Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • 18nov
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00

Dit is je studie Communicatie

Communicatie is een breed vakgebied. Dat zie je terug in onze communicatieopleiding: alle ins en outs van het vak komen voorbij. Marketingcommunicatie, corporate communicatie en PR, branding, interne communicatie en online communicatie. Er is ook volop ruimte voor je creativiteit.

455848 3 communicatie studenten met flipover

Je krijgt verstand van veel zaken
 

De opbouw van de opleiding Communicatie

In jaar 1 leer je over de verschillende rollen van een communicatieprofessional. In jaar 2 draait alles om de plek waar je werkt: je combineert rollen in de praktijk. In jaar 3 sta je zelf aan het roer. Stage lopen in het buitenland? Een minor journalistiek volgen op een andere hogeschool? Het kan allemaal. In het laatste jaar geef je je studie nog meer richting, je werkt aan een zelfgekozen onderzoeksproject en je gaat aan de slag met een maatschappelijk vraagstuk. Tenslotte studeer je met succes af en kun je aan de slag als communicatieprofessional.

455865 studenten en docent die spel spelen communicatie
overzicht

Je propedeuse jaar

In je 1e jaar krijg je een goed beeld van het communicatiewerkveld. Je werkt aan korte projecten van zo'n 3 tot 6 weken. Je maakt bijvoorbeeld een website, je analyseert doelgroepen en organisaties en zet een merk op de kaart. Ook maak je persberichten en vlogs (in het Nederlands én in het Engels).

Welke communicatierol past bij jou?

In elk project pak je een andere rol op. In het ene project ben je merkenbouwer, in het andere woordvoerder of contentmaker. Je werkt individueel én je gaat samen met je medestudenten aan de slag. Je loopt dit jaar ook een week stage bij een organisatie. Daarnaast is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling en je communicatieve vaardigheden. Alles om te zorgen dat jij straks stevig in je schoenen staat!

Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de opleiding Communicatie heb je een persoonlijke coach. Vooral in het 1e jaar kom je regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. Daarna is de begeleiding afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je coach denkt graag met je mee.

Lesboek? Bekijk het blog!

Lekker op je mobiel de lessen voorbereiden? Filmpjes kijken in plaats van de boeken induiken? Op het blog ‘de communicatietoolbox’ staan de meest gebruikte communicatiemodellen en –theorieën van de opleiding. Een handig online hulpmiddel naast de studieboeken. Duik het blog in, maak de lesstof eigen en stel gerichte vragen aan de docenten tijdens de les. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

nijmegen-campus

Je verdiepende jaar

Dit jaar begint met een startweek: je frist de kennis van het 1e jaar op. En je kijkt vooruit naar wat er het komend jaar allemaal op het programma staat. En dat is nogal wat!

Welke werkplek past bij jou?

In dit jaar leer je de werkomgeving van een communicatieprofessional beter kennen. Samen met studenten vorm je een communicatie- en adviesbureau. Je leert communicatie inzetten bij een overheidsproject en duikt in de wereld van de interne communicatie en gedragsverandering.
 
Ook loop je 8 uur per week stage om ervaring op te doen met online communicatie in de praktijk. Je leert jezelf tijdens je stage beter kennen en vormt met andere studenten een communicatiebureau. Hier werk je samen aan opdrachten van echte opdrachtgevers uit de praktijk. Je optimaliseert bijvoorbeeld een website en je maakt content. Of je ontwikkelt een campagne of organiseert een event.

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

In dit 2e jaar ga je echt de diepte in. Je leert wat belangrijk is als communicatieprofessional. We besteden veel aandacht aan jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling. We dagen je uit, maar bieden ook veel begeleiding. Kortom, je ontdekt in dit jaar waar je goed in bent, waarin je jezelf kunt verbeteren én waar je blij van wordt.

Leren in en uit de praktijk

Tijdens je hbo Communicatie ga je al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan praktische communicatievraagstukken werkt. Onze docenten komen uit of werken nog in de praktijk.

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

studeren-aan-de-han
studeren-op-campus

Stage en minor: jij kiest je richting

In het 3e jaar begin je met een stage. Dat kan ook in het buitenland. Na je stage kies je een minor: je verdiept of verbreedt je kennis over een onderwerp dat jou interesseert.

21 weken stage

Het is zover! Niet meer in de collegebanken, maar aan de slag in een organisatie. Wat kun je allemaal doen in een stage van 21 weken? Een heleboel, een kwestie van kiezen. Webredactie bij de publieke omroep. Contentmarketing voor een commerciële organisatie. Of mee een opdracht uitvoeren bij een communicatieadviesbureau of evenementenbureau. Het kan allemaal. Tijdens je stage ben je bewust bezig met je eigen ontwikkeling. Wat past echt bij mij? Wat kan ik verbeteren? Na 21 weken ben je een stuk wijzer en gegroeid als communicatieprofessional.

Welke minor kies jij?

In de 2e helft van het 3e jaar kies je een minor: pak je kans en kies de leukste. Je ‘kleurt’ nu zelf je opleiding. Een minor is een keuzevak van een half jaar dat past bij jouw persoonlijke interesse en ambitie. Bijvoorbeeld de minor Verandercommunicatie, Online Communicatie en Beïnvloeding, Personal Impact, Strategic Branding of PR & Crisiscommunicatie. Liever naar het buitenland? Dat kan: kies voor een minor bij een van onze partnerhogescholen en -universiteiten.

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een ander vakgebied dat een mooie aanvulling is op communicatie.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Stroop je mouwen maar op 

Extra uitdaging nodig? Talent academy!

Wil jij wat extra’s doen vanaf het 3e jaar? Stap dan in het Honoursprogramma van de Talent Academy. Hiermee heb je een streepje voor, want je bent al serieus bezig met je ontwikkeling tot professional.

Dit zijn de onderdelen van het Honoursprogramma voor Communicatie:

 • innoveren en communiceren;
 • praktijkgericht onderzoek;
 • academische skills;
 • professional skills;
 • afstudeerpaper.

Droom je van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. Gedurende het jaar worden er verschillende on- en offline informatiebijeenkomsten georganiseerd.

455862 studenten tijdens een les van communicatie

Impact project, onderzoek en afstuderen

In je afstudeerjaar geef je je studie, en daarmee je loopbaan, nog meer richting. Gedurende een semester werk je aan een project waar jij hart voor hebt en hard voor gaat. Met een studiegenoot kies je een maatschappelijke ontwikkeling waarop jullie impact willen maken. Met de communicatie die jullie uitwerken gaan jullie het verschil maken.

Onderzoekstraject

In je 4e jaar doe je ook een onderzoek voor een zelfgeworven opdrachtgever. Je werkt in groepsverband aan een onderzoeksvraag van de opdrachtgever. Je verdeelt de onderzoeksvragen en -methodieken binnen je groep en gezamenlijk kom je zo tot een mooie bundeling van onderzoeksresultaten. Met als resultaat een tevreden opdrachtgever. Het onderzoekstraject is de ideale voorbereiding op je eindsprint: afstuderen!

Afstuderen

Afstuderen, het laatste deel in je opleiding. Dit is hét moment om te bewijzen dat je klaar bent voor de praktijk. Je studeert af bij een bedrijf of organisatie waar jij mee gaat werken aan 1 of meerdere projecten. Gedurende dit traineeship verzamel je, vanuit je werkzaamheden, bewijzen om aan je docenten te laten zien dat je beroepsbekwaam bent. Deze manier van afstuderen wordt erg gewaardeerd door studenten en door de bedrijven. Het bedrijf en het project waar je aan gaat werken kies je zelf, dus je bent zelf aan zet! Je kan je zo goed voorbereiden op je eerste baan en je presenteren aan het werkveld.

Diploma met supplement

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Arts in Communicatie. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Arts in Communicatie

Aan het einde van jaar 4 heb je de hbo bacheloropleiding Communicatie behaald. Gefeliciteerd!

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

studeren-in-school
draw-cta-title