Dit is je opleiding Elektrotechniek

Apparaten energiezuiniger maken. Of slimmer! Nieuwe toepassingen bedenken en realiseren. Met vermogenselektronica een voertuig elektrisch aandrijven. Je maakt toepassingen voor de zorg of bedenkt oplossingen voor fabrieksautomatisering. Je leert het bij de opleiding Elektrotechniek!

elektrotechniek samenwerken elektro

Studeren in coronatijd

Op dit moment gaat alles net even anders, ook jouw studiekeuze. Je maakt vooral online kennis met de HAN en de opleiding Elektrotechniek. Hoe de lessen er straks uitzien als jij gaat studeren, weten we nu nog niet. We snappen dat jij daar benieuwd naar bent.

nijmegen-studeren-samen-studeren

Genoeg uitdaging om te doen en te leren!Hoe is de verhouding tussen praktijk en theorie bij Elektrotechniek?

De opbouw van Elektrotechniek

In je 1e jaar maak je kennis met alle onderdelen van Elektrotechniek: 

 • Hardware en software programmeren
 • Microcontrollers
 • Elektromechanica
 • Technische wiskunde

Je kiest de richting waarin je verder wil: Industrial and Power Systems of Embedded Systems. Je hoeft deze keuze pas na een half jaar te maken. Tijd genoeg!

Daarna ga je 3,5 jaar lang knallen in de richting die jij hebt gekozen. Je werkt samen met andere studenten aan echte projecten. Mogelijk ook met internationale studenten, want Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde worden ook in het Engels gegeven.

Door de theorie, praktijkprojecten en je stage test je al je skills direct in de praktijk. In het laatste jaar kies je een minor voor verbreding of verdieping. Tot slot trek je met jouw afstudeeropdracht een sprintje richting je bachelordiploma! 

werktuigbouwkunde ebuggy

Nederlands of Engels?

Studeren of werken in het buitenland? Of gewoon graag je taalkennis naar een level hoger tillen? Je kunt Elektrotechniek ook in het Engels doen: Electrical and Electronic Engineering. Daarmee geef je niet alleen je taalskills een boost: je ontmoet ook studenten van over de hele wereld.

studenten kijken en wijzen naar robot

Je propedeuse

Je ontdekt wat jouw richting is binnen de opleiding Elektrotechniek. Je krijgt tijd om je goed voor te bereiden op je keuze. De basiskennis leer je tijdens de colleges. Met deze kennis ga je direct aan de slag tijdens een praktijkproject. Samen met andere studenten kom je tot een werkend eindproduct.

Het 1e jaar: wat kies jij?

Je kiest je differentiatie: Embedded Systems of Industrial and Power Systems. Je hoeft de keuze pas na een half jaar te maken.

Vind je het leuk om hardware en software te programmeren? Bijvoorbeeld om alledaagse apparaten slimmer en gebruiksvriendelijker te maken? Dan kies je Embedded Systems als differentiatie.

Werk je liever aan meet- en regeltechniek en vermogenselektronica? Voor industriële automatisering of duurzame energie bijvoorbeeld? Dan is Industrial and Power Systems jouw richting.

In het 2e halfjaar ga je opnieuw werken aan een project, maar nu binnen jouw differentiatie.  

Vakken

Welke vakken ga je volgen in het 1e jaar?

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Je staat er nooit alleen voor!  Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt.

Je vormt met 6 of 8 medestudenten van je opleiding Elektrotechniek een leerteam. Een docent is jullie coach. Je komt regelmatig samen: zo help je elkaar en kun je van elkaar leren. Ook als er privé iets speelt, denkt je studieloopbaanbegeleider graag met je mee.  

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

elektrotechniek samenwerken elektro

De praktijk in

Het 2e jaar bevat de kern van je opleiding. Je gaat de diepte in met je differentiatie. Je ontwikkelt vaardigheden die je goed van pas komen als professional. Denk aan presenteren, productadvies geven, projecten leiden en de voortgang bewaken van het ontwerp-/ontwikkelproces. Kies je voor Industrial and Power Systems of voor Embedded Systems?

Industrial and Power Systems

Je gaat je bezighouden met: 

 • Meet- en regeltechniek
 • Analoge en digitale signaalbewerking
 • Elektrotechnisch ontwerpen

Industrial Systems gaat over besturingen via motion control (gecontroleerd verplaatsen). Denk aan zorgrobots, complexe verkeersregelsystemen, productiemachines van een autofabrikant, of de kofferafhandeling op Schiphol. Bij Power Systems leer je hoe je duurzame energie opwekt en elektriciteit over grote afstanden transporteert. 

Embedded Systems

Het combineren van hardware, software, techniek en ict, daarover gaat het bij Embedded Systems. Je gebruikt deze combinatie om elektrische signalen om te zetten naar slimme en gebruiksvriendelijke functionaliteiten. Zoals apparaten die je vanaf je smartphone bedient. Of cruise control en andere handige snufjes in een auto. 

Om hardware, software en techniek met elkaar te laten communiceren, leer je alles over: 

 • Programmeren
 • Beschrijvingstalen
 • Microcontrollers
 • Digitale schakelingen

The real thing

Nieuwe kennis en skills direct toepassen in de praktijk: zo ontdek je waar je goed in bent en word je steeds beter. Dat zie je terug in de (bedrijfs)projecten waaraan je samen met andere studenten 3 dagen in de week aan werkt.  

Health Concept Lab

Het Health Concept Lab op de HAN in Arnhem is een werkruimte voor 2e-jaars studenten Elektrotechniek, Industrieel Product Ontwerpen en Werktuigbouwkunde. Hier kun je, onder begeleiding van een docent, een half jaar projecten draaien op het gebied van de zorgtechnologie. Ook zijn andere opleidingen in het domein Health betrokken, zoals Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Ook opdrachtgevers en docent-onderzoekers komen langs om te overleggen.

Nieuwsgierig naar onze Elektrotechniek opleiding?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom sfeer proeven en kennismaken met HAN Elektrotechniek: onze deuren staan voor je open! Maar vanwege de coronacrisis kunnen we je voorlopig alleen een online Open Dag aanbieden.

electrical and electronical engineering bedrading behuizing schroevedraaier closeup
elektrotechniek elektro lab 3d printer wellplates

Stage en verdiepen

In het 3e jaar ga je nog meer de diepte in. Je verbetert je skills. Je verdiept je nog verder in je differentiatie. Het is het jaar van je stage: als je wilt, maak je er een internationaal jaar van. Je kunt voor je stage naar het buitenland.

Een half jaar stage

Je gaat aan de slag met projectgenoten en collega’s uit het vak. Tijdens je stage ontdek je waar je goed in bent. Je stage is dé kans doen wat jij leuk vindt. En om je netwerk groter te maken!  

Je kunt stage lopen bij een bedrijf in de regio, een multinational of een onderzoeksinstituut. Er zijn een heleboel stageplekken, zowel in Nederland als in het buitenland.

Minor en afstuderen

In je laatste jaar maak je een eindsprint, met je ingenieurstitel als finish. Je kiest eerst voor een minor en daarna begin je aan je afstudeeropdracht.

Een minor kiezen 

Nóg meer verdieping en eigen inbreng: in je 3e jaar kies je een minor. Met een minor leg je accenten in je opleiding en kun je jezelf profileren. Je kunt van alles kiezen. Van Power Minor of windenergie en van beeld-dataverwerking in het verkeer tot algoritmes of zelfstandig ondernemen. 

 Een minor duurt 1 semester. Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstuderen

De eindstreep is in zicht. In het laatste halfjaar van je opleiding ga je je afstudeeropdracht doen.

De opdracht moet goed bij je passen. Je kiest zelf waar je je afstudeeropdracht gaat doen. Bij een bedrijf, of een lectoraat, in Nederland, of in het buitenland. Er is veel mogelijk.

Diploma met supplement

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen! 

Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker in het buitenland gaan werken of verder studeren. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Science noemen en de Ing.-titel voeren.

Kennismaken kan altijd

Is Elektrotechniek de studiekeuze voor jou of twijfel je nog? Maak gewoon nader kennis met de studenten en docenten van de opleiding. Zij helpen je graag!

Elektrotechniek campagne TekNick TekNikkie beroepen van de toekomst drone piloot 2020