Project Smart Region - Slim Innovatiehubs 3.0: een lerend netwerk voor het regionale MKB

MKB’ers staan voor de uitdaging om technologische processen en digitaliseringsprocessen te implementeren in hun bedrijf. Meegaan in de 4e revolutie is voorwaarde voor hun voortbestaan. In Gelderland blijken innovatiehubs een succesvol instrument te zijn om innovatie in het MKB te bevorderen.
Aanleiding van het project
Innovatiehubs blijken een succesvol instrument te zijn. Het Lectoraat Smart Business levert met het doorontwikkelen van dit concept een bijdrage aan de innovatieambitie van het MKB in Gelderland.
Doel
De provincie wil met haar provinciaal economisch beleid sterker inzetten op het ondersteunen van het MKB in de Smart Industry en zijn innovatieambitie. Dit project heeft daarom als doel om het ontstaan en succes van innovatiehubs in de regio Gelderland te bevorderen. En nieuwe hubconcepten te ontwikkelen voor MKB-bedrijven in Smart Industry.

Achtergrond
Centrale onderzoeksvraag van dit project is: Hoe kunnen innovatiehubs het MKB nog beter ondersteunen en een nog krachtiger instrument worden voor het economische regionale beleid?
Onze partners
Resultaten
Dit project loopt momenteel nog. Een aantal tussentijdse resultaten:
- Een structurele(re) samenwerking met SmartHub. Dit is netwerk van 150+ bedrijven uit de Achterhoek, met als doelstelling talent in de regio te houden via stageplaatsen en startersbanen.
- Professionalisering van 'innovatiehubs' door een kwaliteitscheck te ontwikkelen. Dit wordt momenteel geïmplementeerd. De eerste hub volgens deze check gaat zich binnenkort bij het netwerk aansluiten. Ook is er een hubcoach aangesteld, die verbinding, begeleiding, samenwerking en uitbreiding van het netwerk als taak heeft.
-
Betrokken opleidingen
Zoek je een studie die hierbij past? Dan zijn dit de perfecte opleidingen voor jou.
Nieuws
Game Sofia’s Smuggling daagt jongeren uit musea te bezoeken
Hoe maak je 8 musea rond de grens van Nederland en Duitsland aantrekkelijk voor jongeren? Met die vraag als leidraad werkten onderzoekers, docenten en studenten van het HAN-lectoraat Networked Applications mee aan de ontwikkeling van de multimedia game Sofia’s Smuggling: Cross-Border Hunt! Zo wordt een belangrijke groep jongeren en gamers op een vernieuwende wijze in contact gebracht met schilderijen, kunstwerken, figuren, artefacten en historisch erfgoed.

Weg met het cv, het digitaal skills paspoort in opmars
Het skills paspoort, een digitaal overzicht van iemands vaardigheden en talenten, wint langzaam terrein. Naar verwachting vervangt deze tool op termijn het vertrouwde cv. Inmiddels zijn er diverse pilots gestart. Zo ontwikkelt HAN-lector Jos Sanders een skills paspoort voor vaklieden.

ASGARD: samen sterker in artificial intellegence
Op 24 september werd vanuit het zwaartepunt Smart Region een spiksplinternieuwe learning community gelanceerd: HAN ASGARD. Voluit: Applied Sciences Group for ARtificial intelligence and Data sciences. Doe je onderzoek of geef je onderwijs waarin artificial intelligence (AI) of data science een rol speelt? Of heb je daar plannen voor? Neem contact op!

De maturity scan: regionaal voorbeeld van Smart Partnership
In juni start het KennisDC Logistiek Gelderland met een maturity scan. Dit doen zij op het gebied van data driven decision making voor logistieke bedrijven in Gelderland. Het Data Science Lab van de HAN is met verschillende lectoraten bij dit project betrokken. Een mooi voorbeeld van Smart Partnership.

HAN benoemt Maarten van Gils tot programmamanager Smart Region
Lector Maarten van Gils is door het College van Bestuur benoemd tot programmamanager van het zwaartepunt Smart Region. Hij volgt hiermee lector René Bakker op. De roadmap die in 2018 is opgesteld om het zwaartepunt handen en voeten te geven, vormt de leidraad voor vervolg.

HAN en Innoveins ontwikkelen Ecosystem Scan for Smart Innovation
De HAN en Innoveins lanceren medio 2019 de BESSI: de Business Ecosystem Scan for Smart Innovation. Innoveren als mkb-bedrijf anno nu, dat is allang geen onemanshow meer. Welke partners heb je nodig? En hoe geef je zo’n samenwerking vorm?

Maarten van Gils nieuwe lector Smart Business
Dr. ir. Maarten van Gils is benoemd tot lector Smart Business aan de Faculteit Economie en Management van de HAN en start op 22 oktober.

Meer stagemogelijkheden in de Achterhoek!
Leren in de praktijk is voor een student essentieel. Dat geldt zeker voor het opleiden van een student in deze periode van snelle technologische ontwikkelingen. De HAN ondertekent daarom vandaag een overeenkomst die zich richt op meer en betere stage- en afstudeermogelijkheden in de Achterhoek.

'Smart Up or Shut Down', installatierede lector Maarten Van Gils
Dr. ir. Maarten van Gils is op 20 februari door CvB-voorzitter Kees Boele geïnstalleerd als HAN-lector Smart Business. In de intreerede 'Smart Up Or Shut Down' heeft hij de 3 zwaartepunten van de HAN samengevat als Samen Sterk. "Slim, schoon en sociaal wordt het adagium voor de business van morgen."

Volgsystemen in winkels: vriend of vijand?
Online zijn we er inmiddels aan gewend dat ons gedrag gevolgd wordt, maar ook in offline omgevingen worden steeds vaker digitale technieken ingezet om consumentengedrag te meten.

Lectoraat: Smart Business
Hoe kunnen (samenwerkende) organisaties slimme technologie toepassen om nieuwe, innovatieve bedrijfsmodellen te ontwikkelen en implementeren? Ons lectoraat zoekt naar antwoorden door het uitvoeren van ontwerpgericht en actiegericht onderzoek.

Focus van de HAN: Smart Region - Slim
Digitale toepassingen worden steeds sneller ontwikkeld en technologie neemt een steeds belangrijkere plek in ons leven in. Deze digitale innovaties vragen om goede wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Met het samen leren innoveren, delen van kennis en het creëren van ontmoetingsplekken helpt onze focus Smart Region - Slim daarbij. Samen verleggen we grenzen met digitale technologie.
