Dit is je studie

Bij Ergotherapie leer je jouw cliënt optimaal te begeleiden, zodat die de alledaagse dingen weer kan uitvoeren. Je werkt veel samen met andere studenten. Door praktijkopdrachten en stages doe je daarnaast veel professionele ervaring op om een goede ergotherapeut te worden!


Je krijgt verstand van veel zaken De opbouw van Ergotherapie

Als ergotherapeut moet je flink wat vaardigheden onder de knie hebben. In het 1e jaar start je al met het trainen daarvan. Dit doe je via beroepsthema's die alles te maken hebben met je toekomstige beroep. Want een ergotherapeut:

 • werkt cliëntgecentreerd
 • maakt het handelen mogelijk
 • werkt en leert in partnerschap
 • is innovatief en onderzoekend
 • gebruikt persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten en talenten
 • ontwikkelt een professionele identiteit en zelfverzekerdheid

Gedurende de gehele opleiding komen deze beroepsthema's terug. Met steeds complexere opdrachten. Na 4 jaar ben jij Bachelor of Science!

Je propedeuse jaar

In je 1e jaar maak je kennis met allerlei aspecten van ergotherapie. Welke verschillende doelgroepen, cliënten kun je tegenkomen?

Jaar 1: Kennismaken met het vak ergotherapeut

Je komt op plekken waar ergotherapeuten werkzaam zijn. Zo ontdek je wat jij leuk vindt en waar jouw talenten liggen. Je leert vaardigheden, zoals gespreks- en vergadertechnieken. Zo weet je vast aan het eind van je 1e jaar of Ergotherapie echt iets voor jou is! 

Daarnaast maak je kennis met verschillende doelgroepen, cliënten én plekken waar ergotherapeuten werken. Je leert ook het trainen van zelfstandigheid bij cliënten die je gaat behandelen. Denk hierbij aan het herstellen van oude mogelijkheden, het aanleren van nieuwe mogelijkheden, het voorkomen van toename van de klachten en/of het verminderen van beperkingen. 

De theorie die je leert, breng je direct in de praktijk via projecten of opdrachten in een ondernemende leeromgeving, het HAN Praktijkhuis, met moderne test- en oefenmaterialen. Ook doe je onderzoek, waarbij je een vraagstuk uit de praktijk beantwoordt. 

Periodes en je leeromgeving

Het studieprogramma bestaat uit periodes. In elke periode ga je aan de slag met beroepstaken; zaken waarmee je in aanraking komt in je beroep als ergotherapeut. Het kan gaan om het dagelijks leven waarin cliënten zich moeten redden. Of handelingen die een cliënt opnieuw moet leren om weer deel te nemen aan de maatschappij.

Leren ondernemen

Al in je 1e jaar presenteer je samen met een groepje studenten een innovatief ergonomisch product op de HAN Ergotherapiebeurs. Zo leer je alvast de kneepjes van het ondernemerschap.

In je 2e jaar kun je ook deelnemen aan een Student Company. Samen met medestudenten richt je een eigen ergotherapeutisch bedrijfje op. 

Samen leren in een leerwerkplaats

Goed leren samenwerken met professionals van andere disciplines vinden we bij de HAN erg belangrijk. Daarom volg je niet alleen onderwijs met studenten van je eigen opleiding, maar doe je ook veel samen met andere studenten. In een multidisciplinair team doorloop je je praktijkstage. Je volgt gezamenlijke workshops en masterclasses, en bespreekt casuïstiek. Dit alles doe je in een leerwerkplaats. Hier komen onderwijs, onderzoek, het werkveld én de wijk samen. Vanuit die innovatieve omgeving werk jij aan beter functioneren voor je cliënten. Aan betere gezondheid. Meer meedoen.  

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief bindend studieadvies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Nog niet helemaal zeker? Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je leerteamcoach: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je leerteamcoach wijst je de weg!

Natuurlijk kun je ook veel leren van je medestudenten. Daarom vorm je een leerteam met 6 of 8 andere studenten. In je team bespreek je de projecten en jullie samenwerking. Onder begeleiding van je leerteamcoach (docent) kom je op vaste momenten bij elkaar.

Verdieping en verbreding

In je 2e jaar begint het echte werk! Je gaat op zoek naar de verdieping en verbreding van het vak ergotherapeut.

Jaar 2: Variatie en training

De handelingen die je hebt geleerd in je 1e jaar, pas je nu toe op een hoger niveau. In meer werkvelden, voor meerdere doelgroepen. Zoals kinderen, mensen met dementie of mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Daarbij maak je verder kennis met de beroepstaken van een ergotherapeut. Je traint je vaardigheden in het HAN Praktijkhuis, maar ook in de regio.

Haal meer uit jezelf met het Honoursprogramma

Zoek je meer uitdaging in je studie? Start dan in het 2e jaar van Ergotherapie met het Honoursprogramma. Dit programma volg je extra, naast je gewone vakken.

In het Honoursprogramma verdiep je je verder in je toekomstige vak. Ook kom je meer te weten over de andere paramedische studies. Dit programma staat namelijk in het teken van samenwerken met andere studierichtingen als Fysiotherapie, Logopedie, Voeding en Diëtetiek.

Talentprogramma Ondernemen en Leiderschap

Het Talentprogramma Ondernemen en Leiderschap is speciaal ontwikkeld voor studenten die competenties willen ontwikkelen zoals ondernemen en management binnen de gezondheidszorg. Dit programma volg je extra, naast je gewone vakken.

Labs en werkplaatsen

Een ondernemende houding is voor een ergotherapeut een echte meerwaarde. Je ontwikkelt bijvoorbeeld zelf nieuwe en verbeterde producten en diensten, en zet die in de markt. Dan moet je jezelf natuurlijk goed kunnen presenteren en profileren. Bij de HAN leer je dan ook verder kijken dan de grenzen van je eigen vakgebied. Je leert samenwerken met andere professionals, bijvoorbeeld in een lab en werkplaats.

In labs en werkplaatsen werken studenten, docenten, onderzoekers en professionals van verschillende disciplines én opleidingsniveaus intensief samen in interprofessionele zorg- en welzijnsverlening. Dit doen ze ook in doorlopende onderzoekslijnen die verwant zijn aan de innovatieagenda van een wijk of het gezondheidscentrum. Bij deze opleiding kun je als student bijvoorbeeld meedoen aan of bij:

 • iXperium Health
 • Lent - Thermion
 • Oosterhout
 • Wijchen
 • ZZG Herstelcentrum

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Stage en minor

Hoe verder je studie vordert, hoe meer je in de praktijk bezig bent. Je loopt een grote stage van 20 weken. Deze stage start je in je 3e jaar. Je kiest ook een minor: een soort 'vakkenpakket' over een onderwerp dat jou interesseert.

Jaar 3: Stage lopen

Tijdens je stage werk je aan een opdracht om de ergotherapeutische dienstverlening bij een instelling te verbeteren. Je leert advies en instructie te geven aan een (professionele) verzorger, wat bevorderlijk is voor het functioneren van de cliënt en de verzorger.

Daarnaast maak je een opdracht. Je gaat bijvoorbeeld onderzoeken hoe ze op jouw stageadres de kwaliteit van de afdeling Ergotherapie kunnen verbeteren. 

Welke minor kies jij?

De 6 maanden na je stage staat in het teken van je minor. Een minor is een keuzevak of een combinatie van keuzevakken op een gebied dat jij ziet zitten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende minoren: 

 • Neurorevalidatie
 • Ergotherapie in een dynamische omgeving
 • Gedrag bij leefstijl en gezondheid

Liever naar een andere hogeschool of universiteit, in binnen- of buitenland? Er is keuze genoeg: pak je kans en kies wat jij leuk vindt! 

Verdiepende minor 
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 
Maak kennis met een heel ander vakgebied. 

Doorstroomminor 
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 
 

Droom je van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. 

Zo organiseren we bijvoorbeeld het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor 1e-jaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen.

Doe meer praktijkervaring op en studeer af

In het 4e en laatste jaar van de opleiding maak je een eindsprint. Je loopt nog een stage van 20 weken. In Nederland óf het buitenland! Vervolgens is het tijd voor de laatste stap: je afstudeeropdracht.

Jaar 4: Nog een stage en afstuderen

Tijdens je stage in je 4e jaar werk je half jaar lang aan een opdracht om een bepaalde groep cliënten grotere kansen te bieden om mee te doen in de samenleving. Je onderzoekt ook hoe ze op jouw stageadres de kwaliteit van de afdeling kunnen verbeteren.  

Je kunt natuurlijk ook stage lopen en/of afstuderen in het buitenland.

Afstuderen

In het 2e semester ga je aan de slag met je afstudeeropdracht. Vaak gaat dit in opdracht van een bedrijf of organisatie. Hierbij los je een praktijkprobleem op voor bijvoorbeeld een revalidatiecentrum, eerstelijnspraktijk of een patiëntenvereniging. 

 • Wat zijn de ervaringen van cliënten met mobiliteitsbeperkingen tijdens vrijetijdsbesteding?
 • Hoe kan een zorgplan ontwikkeld worden voor kinderen met jeugdreuma?
 • Welke invloed hebben rugklachten op vrijetijdsbesteding?

Om hier antwoord op te geven, ontwikkel je een relevant, vernieuwend en bruikbaar product. Maar je opdracht kan ook nieuwe inzichten opleveren. Aan het eind laat je zien hoe jouw product of inzicht bijdraagt aan de oplossing van het probleem.  

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. Wij bewaren een kopie van je supplement! 

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel erkend ergotherapeut en je mag jezelf Bachelor of Science noemen.

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!