Kom je kennismaken?

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 6apr
    Open Dag
    Nijmegen - 10:00 - 15:00
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Jouw toekomst met Ergotherapie

Adviseren, coachen en begeleiden doe jij als ergotherapeut zonder enige moeite! Doe jij dit straks in een gezondheidsinstelling? Of werk jij liever bij de gemeente? Je kunt ook je eigen bedrijf beginnen of voor verschillende projecten werken. Met je Bachelor of Science kun je alle kanten op!

45c49f08-0cf2-11ee-88a0-02565807075b Kapittelweg 33 Nijmegen Ergotherapie studeren hbo opleiding uitleencentrum hulpmiddel

Ergotherapeut aan het woord

Werken met kinderen

Robin Teunissen werkt als kinderergotherapeut bij Klimmendaal Revalidatie- specialisten. Wat doet een kinderergotherapeut?

5c13bcca-0cf8-11ee-bedc-02565807075b Ergotherapie, client Melle Pampus, kind, kinderergotherapie

Werken in de revalidatie

Maike van Florop werkt als ergotherapeut in een revalidatiesetting. In de revalidatiesetting zie ik als ergotherapeut mensen waarbij hun leven totaal overhoop ligt.

8c13fa0a-0ceb-11ee-aeee-02565807075b oudere man op een hometrainer in de buitenlucht

Werken met ouderen

Janine Kaak werkt als ergotherapeut in de Geriatrische revalidatiezorg (GRZ). Dit betekent dat je werkt met kwetsbare ouderen.

5c87c2c8-0cf8-11ee-82a4-02565807075b Ergotherapie, Janine Kaa, ergotherapeut, revalidatiezorg grz

Werken als Wmo-consulent

Liza Snel is in 2016 afgestudeerd als ergotherapeut aan de HAN en werkt nu als Wmo-consulent.

109978 moeder en gehandicapte dochter in rolstoel in keuken
Video's
 

Ergotherapie in de praktijk

Ergotherapeuten vanuit ons werkveld, de plek waar jij later misschien wel komt te werken, delen in een aantal korte video's hun ervaringen over het beroep ergotherapeut. Kijk je mee?

HAN | Ergotherapie | Wat doet een ergotherapeut: voorbeelden (2:17)

HAN | Ergotherapie | Ergotherapeut aan het woord: Isis van Gorp (0:28)

HAN | Ergotherapie | Ergotherapeut aan het woord: Rosalie Schaap (1:00)

HAN | Ergotherapie | Ergotherapeut aan het woord: Maike, Elke, Anne van het Elkerliek ziekenhuis (0:40)

0aabb4c4-0ced-11ee-b418-02565807075b Fysiotherapie Praktijkhuis video smartphone studenten
Student Ergotherapie aan het woord

Wessel vertelt wat hij wil doen ná de opleiding Ergotherapie

Beroep van ergotherapeut en arbeidsmarkt

In 2021 is er onderzoek gedaan naar de arbeidsmarkt van ergotherapeuten. Hieronder lees je een aantal resultaten van het onderzoek. Hiermee willen we jou een beter beeld geven van het beroep en de arbeidsmarkt van ergotherapeuten.

  • Het overgrote deel van de ergotherapeuten is werkzaam als ergotherapeut. Gevolgd door de werkzaamheden: docent, leidinggevende, wmo-deskundige, onderzoeker, trajectbegeleider of Arbo-deskundige.
  • De gemiddelde omvang van een werkweek is ongeveer 4 dagen per week.
  • De gemiddelde leeftijd van ergotherapeuten is 39,6 jaar.
  • Ergotherapeuten hebben gemiddeld een hoge werkdruk, maar zijn tevreden met hun inkomen.
  • De meeste ergotherapeuten (87%) hebben één werkplek, 13% werkt op meer werkplekken.
  • 7% van alle werkzame ergotherapeuten is man.

Meer feiten en cijfers over de arbeidsmarkt voor ergotherapeuten lees je in het complete onderzoek.

Wat kun je worden met de opleiding Ergotherapie?

De uitdaging van een ergotherapeut is alledaagse handelingen mogelijk te maken zodat iemand weer optimaal kan functioneren. Als ergotherapeut kun je aan de slag in allerlei instanties en organisaties. Gezondheidscentra, sociale wijkteams, ziekenhuizen, de psychiatrie, speciaal onderwijs. En nog veel meer! Wat kies jij?

  • Behandelaar in de gezondheids- en welzijnszorg

    Als ergotherapeut-behandelaar heb je een behandelrelatie en vertrouwelijke band met je cliënt. Je brengt zelfstandig advies uit aan de cliënt. Wat kan hij of zij wél zelf? Welke aanpassingen zijn misschien aanvullend nodig? Je bent praktisch, creatief en oplossingsgericht bezig.

  • Jobcoach / re-integratiespecialist

    Als jobcoach / re-integratiespecialist begeleidt je cliënten op het werk en bij terugkeer naar werk. Je bent gericht op creëren van mogelijkheden in beperkende omstandigheden voor bijvoorbeeld cliënten met een arbeidshandicap of zieke werknemers. 

  • Letselschadeadviseur

    Je adviseert bij letselschade. Denk aan een verkeers- of bedrijfsongeval, sportblessure, gevolgen van een medische fout, mishandeling of ongeval tijdens het klussen. Via een intake en een analyse van de activiteiten verkrijg je inzicht op de mogelijkheden en beperkingen van de cliënt. 

  • Adviseur bij woningbouwprojecten

    Kan een aanpassing aan de woning of een hulpmiddel uitkomst bieden? Als adviseur bij woningbouwprojecten bekijk je welke behandelingen en begeleiding nodig kunnen zijn voor je cliënt en je stemt deze af met de projectuitvoerder in de bouw.

  • Adviseur voor voorzieningen bij de gemeente

    Als ergotherapeut-adviseur sta je in principe ‘los’ van je cliënt. Je brengt een advies uit aan de gemeente die je opdrachtgever is. Kenmerkend is dat je onafhankelijk en objectief je advies uitbrengt. 

Baankansen in zorg en welzijn

Is er werk na het afronden van mijn opleiding Ergotherapie? Ja, zeker! Onlangs is er onderzoek gedaan naar de werkgeledenheid in Midden- en Zuid-West Gelderland. Een aantal conclusies:

  • De werkgelegenheid stijgt al vijf jaar op rij.
  • Het aantal vacatures stijgt, dus goede baankansen voor jou als aankomend professional.
  • De arbeidsmarkt is krap, wat betekent dat er meer vraag is naar personeel dan aanbod.
  • De meeste banen vind je in de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, gevolgd door de ziekenhuizen en medisch specialistische zorg.
  • De instroom bij de zorg- en welzijnsopleidingen daalt licht, door het afnemen van het aandeel jongeren in de bevolking.

Meer lezen? Bekijk het complete bericht.

Ask a student

Met wie werk je samen als ergotherapeut?

Ergotherapie: een breed werkveld

Ergotherapie bij hersenletsel

Het werkveld van een ergotherapeut is erg breed. Bij de opleiding Ergotherapie bereiden we je hierop voor. In je werk kom je een diversiteit aan patiënten en zorgvragen tegen. Een voorbeeld hiervan zijn mensen die hersenletsel hebben. Hoe gaat een ergotherapeut hiermee om? Bekijk het in de animatie, gemaakt door de beroepsvereniging!

Doorstuderen na Ergotherapie

Nog niet uitgeleerd? Zowel binnen als buiten de HAN kun je natuurlijk doorstuderen. Kies voor een master aan de HAN of andere hogeschool of universiteit.

  • Master Neurorevalidatie en Innovatie

    Tijdens deze master ontwikkel je jezelf tot expert op het gebied van neurorevalidatie. Je leert kritischer kijken, meten én beoordelen. Daarnaast leer je leiderschapsvaardigheden om de vernieuwingen daadwerkelijk door te voeren in jouw organisatie. Na 2 jaar ben jij Master of Science! 

  • Master Pedagogiek

    Bij de Master Pedagogiek ontwikkel je jezelf tot pedagogisch generalist. Je weet verbindingen te leggen tussen management en werkvloer, visies en methodieken. De master duurt 2,5 jaar en leidt jou op tot Master of Arts.

  • Master Sport- en Beweeginnovatie

    Met deze master raak je vertrouwt met alle fasen van een innovatieproces. Je leert hoe je sociale innovaties stimuleert en implementeert. Je zorgt dat verschillende disciplines met elkaar samenwerken waardoor nieuwe ideeën ontstaan. Daarnaast hebben ook buitenlandse sport- en beweegtrends je aandacht bij deze master. 

  • European Master of Science in Occupational Therapy

    In deze master werk je verder aan je wetenschappelijke kennis en onderzoeksvaardigheden op het gebied van Ergotherapie. Je werkt samen met studenten van buitenlandse universiteiten en hogescholen. Zo ontwikkel je een internationale blik. De opleiding is in het Engels en duurt 2 jaar. 

Volgende pagina
 

Dit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Ergotherapie.

Studenten in verschillende groepjes