Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • 18nov
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00

Dit is je opleiding Human Resource Management

De juiste mensen op de juiste plek? Soms hebben ze een zetje in de goede richting nodig. De HRM opleiding bij de HAN is een opleiding met een bedrijfskundig profiel met kleinschalig onderwijs. Je krijgt economie en leert data analyseren. Psychologie en arbeidsrecht bereiden je verder voor op je loopbaan als HR professional.

Twee studenten en een docent in overleg achter een laptop

De opbouw van Human Resource Management

De HRM opleiding duurt 4 jaar. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor je ontwikkeling tot HRM-professional. In het 1e jaar volg je een breed programma, met veel aandacht voor HRM. In je propedeuse ga je ook al aan de slag met projecten en ontwikkel je je professionele vaardigheden. In het 2e jaar begin je aan de hoofdfase. Je verdiept je in je eigen ontwikkeling en je krijgt meer HRM vakken. Je leert de samenhang te zien tussen de omgeving en cultuur van een organisatie. In het 3e jaar zoek je de praktijk op en loop je stage. In je laatste jaar kies je een minor en doe je een afstudeeropdracht. Je stage of minor kun je ook in het buitenland doen.

Een docent van de opleiding human resource management legt studenten iets uit aan de hand van een laptop
Veel aandacht voor Bedrijfskunde
 

Uniek voor HRM

In vergelijking met andere HRM opleidingen besteden wij veel aandacht aan economie en bedrijfskunde. Je krijgt veel bedrijfskundige vakken. Zo leer je meer over de bedrijfskundige kant van de organisaties waarin je later terechtkomt. Wij vinden dat we je daarmee het best voorbereiden op de praktijk. En je hebt als breder opgeleide professional meer kans op de arbeidsmarkt. Bovendien zie je zo heel goed wat je toegevoegde waarde is als HRM’er binnen een bedrijf of organisatie.

Twee studenten Human Resource Management werken samen achter de laptop

Je leert bij HRM om op een professionele en toekomstgerichte manier na te denken, waarbij het bedrijf, de medewerker en jij centraal staan. Je gaat anders nadenken over dagelijkse zaken.

overzicht

Jaar 1: De propedeuse HRM

In je 1e jaar volg je een breed programma, met veel aandacht voor HRM, maar ook voor bijvoorbeeld bedrijfskunde en economie. Je werkt samen in projecten en leert belangrijke vaardigheden als argumenteren, samenwerken en ruimte geven aan andere inzichten.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieadviseur. Bij de opleiding HRM heb je van jaar 1 tot en met jaar 4 een vaste studieadviseur. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar regelmatig. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. En speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieadviseur denkt graag met je mee.

nijmegen-campus

Jaar 2: Verdiepen

Dit jaar ga je de diepte in. Je verdiept je verder in de theorie en je doet opdrachten in en voor de praktijk. Je leert meer over jezelf, wie je bent als persoon en hoe je je ontwikkelt tijdens de opleiding.

De diepte in met HRM

Je leert dit jaar hoe je belangen en mogelijkheden van werknemers en bedrijven kunt afstemmen: 

 • Wat zijn personeelsinstrumenten en hoe zet je die in? 
 • Wat is de invloed van salaris en beloning en hoe zet je dit effectief in?
 • Wat voor soort gesprekken moet je voeren en hoe kun je dit het beste doen?

Je leert in het 2e jaar hoe je leidinggevenden in bedrijven kunt ondersteunen.

Meeloopstage

In de 2e helft van dit studiejaar loop je 2 dagen in de week mee bij een bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een werving- en selectiebureau, een uitzendbureau of een HR-afdeling van een organisatie. Je doet zo waardevolle praktijkervaring op. De overige dagen van de week werk je aan projecten en opdrachten voor school.

Extra uitdaging nodig? De Talent Academy!

Wil jij wat extra’s doen tijdens je studie? Durf en kun jij wat meer? Bij de Talent Academy volg je 2 jaar lang extra onderwijs, doe je ervaring op met praktijkopdrachten en werk je samen in een multidisciplinair team. Je volgt bijna geen college, maar werkt interactief in groepen. Bijvoorbeeld aan een innovatieve game. Je schrijft een essay en beoordeelt het werk van medestudenten. Docenten begeleiden, maar in principe maak je je eigen onderwijs. Je kunt het programma theoretisch invullen als voorbereiding op een master, of meer praktisch. 

Nieuwsgierig naar HRM?

Wil je weten of hbo Human Resource Management bij je past? Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: bezoek onze Open Dagen of kom een dag proefstuderen. Onze deuren staan voor je open!

overleg
nijmegen-campus

Jaar 3: Een hrm stage en een praktijkopdracht

Praktijk, praktijk, praktijk. Daar gaat het om in je 3e jaar. Je gaat weer meedraaien op een afdeling. Een stage is een goede voorbereiding op je praktijkopdracht tijdens het afstuderen. Je doet al een schat aan ervaring op. Daarnaast ben je ook een periode op school waar je in een innovation hub aan de slag gaat met een praktijkprobleem.

Stage

Alles wat je tot nu toe geleerd hebt tijdens de opleiding, kun je tijdens je stage in de praktijk brengen.

Droom jij van studeren in het buitenland? Go Abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor en afstudeeropdracht in het buitenland te doen. Gedurende het jaar worden er verschillende online en offline informatiebijeenkomsten georganiseerd. 

nijmegen-campus

Jaar 4: Afstuderen en minor

De 1e helft van je laatste studiejaar mag je vrij invullen. Dit is de minor. Met een minor kun je je specialiseren in een bepaald onderwerp of je kennis verbreden. Je kunt kiezen voor een van de vele minoren van de HAN of een andere instelling of je stelt zelf je minor samen. De 2e helft van het jaar buig je je over een afstudeeropdracht: je gaat aan de slag met een concreet probleem van een opdrachtgever.

Minoren voor HRM

Nóg meer verdieping en eigen inbreng: in de hoofdfase kies je een minor. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een HAN-minor 'Happy Healthy Work Life' of 'HR Analytics'. Je kunt ook op een andere hogeschool een minor volgen, bijvoorbeeld de minor 'Arbeidsrecht'. Er is ook de mogelijkheid om te studeren aan een buitenlandse hogeschool of universiteit. Met je minor kun je werkelijk alle kanten op. 

Er zijn 3 soorten minoren:

Verdiepende minor 
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 
Maak kennis met een heel ander vakgebied. 

Doorstroomminor 
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 

Afstuderen

Je zit in je 4e studiejaar en bent dus bijna een beginnend beroepsbeoefenaar. Nu is het tijd om te laten zien dat je klaar bent voor de arbeidsmarkt. 

In je afstudeerproject lever je een passende, concrete en een door de organisatie gedragen oplossing aan voor een hr-vraagstuk in de vorm van een beroepsproduct. Dit beroepsproduct draagt bij aan de organisatiestrategie en -doelstellingen en het daaruit voortvloeiende hr-beleid. Het beroepsproduct dat je oplevert is toepasbaar en bij voorkeur al (deels) geïmplementeerd tijdens het traject. 

Tijdens het afstuderen heb je aandacht voor het veranderkundige perspectief; daarmee vergroot je de impact van jouw afstudeerproject

Droom jij van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. We organiseren jaarlijks het Go Abroad festival. Tijdens dit festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor 1e jaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen. 

Diploma

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Arts in HRM. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Arts

Aan het einde van jaar 4 heb je de hbo bacheloropleiding Human Resource Management behaald. Gefeliciteerd!

Jouw mening als student telt

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

2702585c-0cf8-11ee-8a4a-02565807075b
draw-cta-title