Stage HBO-ICT

Stan beschermt bedrijven tegen hackers

253046 Weergave van IT code op laptopscherm

Stan Roos is misschien een beetje een laatbloeier, maar nu gaat het hard. Heel hard. Hij studeert over twee maanden af aan de HAN in Infrastructure & Security Management. Daarna zet hij zijn afstudeerstage in de cybersecurity voort als professioneel ethisch hacker.

Stagebedrijf: Marel in Boxmeer

De talloze updates van verschillende ICT-systemen, sluiten vaak niet goed op elkaar aan. Met als gevolg dat deze systemen kwetsbaar worden. Stan Roos bedacht daar een oplossing voor tijdens zijn afstudeerstage bij het bedrijf Marel in Boxmeer. "Met een zogenaamd impact assessment heb ik in beeld gebracht hoe de implementatie van updates beter kan worden gedaan. Als je dat goed doet, kan dit het bedrijf ontzettend veel gedoe en dus heel veel geld schelen".

HBO-ICT studeren

Stan belandde min of meer bij toeval bij de opleiding HBO-ICT. Als scholier aan het Canisius College volgde hij vmbo-kader en meldde hij zich op een gegeven moment aan voor metaalbewerking. "Wist ik veel; als scholier weet je echt niet wat een beroep later inhoudt. Op metaalbewerking was ik na een kennismakingsdag meteen uitgekeken. Mijn ouders hebben me toen naar vmbo-t verplaatst. Daar kwam ik in aanraking met een extra vak: ICT".

MBO ICT-beheer

Als klein jongetje knutselde Stan graag met computers. Hij maakte ze open en zorgde bijvoorbeeld dat spelletjes het weer deden. "Dat je daar je beroep van kon maken, besefte ik niet. En zeker niet dat dit beroep ontzettend veel groeimogelijkheden heeft. Door dat extra vak kwam ik daarom in een stroomversnelling. Ik heb toen eerst op het ROC in Nijmegen ICT-beheer gestudeerd. Daarna ben ik naar de HAN in Arnhem gegaan voor de opleiding HBO-ICT met als specialisatie Infrastructure & Security Management".

Als je kunt denken als een hacker, kun je de beveiliging ook beter maken.

Interesse in techniek

Volgens Stan moet je wel interesse hebben in techniek, maar een nerd hoef je niet te zijn. "Die zijn er wel, maar er zijn ook andere mensen op de opleiding. Ze hebben allemaal een bepaalde nieuwsgierigheid, zo’n mentaliteit is wel nodig. Maar voor iedereen is er een andere richting en een andere toekomst".

Cybersecurity

Stan koos voor cybersecurity. En als vervolg daarop de beveiligingskant van de ICT. "Als je kunt denken als een hacker, kun je de beveiliging ook beter maken. De zogenaamde ethische hacker wordt steeds belangrijker. En in dit vak ben je nooit uitgeleerd. Er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen. Als je die goed bijhoudt, kun je het bedrijf waar je voor werkt optimaal blijven beveiligen".

Tekst: Tech Gelderland
Foto's: Gerard Burgers