Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00

Dit is je studie Leraar Wiskunde

Tijdens de Wiskunde opleiding doorloop je verschillende fases: van propedeuse tot afstuderen. Stap voor stap leer je steeds meer over het beroep en het vak wiskunde. Zo maak je je alle beroepstaken van een leraar in 4 jaar eigen, waarbij de stages een belangrijke rol spelen.

Wiskunde studente schrijft een wiskundige formule op het bord met een blauwe stift.

Formules, sommen en anderen enthousiasmeren
 

Opbouw van je studie Leraar Wiskunde

Je doet tijdens deze studie veel meer dan formules oplossen en sommen uitrekenen. Natuurlijk ga je aan de slag met de verschillende wiskundige domeinen, maar een ander groot deel van je tijd gaat naar je didactische vaardigheden. Je ontwikkelt verder je onderzoeksvaardigheden, brengt veel tijd door op verschillende stagescholen en volgt een minor.

Studenten Leraar Wiskunde tikken een som in op de rekenmachine.
#AskAStudent

Welke vakken krijg je en welke vind je het leukst?

drie studenten lopen trap af

Je propedeuse Leraar Wiskunde

Analyse, ruimtemeetkunde en statistiek: dit jaar maak je kennis met verschillende thema’s in de wiskunde. Je leert door middel van hoor- en werkcolleges en zelfstudie. Ook oriënteer je je op het vak van docent wiskunde tijdens verschillende colleges en je eerste stage.

Jaar 1: Leren lesgeven

Met behulp van drama en logopedie leer je jezelf goed te presenteren voor een groep.

Stage

Je hoeft niet zelf te zoeken naar een stageplek, dit regelt Bureau Extern voor je. Zij werken samen met opleidingsscholen, samenwerkingsscholen en stagescholen in de regio.

Drama

Als docent is het belangrijk om jezelf en je vak te kunnen presenteren. Dat is niet iets wat iedereen van nature in zich heeft, maar dat hoeft ook niet. Drama is bedoeld om plezier en kennis te ontwikkelen om voor een groep te staan en te spreken. Bij de Lerarenopleiding Wiskunde wordt door middel van Drama de abstracte stof beeldend gemaakt op de spelvloer. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende perspectieven en vormen om zo duidelijkheid te scheppen in de inhoud. Je leert op deze manier creatief te zijn en oplossingen te bedenken.

Ervaar zelf leren en lesgeven met ICT

 Hoe pas je ICT toe in de klas? Hoe verandert ICT het onderwijs? Hoe geef je leerlingen met verschillende behoeften tegelijk les? Over deze vragen kun je je samen met medestudenten en docenten buigen in het HAN iXperium. Je experimenteert met allerlei multimedia middelen, zoals robots, greenscreens en iPads. Zo stomen we je klaar om les te geven in ict-rijk onderwijs!

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. 

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 52,5 studiepunten) kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Hoeveel begeleiding wil je hebben? 

Studiebegeleiding speciaal voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studieloopbaanbegeleider: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studieloopbaanbegeleider wijst je de weg!

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Aan het eind van het jaar kun je dan ook een goed onderbouwde keuze maken. Past de studie Geschiedenis echt bij jou? Na het 1e jaar bepaal je zelf hoeveel begeleiding je nog wilt.

studenten zitten in grote grijze stoelen

Verdieping en stage Leraar Wiskunde

In het 2e jaar van de Lerarenopleiding Wiskunde krijg je meer wiskundige inhoudelijke vakken. Je werkt onder andere aan je onderzoeks- en ICT-vaardigheden. Het vak onderwijskunde leert je meer over het lesgeven, begeleiden, intercultureel onderwijs en leerproblemen. Ook ga je voor de 2e keer op stage. In dit jaar kun je kiezen voor het International Teachers Program, daarmee kun je lesgeven op het TTO.

Jaar 2: De diepte in!

Op academische opleidingsscholen werken studenten aan hun onderzoek. Zo kun je onderzoeken welke manier van lesgeven werkt bij een bepaalde klas. Soms ga je lesgeven aan een klas met veel topsporters. De inzet van ICT kan dan handig zijn. 

Je bepaalt zelf je succes 

Student Support Center

Als student kun je begeleiding en advies krijgen bij Student Support Center. Dit netwerk van experts op het gebied van studentenbegeleiding kan je helpen bij: 

 • studiekeuze en doorstuderen; 
 • studie- en taalvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling; 
 • studieswitch of studievertraging; 
 • zingeving persoonlijke problemen of vertrouwelijke zaken; 
 • studeren onder bijzondere omstandigheden; 
 • StuFi, financiële problemen en bezwaarprocedures. 

Bij Student Support Center kun je ook nog kiezen uit een divers aanbod aan trainingen en coachingsactiviteiten. Het helpt je het beste uit jezelf te halen! 

twee studenten met schrift

Tijd voor een minor

Met een minor verbreed of verdiep je je kennis. In het 3e jaar ga je hiermee aan de slag, waarbij je kunt kiezen uit verschillende soorten minoren.

Jaar 3: Welke minor kies jij?

In de 2e helft van het 3e jaar kies je een minor: pak je kans en kies de leukste. Je hebt het helemaal zelf in de hand. Je kunt zelf je opleiding ‘inkleuren’. Een minor is een keuzevak van een half jaar dat past bij jouw persoonlijke belangstelling en ambitie.

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied die wel voor belang is voor het beroep docent wiskunde.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Internationale minor

Bij de Lerarenopleiding Wiskunde zijn volop mogelijkheden om ervaring in het buitenland op te doen. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten. Je kunt kiezen voor een vast programma, of je stelt zelf je vakkenpakket samen.

Een minor doen in het buitenland?  

Studenten die je voorgingen

Op de HAN kan het. Lees de verhalen van andere studenten.

Afstuderen, graduation ceremony

De laatste stap

Aan het begin van het jaar kies je een afstudeerrichting: havo/vwo of vmbo/mbo. Je bent straks wel bevoegd voor beide richtingen. De LIO stage (Leraar In Opleiding) is een belangrijk onderdeel van je afstuderen. Je geeft een langere periode zelfstandig les, in de functie van beginnend docent.

Jaar 4: Afstuderen

Daarnaast voer je een onderzoek uit op je stageplek. Voorbeelden van afstudeerprojecten zijn:

 • Het ontwikkelen van een hulpkaart waarmee leerlingen wiskunde opdrachten beter uit kunnen voeren. 
 • Het ontwikkelen van een digitale omgeving waarmee leerlingen informatie over wiskunde uit kunnen wisselen.
 • Het ontwikkelen van activiteiten waarmee je binnen de wiskunde aan het denken gezet wordt.
 • Het ontwikkelen van vakdidactische filmpjes.  

Diploma met supplement

Heb je alle 240 studiepunten binnen? Dan is je diploma van de Lerarenopleiding Wiskunde in de pocket! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Education

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Education noemen. 

Volgende pagina
 

Maak kennis met de Lerarenopleiding Wiskunde

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

studenten maken papieren ster