Dit is je studie

Bij Ergotherapie leer hoe je hoe je jouw cliënt optimaal begeleidt, zodat hij zijn alledaagse dingen weer kan uitvoeren. Je werkt veel samen met anderen. Dat moet je straks in de praktijk namelijk ook. Door praktijkopdrachten en stages doe je veel professionele ervaring op om een goede ergotherapeut te worden!

studenten helpen man met scootmobiel

Je krijg verstand van veel zaken De opbouw van Ergotherapie

Als ergotherapeut moet je flink wat vaardigheden onder de knie hebben. Daarom start je al met het trainen daarvan in het 1e jaar. Dit doe je via 3 taken die alles te maken hebben met je toekomstige beroep:

  • Werken met en voor cliënten
  • Werken in en voor een organisatie
  • Werken aan professionalisering

Gedurende de gehele opleiding komen deze beroepstaken terug. Met steeds complexere opdrachten. Na 4 jaar ben jij Bachelor of Science!  

student lacht naar mede student
studenten in kantine

Je propedeuse jaar

Dit is het oriënterende jaar van je studie. Je maakt kennis met allerlei aspecten van ergotherapie. Je maakt kennis met verschillende doelgroepen, cliënten én plekken waar ergotherapeuten werkzaam zijn. Zo weet je aan het eind van je 1e jaar of Ergotherapie iets voor jou is!

Het vak ergotherapeut

Je maakt kennis met de volle breedte van het vak als ergotherapeut. Zo ontdek je wat jij leuk vindt en waar jouw talenten liggen. Je leert vaardigheden, zoals gespreks- en vergadertechnieken, 

Daarnaast maak je kennis met verschillende doelgroepen, cliënten én plekken waar ergotherapeuten werken. Je leert ook het trainen van zelfstandigheid bij cliënten die je gaat behandelen. Denk hierbij aan het herstellen van oude mogelijkheden, het aanleren van nieuwe mogelijkheden, het voorkomen van toename van de klachten en/of het verminderen van beperkingen. 

Modules en je leeromgeving

Het studieprogramma bestaat uit modules. In elke module ga je aan de slag met beroepstaken; zaken waarmee je in aanraking komt in je beroep als ergotherapeut. Het kan gaan om het dagelijks leven waarin cliënten zich moeten redden. Of handelingen die een cliënt opnieuw moet leren om weer deel te nemen aan de maatschappij.

De theorie die je leert, breng je direct in de praktijk via projecten of opdrachten in een ondernemende leeromgeving, het HAN Praktijkhuis, met moderne test- en oefenmaterialen. Ook doe je onderzoek, waarbij je een vraagstuk uit de praktijk beantwoordt. 

Leren ondernemen

Al in je 1e jaar presenteer je samen met een groepje studenten een innovatief ergonomisch product op de HAN Ergotherapiebeurs. Zo leer je alvast de kneepjes van het ondernemerschap.

In je 2e jaar kun je ook deelnemen aan een Student Company. Samen met medestudenten richt je een eigen ergotherapeutisch bedrijfje op. 

Samen leren in een leerwerkplaats

Goed leren samenwerken met professionals van andere disciplines vinden we bij de HAN erg belangrijk. Daarom volg je niet alleen onderwijs met studenten van je eigen opleiding, maar doe je ook veel samen met andere studenten. In een multidisciplinair team doorloop je je praktijkstage. Je volgt gezamenlijke workshops en masterclasses, en bespreekt casuïstiek. Dit alles doe je in een leerwerkplaats. Hier komen onderwijs, onderzoek, het werkveld én de wijk samen. Vanuit die innovatieve omgeving werk jij aan beter functioneren voor je cliënten. Aan betere gezondheid. Meer meedoen.  

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief bindend studieadvies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Nog niet helemaal zeker? Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je leerteamcoach: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je leerteamcoach wijst je de weg!

Natuurlijk kun je ook veel leren van je medestudenten. Daarom vorm je een leerteam met 6 of 8 andere studenten. In je team bespreek je de projecten en jullie samenwerking. Onder begeleiding van je leerteamcoach (docent) kom je op vaste momenten bij elkaar.

mediatheek eerste verdieping

Verdieping en verbreding

Dit is het jaar dat je start met de hoofdfase van de opleiding. Hier begint het echte werk! Jaar 2 draait vooral om het verbreden en verdiepen van je ergotherapeutische kennis.

Variatie en training

De handelingen die je hebt geleerd in je 1e jaar, pas je nu toe op een hoger niveau. In meer werkvelden. En voor meerdere doelgroepen, zoals kinderen, mensen met dementie of mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Daarbij maak je verder kennis met de beroepstaken van een ergotherapeut. Deze train je weer in het Praktijkhuis.

Welke kant ga jij op?

Vanaf je 2e jaar geef je steeds zelf meer inhoud en vorm aan je studie. De opleiding geeft aan wat goed is voor je ontwikkeling, maar als student kies jezelf welke smaak je het lekkerst vindt. Dankzij een open, sociale houding kun je elkaars deskundigheid verrijken. 

Haal meer uit jezelf met het Honoursprogramma

Zoek je meer uitdaging in je studie? Start dan in het 2e jaar van Ergotherapie met het Honoursprogramma. Dit programma volg je extra, naast je gewone vakken. 

In het Honoursprogramma verdiep je je verder in je toekomstige vak. Ook kom je meer te weten over de andere paramedische studies. Dit programma staat namelijk in het teken van samenwerken met andere studierichtingen als Fysiotherapie, Logopedie, Voeding en Diëtetiek.

Talentprogramma Ondernemendheid en Leiderschap

Het Talentprogramma Ondernemendheid en Leiderschap is speciaal ontwikkeld voor studenten die competenties willen ontwikkelen zoals ondernemen en management binnen de gezondheidszorg. Dit programma volg je extra, naast je gewone vakken.

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

receptie ingang Kapittelweg 33
student en client in bespreking lachend

Stage en minor

Hoe verder je studie vordert, hoe meer je in de praktijk bezig bent. Tijdens de hoofdfase van Ergotherapie loop je 2 stages van 20 weken. De stage start je in je 2e jaar. Na je stages kies je een minor: een soort 'vakkenpakket' over een onderwerp dat jou interesseert.

Stage lopen 1: wat mag je verwachten?

Tijdens je 1e stage werk je aan een opdracht om de ergotherapeutische dienstverlening bij een instelling te verbeteren. Je leert advies en instructie te geven aan een (professionele) verzorger, wat bevorderlijk is voor het functioneren van de cliënt en de verzorger.

Daarnaast maak je een opdracht. Je gaat bijvoorbeeld onderzoeken hoe ze op jouw stageadres de kwaliteit van de afdeling Ergotherapie kunnen verbeteren. 

Welke minor kies jij?

De 6 maanden na je stage staat in het teken van je minor. Een minor is een keuzevak of een combinatie van keuzevakken op een gebied dat jij ziet zitten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende minoren: 

  • Neurorevalidatie
  • Ergotherapie in een dynamische omgeving
  • Gedrag bij leefstijl en gezondheid

Liever naar een andere hogeschool of universiteit, in binnen- of buitenland? Er is keuze genoeg: pak je kans en kies wat jij leuk vindt! 

Verdiepende minor 
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 
Maak kennis met een heel ander vakgebied. 

Doorstroomminor 
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 
 

Kies wat jou uitkomt

Wanneer je de 2 stages loopt, mag je zelf bepalen. Je kunt bijvoorbeeld je 2e stage al lopen in jaar 3. Je minor volg je dan in het 4e jaar. Het is maar net wat beter uitkomt voor jouw studieroute! 

Droom je van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. 

Zo organiseren we bijvoorbeeld het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor 1e-jaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen.

Afstuderen, graduation ceremony

Stage en afstuderen

In het 4e en laatste jaar van de opleiding maak je een eindsprint. Je loopt je 2e stage. In Nederland óf het buitenland! Vervolgens is het tijd voor de laatste stap: je afstudeeropdracht.

Stage lopen 2: wat mag je verwachten?

Tijdens je 2e stage werk je half jaar lang aan een opdracht om een bepaalde groep cliënten grotere kansen te bieden om mee te doen in de samenleving. 

Je onderzoekt ook hoe ze op jouw stageadres de kwaliteit van de afdeling kunnen verbeteren.  

Je kunt ook stage lopen en/of afstuderen in het buitenland.

Kijk over je eigen grenzen heen

Een ondernemende houding is voor een ergotherapeut een echte meerwaarde. Je ontwikkelt  bijvoorbeeld zelf nieuwe en verbeterde producten en diensten, en zet die in de markt. Dan moet je jezelf natuurlijk goed kunnen presenteren en profileren. Bij de HAN leer je dan ook verder kijken dan de grenzen van je eigen vakgebied. Je leert samenwerken met andere professionals, bijvoorbeeld in een sociaal wijkteam.  

Afstuderen

In het 2e semester ga je aan de slag met je afstudeeropdracht. Vaak gaat dit in opdracht van een bedrijf of organisatie. Hierbij los je een praktijkprobleem op voor bijvoorbeeld een revalidatiecentrum, eerstelijnspraktijk of een patiëntenvereniging. 

  • Wat zijn de ervaringen van cliënten met mobiliteitsbeperkingen tijdens vrijetijdsbesteding?
  • Hoe kan een zorgplan ontwikkeld worden voor kinderen met jeugdreuma?
  • Welke invloed hebben rugklachten op vrijetijdsbesteding?

Om hier antwoord op te geven, ontwikkel je een relevant, vernieuwend en bruikbaar product. Maar je opdracht kan ook nieuwe inzichten opleveren. Aan het eind laat je zien hoe jouw product of inzicht bijdraagt aan de oplossing van het probleem.  

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. Wij bewaren een kopie van je supplement! 

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel erkend ergotherapeut en je mag jezelf Bachelor of Science noemen.

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Studenten in verschillende groepjes