Dit is je opleiding Elektrotechniek

Apparaten energiezuiniger maken. Of slimmer! Nieuwe toepassingen bedenken en realiseren. Met vermogenselektronica een voertuig elektrisch aandrijven. Je maakt toepassingen voor de zorg of bedenkt oplossingen voor fabrieksautomatisering. Je leert het bij de opleiding Elektrotechniek!

elektrotechniek samenwerken elektro

Studeren in coronatijd

Op dit moment gaat alles net even anders, ook jouw studiekeuze. Je maakt vooral online kennis met de HAN en de opleiding Elektrotechniek. Hoe de lessen er straks uitzien als jij gaat studeren, weten we nu nog niet. We snappen dat jij daar benieuwd naar bent.

nijmegen-studeren-samen-studeren

Genoeg uitdaging om te doen en te leren!Hoe is de verhouding tussen praktijk en theorie bij Elektrotechniek?

De opbouw van Elektrotechniek

In je 1e jaar maak je kennis met het vakgebied van Elektrotechniek. Denk aan:

 • Berekeningen uitvoeren aan elektrische netwerken
 • Ontwerpen van elektronica
 • Programmeren van een microcontroller
 • Opwekken en transport van energie, generatoren en transformatoren
 • Elektrische aandrijvingen doorgronden

Je gaat 4 jaar lang knallen. Je werkt samen met andere studenten aan echte projecten. Mogelijk ook met internationale studenten, want Elektrotechniek, Embedded Systems Engineering, Automotive en Werktuigbouwkunde worden ook in het Engels gegeven.

Door de theorie, praktijkprojecten en je stage test je al je skills direct in de praktijk. In het laatste jaar kies je een minor voor verbreding of verdieping. Tot slot trek je met jouw afstudeeropdracht een sprintje richting je bachelordiploma!

werktuigbouwkunde ebuggy

Nederlands of Engels?

Studeren of werken in het buitenland? Of gewoon graag je taalkennis naar een level hoger tillen? Je kunt Elektrotechniek ook in het Engels doen: Electrical and Electronic Engineering. Daarmee geef je niet alleen je taalskills een boost: je ontmoet ook studenten van over de hele wereld.

studenten kijken en wijzen naar robot

Je propedeuse

Je ontdekt wat jouw richting is binnen de opleiding Elektrotechniek. Je krijgt tijd om je goed voor te bereiden op je keuze. De basiskennis leer je tijdens de colleges. Met deze kennis ga je direct aan de slag tijdens een praktijkproject. Samen met andere studenten kom je tot een werkend eindproduct.

Leg een solide basis

Je wordt opgeleid om straks te kunnen werken aan meet- en regeltechniek en vermogenselektronica. Bijvoorbeeld voor industriële automatisering of duurzame energie. Dit zijn echte Industrial and Power Systems. In je 1e jaar ga je gelijk met dit soort projecten aan de slag, zodat je een solide basis legt!

Je maakt de stap naar fascinerende projecten, zoals zelfsturende voertuigen, windaangedreven voertuigen en apparaten die in de zorg worden gebruikt

Welke vakken volg je in jaar 1?

In het 1e jaar werk aan je basiskennis Elektrotechniek via lessen en practica. Denk aan studenten die werken aan een auto die tegen de wind inrijdt en tegelijkertijd energie opwekt.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt.

Je vormt met 6 of 8 medestudenten van je opleiding Elektrotechniek een leerteam. Een docent is jullie coach. Je komt regelmatig samen: zo help je elkaar en kun je van elkaar leren. Ook als er privé iets speelt, denkt je studieloopbaanbegeleider graag met je mee.  

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

elektrotechniek samenwerken elektro

De praktijk in

Het 2e jaar bevat de kern van je opleiding. Je gaat de diepte in. Je ontwikkelt vaardigheden die je goed van pas komen als professional. Denk aan presenteren, productadvies geven, projecten leiden en de voortgang bewaken van het ontwerp-/ontwikkelproces.

Waar hou je je mee bezig?

Je gaat je bezighouden met:

 • Elektronica, systemen en signalen
  - Elektronica
  - Meet en regeltechniek
  - Datacommunicatie
 • Energietechniek
  - Synchrone en asynchrone machines
  - Elektriciteitsproductie
  - Transmissie en distributie
  - Energieomzetters en vermogenselektronica

Je leert hoe je duurzame energie opwekt en elektriciteit over grote afstanden transporteert.

Waarover krijg je meer te weten?

Je gaat meer te weten komen over besturingen via motion control (gecontroleerd verplaatsen). Denk aan:

 • Zorgrobots
 • Complexe verkeersregelsystemen
 • Productiemachines van een autofabrikant
 • Kofferafhandeling op Schiphol

The real thing

Nieuwe kennis en skills direct toepassen in de praktijk: zo ontdek je waar je goed in bent en word je steeds beter. Dat zie je terug in de (bedrijfs)projecten waaraan je samen met andere studenten 3 dagen in de week aan werkt.

Health Concept Lab

Het Health Concept Lab op de HAN in Arnhem is een werkruimte voor 2e-jaars studenten Elektrotechniek, Embedded Systems Engineering, Industrieel Product Ontwerpen en Werktuigbouwkunde. Hier kun je, onder begeleiding van een docent, een half jaar projecten draaien op het gebied van de zorgtechnologie. Opdrachtgevers en docent-onderzoekers komen langs om te overleggen. 

Ook zijn andere opleidingen in het domein Health betrokken, zoals Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. 

Nieuwsgierig naar onze Elektrotechniek opleiding?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom sfeer proeven en kennismaken met HAN Elektrotechniek: onze deuren staan voor je open! Maar vanwege de coronacrisis kunnen we je voorlopig alleen een online Open Dag aanbieden.

Rondleiding Engineering centrale hal met Esmee
34645 Studenten overleggen bij werkplekken Engineering gebouw

Stage en verdiepen

In het 3e jaar ga je nog meer de diepte in. Je verbetert je skills. Het is het jaar van je stage: als je wilt, maak je er een internationaal jaar van. Je kunt voor je stage naar het buitenland.

Kennis over industriële regelsystemen

Je begint in je 3e jaar met een onderwijsblok over industriële regelsystemen. Specifiek gaat het over:

 • Modelvorming en regeltechniek
 • Servo-regelingen
 • Besturingstechniek
 • Digitale signaalbewerking

Een half jaar stage

Je gaat vervolgens aan de slag met projectgenoten en collega’s uit het vak. Tijdens je stage ontdek je waar je goed in bent. Je stage is dé kans doen wat jij leuk vindt. En om je netwerk groter te maken!  

Je kunt stage lopen bij een bedrijf in de regio, een multinational of een onderzoeksinstituut. Er zijn een heleboel stageplekken, zowel in Nederland als in het buitenland.

Afstuderen, graduation ceremony

Minor en afstuderen

In je laatste jaar maak je een eindsprint, met je ingenieurstitel als finish. Je kiest eerst voor een minor en daarna begin je aan je afstudeeropdracht.

Je minor kiezen

Nóg meer verdieping en eigen inbreng: in je 4e jaar kies je een minor. Met een minor leg je accenten in je opleiding en kun je jezelf profileren. Je kunt van alles kiezen. Van Power Minor of windenergie en van beeld-dataverwerking in het verkeer tot algoritmes of zelfstandig ondernemen.

Een minor duurt 1 semester. Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstuderen

De eindstreep is in zicht. In het laatste halfjaar van je opleiding ga je je afstudeeropdracht doen.

De opdracht moet goed bij je passen. Je kiest zelf waar je je afstudeeropdracht gaat doen. Bij een bedrijf, denk aan Alliander of een lectoraat (onderzoeksgroep) in Nederland of in het buitenland. Er is veel mogelijk.

Diploma met supplement

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen! 

Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker in het buitenland gaan werken of verder studeren. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Science noemen en de Ing.-titel voeren.

Kennismaken kan altijd

Is Elektrotechniek de studiekeuze voor jou of twijfel je nog? Maak gewoon nader kennis met de studenten en docenten van de opleiding. Zij helpen je graag!

Elektrotechniek campagne TekNick TekNikkie beroepen van de toekomst drone piloot 2020