Dit is je studie

De juiste mensen op de juiste plek? Soms hebben ze een zetje in de goede richting nodig. HRM bij de HAN is een bedrijfskundige opleiding met kleinschalig onderwijs. Je krijgt economie en leert data analyseren. Psychologie en arbeidsrecht bereiden je verder voor op je loopbaan als HR professional.


De opbouw van Human Resource Management

De hbo-opleiding Human Resource Management duurt 4 jaar. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor je ontwikkeling tot HRM-professional. Het 1e half jaar in de propedeuse volg je een algemeen bedrijfskundig programma. In je propedeuse ga je ook al aan de slag met projecten en ontwikkel je je professionele vaardigheden. In het 2e jaar begin je aan de hoofdfase. Je verdiept je in je eigen ontwikkeling en je krijgt meer HRM vakken. Je leert de samenhang te zien tussen de omgeving en cultuur van een organisatie. In het 3e jaar zoek je de praktijk op en ga je stage lopen. In je laatste jaar kies je een minor en doe je een afstudeeropdracht. Je stage of minor kun je ook in het buitenland doen.

Je propedeuse

Je volgt een algemeen bedrijfskundig programma met speciale aandacht voor HRM-onderdelen. Je werkt samen in projecten en leert belangrijke vaardigheden als argumenteren, samenwerken en ruimte geven aan andere inzichten.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar regelmatig. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. En speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.

Je verdiepende jaar

Dit jaar ga je de diepte in. Al je HR-vakken uit de propedeuse komen weer voorbij. Je leert meer over jezelf, wie je bent als persoon en hoe je je ontwikkelt tijdens de opleiding.

De diepte in

Je leert dit jaar hoe je belangen en mogelijkheden van werknemers en bedrijven kunt afstemmen: 

 • Wat zijn personeelsinstrumenten en hoe zet je die in? 
 • Wat de invloed van salaris en beloning is. 
 • Wat betekent personal branding voor werknemers en bedrijven? 
 • Hoe je leidinggevenden kunt ondersteunen in bedrijven. 
 • Je gaat stage lopen en doe je waardevolle praktijkervaring op.

Meer uitdaging nodig? FEM Talent Academy!

Wil jij wat extra’s doen tijdens je studie? Durf en kun jij wat meer? Bij FEM Talent Academy volg je 2 jaar lang extra onderwijs, doe je ervaring op met praktijkopdrachten en werk je samen in een multidisiplinair team. Je volgt bijna geen college, maar werkt interactief in groepen. Bijvoorbeeld aan een innovatieve game. Je schrijft een essay en beoordeelt het werk van medestudenten. Docenten begeleiden, maar in principe maak je je eigen onderwijs. Je kunt het programma theoretisch invullen als voorbereiding op een master, of meer praktisch. 

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Duik in het diepe: een stage en een praktijkopdracht op school

Praktijk, praktijk, praktijk daar gaat het om in je 3e jaar. Je gaat weer meedraaien op een afdeling. Een stage is een goede voorbereiding op je praktijkopdracht tijdens het afstuderen. Je doet al een schat aan ervaring op. Daarnaast ben je ook een periode op school waar je aan de slag gaat met een praktijkprobleem in een innovation hub.

Uniek voor HRM: veel aandacht voor bedrijfskunde

In vergelijking met andere HRM-opleidingen besteden wij veel aandacht aan economie, ICT en bedrijfskunde. Je krijgt veel bedrijfskundige vakken. Zo leer je meer over de bedrijfskundige kant van de organisaties waarin je later terechtkomt. Wij vinden dat we je daarmee het best voorbereiden op de praktijk. En je hebt als breder opgeleide professional meer kans op de arbeidsmarkt. Bovendien zie je zo heel goed wat je toegevoegde waarde is als HRM’er binnen een bedrijf of organisatie.

Afstuderen en minor

Het eerste deel van je laatste studiejaar mag je vrij invullen. Dit is de minor. Met een minor kun je je specialiseren in een bepaald onderwerp of je kennis verbreden. Je kunt kiezen voor een van de vele minoren van de HAN of een andere instelling of je stelt zelf je minor samen.

Minoren

Nóg meer verdieping en eigen inbreng: in de hoofdfase kies je een minor.  Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een minor 'Lean Management' of 'Analyse, diagnose en veranderen van organisaties'. Er is ook de mogelijkheid om te studeren aan een buitenlandse hogeschool of universiteit. Met je minor kun je werkelijk alle kanten op. 

Er zijn 3 soorten minoren:

Verdiepende minor 
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 
Maak kennis met een heel ander vakgebied. 

Doorstroomminor 
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 

Afstuderen

Het moment om te bewijzen dat je klaar bent voor de beroepspraktijk. Tijdens je afstudeeropdracht buig je je over een concreet probleem van een opdrachtgever. Je doet onderzoek en presenteert oplossingen. Is je opdrachtgever geholpen met jouw adviezen? Dan is je opdracht geslaagd! 

Voorbeelden van afstudeerprojecten:  

 • Ontwikkelen e-learning module voor nieuwe medewerkers. 
 • Onderzoeken en verbeteren performance management. 
 • Verbeteren van employer branding en arbeidsmarktcommunicatie. 
 • Digitaliseren en optimaliseren van HR-processen. 
 • Plan van aanpak maken voor vitalisering medewerkers. 
 • Het inzetten van slimme technologie en data bij recruitment. 
 • Organisatiecultuur bij familiebedrijf onderzoeken. 

Droom jij van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. De Faculteit Economie & Management organiseert het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor 1e jaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen. 

Diploma

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Arts in HRM. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Arts

Aan het einde van jaar 4 heb je de hbo bacheloropleiding Human Resource Management behaald. Gefeliciteerd!

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!