele naar hernieuwbare bronnen kan een CO2-neutrale samenleving mogelijk maken. Het zorgt voor een snelle groei in technologische ontwikkelingen en voor mogelijkheden om verkeers- en vervoersystemen slimmer en duurzamer te maken. We noemen deze innovatieve concepten new energy vehiclesDit zijn bijvoorbeeld: 

 • De elektrische auto 
  Vooralsnog het bekendste voorbeeld. Nederland telt nu al ruim 70.000 laadpunten voor elektrische auto’s in honderden gemeenten. 

 • Autonome voertuigen 
  Deze kunnen bijdragen aan het effectief gebruik maken van de infrastructuur voor energievoorziening van voertuigen. Zo voorkomen we dat dure laadpunten bezet zijn, terwijl er niet geladen wordt. 

 • Biobrandstoffen 
  Het vrachtvervoer is ook bezig met het gebruik van potentieel duurzame energiedragers als biobrandstoffen. 

De energielevering is hierbij geschikt voor alle vormen van wegvervoer. Denk aan bussen, vrachtwagens of hybride vervoersvormen én voor verschillende energiedragers. Dus niet alleen voor stroom, maar bijvoorbeeld ook waterstof of andere gassen (zoals methaan). 

Wij kwamen binnen dit project met de 3 meest duurzame en economisch meest interessante scenario’s. In deze scenario’s zijn onder andere de schaalgrootte van het laad- en tankpunt, de functionaliteiten en de locatie omschreven. De locatie hangt bijvoorbeeld mede af van de hoeveelheid verkeer dat er langs komt En de verbindingsmogelijkheden met de energie-infrastructuur. Uiteindelijk moet de weggebruiker er beter van worden. Die heeft straks meer infrastructuur nodig om alternatieve energiedragers te kunnen gebruiken voor zijn mobiliteitsbehoefte. 

Het wezenlijke verschil met de elektrische laadstations van nu? Dat het gebruik 
van elektriciteit door het laad- en tankpunt niet gelijktijdig gekoppeld is aan 
het leveren van energie aan de voertuigen. De elektriciteit kan worden opgeslagen door middel van lokale batterijen. Of door deze om te zetten naar een gasvorm, bijvoorbeeld waterstof. Zo kan er een buffer worden opgebouwd, waarmee we de piekbelastingen van het elektriciteitsnet opvangen. 

Op andere momenten kan de overproductie door zon en wind worden opgeslagen in batterijen of worden omgezet naar andere energiedragers. Zo draagt een flexibel laad- en tankpunt ook bij aan een stabieler en flexibeler elektriciteitsnet. Dit is dé grote uitdaging in de transitie naar duurzame energie.  

Betrokken Onderwijs
 

Opleiding: Master Engineering Systems

De Engelstalige Master Engineering Systems wordt in voltijd en deeltijd aangeboden. Binnen deze Master kies je 1 van de 5 specialisaties: Automotive Systems, Control systems, Embedded systems, Lean Engineering of Sustainable Energy. Je vergroot je carrierekansen en je hebt een goede aansluiting bij de praktijk. Met jouw Mastertitel breng je jouw Engineering skills en loopbaan naar the next level!

 

Ballard bij simulatiepaneel Lucas Nulle

Overige betrokken opleidingen

Elektrotechniek

Elektriciteit? We kunnen niet zonder. Zonnepanelen, windmolens, elektrische auto's, smartphones, keukenapparatuur of lasertechniek in de zorg zijn eveneens onmisbaar. Alles heeft verband met energietechniek. Leer hoe je apparaten en machines beter, duurzamer en slimmer maakt. Of doe nader onderzoek. Dit geeft jou een kick!

elektrotechniek samenwerken elektro

Werktuigbouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Wil je leren hoe je een machine(onderdeel) ontwerpt en bouwt? Lijkt het je geweldig om bedrijven te helpen met slimme oplossingen? En lever je graag een bijdrage aan technologische innovatie en een beter klimaat? Met Werktuigbouwkunde realiseer je het allemaal in een handomdraai. Grijp die kans!

werktuigbouwkunde studenten samenwerken

Industrieel Product Ontwerpen

Voltijd Bachelor opleiding

Maak de wereld om je heen slim, schoon en sociaal! Denk aan een duurzame designertas van plastic zwerfafval of een rolstoel die geen moddersporen achterlaat. Ben je van nature creatief, leergierig en heb je technisch inzicht? Dan is Industrieel Product Ontwerpen aan de HAN echt iets voor jou!

be1b2c1c-0cfa-11ee-adad-02565807075b Yannick, Mees en Lisa, studenten Industrieel Product Ontwerpen IPO bij hun project Bloemenfiets

Contact over dit project?

Artikelen

Bekijk alle artikelen over project Nefusta.

SEE, waterstofmoleculen

Nieuws

402252 Beursopstelling Autoprof 2022
eb8e1c0a-0cf4-11ee-9b61-02565807075b Carolien Kattenbelt en Jan Geurts van Kessel
346032 Persbericht Forse impuls voor waterstofinnovatie Oost-Nederland
51e7a3dc-0cf4-11ee-8732-02565807075b hybride waterstof elektrische bakfiets met Mika Damen student Embedded Systems Engineering voor gebouw Ruitenberglaan 29
265637 Conceptbeeld hal Connectr Energy
Master studenten werken met power grid
SEE, stekker elektrische auto
Lectoraat
 

Meet en regeltechniek

De regeringsleiders hebben besloten dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot 2°C. Dit heeft geleid tot sterke groei van duurzame opwekking van energie en het overstappen naar elektrische alternatieven. Hierdoor staat de stabiliteit van het energiesysteem onder druk.

 

bouwkunde studenten deeltijd demo tafel
Blijf op de hoogte

Abonneer op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte
 

Abonneer op de SEECE nieuwsbrief

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame, betrouwbare en betaalbare elektrische energievoorziening. Deze publiek-private samenwerking van bedrijven, instellingen en verschillende groepen binnen de HAN, jaagt noodzakelijke innovatie aan en zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit.

Vierkant SEECE logo te gebruiken als afbeelding om door te klikken voor aanvragen SEECE nieuwsbrief