Dit is je studie

Software schrijven, een app bouwen, een organisatie helpen met digitale beveiliging: je doet het allemaal niet zomaar! De praktijkgerichte voltijd opleiding HBO-ICT aan de HAN stoomt je er klaar voor. Aan het einde van je opleiding ben jij een gewilde ICT-expert met brede én specialistische kennis op zak.

ict studenten met opstelling robot in ica lounge

Jij bent na je studie een ICT-expertDe opbouw van HBO-ICT

In 4 jaar tijd leer je alles wat er te leren is over ICT. In je 1e jaar ben je bezig met de beginselen van ICT. Daarna maak een keuze uit een van de specialisaties. Je gaat natuurlijk met je neus de boeken in, maar je gaat vooral ook aan de slag met praktijkgerichte projecten voor echte opdrachtgevers. Gewoon dóen dus! Aan het einde van de rit mag jij jezelf bachelor of science in ICT noemen. Vet!

Er is geen omschrijving beschikbaar
Er is geen omschrijving beschikbaar

De propedeuse

In het 1e jaar van je opleiding ga je aan de slag met de beginselen van ICT.

Je 1e jaar

Je ontdekt meteen wat je leuk vindt en waar jouw talent ligt. Je leert in ieder geval over programmeren, databases, applicaties bouwen en het analyseren van bedrijfsprocessen. Je kijkt ook hoe bedrijven werken en hoe goede ICT-oplossingen daarbij helpen. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding. 

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.  

Je studeert niet alleen!

De HAN is een grote onderwijsinstelling, maar toch is het onderwijs persoonsgericht en kleinschalig. Dus je staat er niet alleen voor! Je hebt binnen de opleiding HBO-ICT veel contacturen met docenten en studenten. Of doe iedere laatste donderdag van de maand mee aan ‘IT-talks’ met lekkere tosti's. Je haalt extra inspiratie uit deze gastlezingen, waardoor de studie nog meer voor je gaat leven! 

Er is geen omschrijving beschikbaar

Verdiepen en zelf kiezen

In het 2e en 3e jaar ga je de diepte in. Je werkt onder meer aan 3 verschillende praktijkprojecten. Maar minstens zo belangrijk: je kiest 1 van de 6 specialisaties.

Je 2e jaar

Er zijn genoeg projecten waarop jij je als HBO-ICT’er kunt uitleven. Misschien werk je aan een programma dat de hoeveelheid zonne-energie in Nederland voorspelt. Of misschien werk je aan software voor een Air Hockey tafel, met een robot aan de andere kant van de tafel. Altijd werk je samen met andere studenten aan opdrachten. 
 
De keuze voor een specialisatie (profiel) maak je trouwens al aan het begin van de hoofdfase. Er valt echt wat te kiezen! 

Leren in projecten

Je werkt tijdens je studie HBO-ICT veel in projecten. Je hebt veel contact met opdrachtgevers en je leert steeds beter projectmatig te werken. Je leert dus meer dan alleen programmeren; je onderzoekt ook wat de opdrachtgever precies wil hebben en vertaalt dit naar een document van eisen en vervolgens naar een (technisch) ontwerp. 

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Er is geen omschrijving beschikbaar
Er is geen omschrijving beschikbaar

Laat zien wat jij waard bent!

In jaar 3 loop je stage. Voor een opdrachtgever laat jij zien wat je in huis hebt. Dat doe je alleen, samen met een medestudent of in breder teamverband. Je doet waardevolle praktijkervaring en nieuwe kennis op. En een stage in het buitenland, dat kan ook!

6 maanden stage

Wat kun je allemaal doen in een stage van 21 weken? Een heleboel, een kwestie van kiezen. Een programmeeropdracht bij de Belastingdienst. Een marketingopdracht waarin je big data analyseert voor een commerciële organisatie. Functioneel beheerder op de communicatieafdeling van een ziekenhuis of gemeente. Een database opbouwen bij een communicatieadviesbureau of evenementenbureau. Het kan allemaal. Tijdens je stage ben je bewust bezig met je eigen ontwikkeling. Wat past echt bij mij? Wat kan ik verbeteren? Na 21 weken ben je een heleboel wijzer.

Kies over de grens

De opleiding HBO-ICT van de HAN opent deuren in het buitenland voor stages en verdere studie. Er zijn bijvoorbeeld goede contacten in Duitsland,  de VS en China. De weg naar studeren of werken in buitenland ligt dus voor je open! 

Geweldige mogelijkheden zijn er in de VS, aan de Minnesota State University, de Bradley University en de Whitewater University. Wist je dat deze laatste 2 genomende universiteiten te vinden zijn in de buurt van Chicago? 

Er is geen omschrijving beschikbaar

Minor en afstuderen

In het 4e en laatste jaar ben je bezig met de finishing touches van jouw studie. Je kiest een minor: een soort specialisatie in een onderwerp dat jou interesseert. En daarna is het tijd voor afstuderen!

Welke minor kies jij?

De 6 maanden na je stage staat in het teken van je minor. Een minor is een keuzevak of een combinatie van keuzevakken waarmee jij je opleiding je eigen accent geeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van de minor. Er is keuze genoeg: pak je kans en kies wat bij jou past! 

Verdiepende minor 

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor  

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 

Afstuderen

Hét moment om te bewijzen dat je klaar bent voor de praktijk. Je doet onderzoek bij een bedrijf en helpt dat bedrijf echt verder met jouw kennis. Is je opdrachtgever geholpen met jouw adviezen? Dan is je opdracht geslaagd. 

Diploma met extra’s

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science in ICT. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.  

Bachelor of Science in ICT

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Er is geen omschrijving beschikbaar