Dit is je studie

Commerciële Economie is de basis voor een carrière in marketing of sales. Je leert luisteren naar de klant en je weet hoe je jouw product of dienst onder de aandacht brengt. Met communicatie, verkoopvaardigheden en een online marketingcampagne. In de nationale of internationale markt!

CE jongens achter laptop

Studeren in coronatijd

Op dit moment gaat alles net even anders, ook jouw studiekeuze. Je maakt vooral online kennis met de HAN en de opleiding Commerciële Economie. Hoe de lessen er straks uitzien als jij gaat studeren, weten we nu nog niet. We snappen dat jij daar benieuwd naar bent.

nijmegen-studeren-samen-studeren

De opbouw van je studie

In de eerste 2 jaar leer je het commerciële vak kennen. Je volgt vakken op het gebied van (online) marketing, sales, export, talen en cultuur. Je werkt zowel individueel als in groepjes aan projecten en opdrachten. Je volgt hoorcolleges, werkcolleges en projectbijeenkomsten. In de laatste 2 jaar geef je je opleiding een persoonlijk accent. Je loopt stage, kiest een minor, specialiseert je in marketing, sales of internationale marketing en sales en studeert af in het bedrijfsleven. Bekijk hier de video over de opbouw van de opleiding.

Specialiseer je in Business Innovation
Je kan er vanaf dag 1 ook voor kiezen om je te specialiseren in Business Innovation. In deze specialisatie leer je nieuwe ideeën te realiseren en zoek je naar kansen in de markt. Je maakt van innovatie je beroep!

project-docent

Studenten vertellenKan je wat vertellen over je studie?

overzicht

Je propedeuse

Je oriënteert je op marketing en sales. Je leert meer over de markt en over behoeften van de klant. Je doet marktonderzoek, leert de basis van online marketing en maakt een marktanalyse. En je leert hoe je producten en diensten aan de klant verkoopt. Je maakt kennis met het beroepenveld. Je ontwikkelt vaardigheden als presenteren en het voeren van verkoopgesprekken. Je leert over taal en cultuur, waarbij je naast Engels ook Spaans of Duits kiest. Maar ook over hoe je moet vloggen, hoe je content maakt voor social media en het bouwen van een app. Een heel breed en afwisselend jaar dus!

Professional from the start!

Je kiest bewust voor deze studie en wilt echt aan de slag in de praktijk. Daarom behandelen we je als beginnend professional. We dagen je uit, maar bieden ook veel begeleiding. De verantwoordelijkheid? Die ligt bij jou. We verwachten dat je goed voorbereid de klas in gaat en jouw eigen vragen op een rijtje hebt. Zo ontwikkel je al tijdens de opleiding een zelfstandige, kritische en professionele houding. 

Het draait om jou

Je zaken goed plannen. Zorgen dat je alles haalt binnen de tijd die ervoor staat. Keuzes maken. Er komt best wat op je af als beginnend hbo-student. Daarom heb je een persoonlijke studentcoach. Jullie stellen samen jouw leerdoelen op en bewaken die ook samen. Ook als het even niet gaat, is je coach er voor je. In de 2e helft van je studie richten jullie je al op jouw beginnende loopbaan: solliciteren, jezelf presenteren en ontdekken welke baan het beste bij jou past.

Bekijk hier de video waarin studenten vertellen wat ze zwaar vinden aan de opleiding en hoe ze hiermee omgaan.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding. 

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Maak kennis met onze docenten

bieb-campus-studeren

Je verdiepende jaar

In het 2e jaar ontwikkel jij je verder in de commerciële economie. Dit jaar bestaat uit 4 modules. Iedere module start met een korte theoretische uitleg, waarna je een opdracht gaat uitvoeren voor een bedrijf. Voor het vak Sales ga je aan de slag (op school) als accountmanager. Bij Export Management help je een bedrijf dat wil gaan exporteren. Bij Digital Marketing start je op school een echte online onderneming. Bij Customer Experience leer je denken vanuit de klant: hoe bereik je de klant, hoe adviseer je en maak je de klantreis tot een geweldige ervaring?

Specialiseer je verder

Naast de 4 modules is er vrije ruimte die je zelf mag invullen. Dat kan met een module die de opleiding aanbiedt, over inkoop, persoonlijke ontwikkeling of onderzoek. Of door een project of opdracht te doen bij een bedrijf. Maar ook met een tweede vreemde taal als je aan het begin van het 2e jaar kiest voor de specialisatie Internationale Marketing en Sales. Een keuze voor de specialisaties Sales of Marketing maak je in het 4e jaar.

Je bepaalt zelf je succes

Als student kun je begeleiding en advies krijgen bij HAN Studiesucces. Dit netwerk van experts op het gebied van studentenbegeleiding kan je helpen bij:

 • studiekeuze en doorstuderen;
 • studie- en taalvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling;
 • studieswitch of studievertraging;
 • zingeving persoonlijke problemen of vertrouwelijke zaken;
 • studeren onder bijzondere omstandigheden;
 • stuFi, financiële problemen en bezwaarprocedures.

Bij HAN Studiesucces kun je ook nog kiezen uit een divers aanbod aan trainingen en coachingsactiviteiten. Het helpt je het beste uit jezelf te halen!

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze online deuren staan voor je open!

studeren
zakelijk

Stage en minor

In jaar 3 loop je een half jaar stage en volg je een minor om je te verdiepen of te verbreden in een onderwerp dat jou interesseert. Ook kun je kiezen voor extra uitdaging in het Honoursprogramma.

21 weken stage

Tijd voor (nog meer) praktijk! In het 3e jaar ga je op stage. Je werkt 21 weken op een (online) marketing- of salesafdeling van een bedrijf in Nederland óf in het buitenland. Als je de internationale specialisatie gekozen hebt, loop je stage in het buitenland of bij een internationaal bedrijf met voertaal Engels. 

Je werkt 4 dagen per week ‘gewoon’ mee met je collega’s en de 5e dag van de week werk je aan een onderzoeksopdracht over een actueel marketing-sales of internationaal thema onder begeleiding van een tutor. Je bent bewust bezig met je eigen ontwikkeling op een aantal commerciële vaardigheden die gevraagd worden tijdens zo’n meewerkstage.

Minor: pick and choose

In de 2e helft van het 3e jaar kies je een minor: pak je kans en kies de leukste. Je ‘kleurt’ hiermee zelf je opleiding in. Een minor is een keuzevak van een half jaar waarmee je je verdiept in een thema of vakgebied dat past bij jouw persoonlijke interesse en ambitie. Bijvoorbeeld een minor in Eventmanagement, Brandmanagement, Doelgroepenmarketing of Digital Marketing. Ook kan je besluiten een half jaar te gaan studeren bij een van onze partner hogescholen en universiteiten in binnen- of buitenland. Bijvoorbeeld in de vorm van een pre-master.

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Talent Academy!

Wil je meer uitdaging? In het 3e en 4e jaar kun je het Honoursprogramma volgen van de Talent Academy. Hiermee heb je een streepje voor op je studiegenoten. Je bent heel serieus bezig met je ontwikkeling tot professional.

Dit zijn de onderdelen van het Honoursprogramma voor Commerciële Economie: 

 • innoveren en communiceren;
 • praktijkgericht onderzoek;
 • academic skills;
 • professional skills;
 • afstudeerpaper.

Als je wilt: veel buitenland!

Bij Commerciële Economie kun je een gedeelte van je opleiding in het buitenland doorbrengen. Onze studenten zijn voor hun stage, minor of afstuderen te vinden in de Verenigde Staten, Spanje, Taiwan of Duitsland bijvoorbeeld. Wil je je hele studie zo internationaal mogelijk? Kies dan direct na je 1e jaar voor de specialisatie Internationale Marketing en Sales. Je krijgt dan ook na jaar 1 Duits of Spaans als tweede vreemde taal. Tijdens het Go Abroad Festival in je eerste jaar vertellen we je alles over jouw internationale mogelijkheden.  

CE studenten en docent met laptop brew

Specialiseren en afstuderen

Wordt het Sales, Marketing of Internationale Marketing en Sales? Wil je je verdiepen of juist verbreden? Kies in jouw afstudeerjaar de afstudeeropdracht die jou op het lijf geschreven is.

Afstuderen: kies jouw richting

In het 4e jaar kies je voor de specialisatie Sales of Marketing. Als je in het tweede jaar hebt gekozen voor de specialisatie Internationale Marketing en Sales, dan ga je je hierin nog verder verdiepen.

Je gaat aan de slag met een afstudeeropdracht binnen jouw specialisatie. Het onderwijs dat je krijgt is op jouw specialisatie afgestemd. Je afstudeeropdracht bevat een heldere analyse van een commercieel probleem van je opdrachtgever. En een strategie om het probleem op te lossen. Je verwoordt dit bijvoorbeeld in een strategisch marketingplan, een exportplan of een verkoopplan. Na jouw afstudeerfase ben je klaar voor een mooie start voor jouw toekomst.

Wat wordt jouw specialisatie?

Sales

Bij de specialisatie Sales gaat het om je product verkopen, voor de juiste prijs. Ook sales is steeds meer gedigitaliseerd. Je focust je dus niet alleen op het verkoopproces en het realiseren van salesdoelen, maar ook op het adviseren en het bieden van nieuwe inzichten aan de klant. Als salesprofessional van de toekomst ben je naast verkoper ook vooral een adviseur. Je leert daarom ook hoe je een klantrelatie opbouwt via LinkedIn, Facebook en andere business communities.

CE meiden en jongen in Brew

Marketing

Bij de specialisatie Marketing leer je hoe je jouw product sterk in de markt zet. Alles staat of valt met hoe goed jij je klanten kent. Daarnaast is techniek enorm bepalend voor je werk: denk aan machine learning, artificial intelligence, internet of things, location based en virtual realty of augmented Reality. Tijdens de opleiding leer je alles over deze trends en ontwikkelingen en hoe je ze als marketeer toepast in een strategisch online marketingplan.

Studenten in The Brew

Internationale Marketing en Sales

Als Nederlandse ondernemer heb je snel te maken met het buitenland. Als marketing- of salesprofessional moet je dus verstand hebben van internationaal zakendoen. Deze specialisatie is ideaal als je naast commercieel talent ook een talenknobbel hebt. Als je naast Engels ook Spaans of Duits beheerst, ligt de wereld aan je voeten. In het internationale bedrijfsleven zitten ze om je te springen!

overleg

Erkend certificaat als sales-professional

De Sales Management Association (SMA) heeft onze opleiding officieel gecertificeerd. Daarmee zijn we de eerste hogeschool in Nederland met een SMA-erkenning! Kies jij de Sales-richting? Dan sta je bij je afstuderen automatisch geregistreerd als Sales Practitioner in het SMA Sales Register. Je mag dan de titel SPr achter je naam zetten.

Diploma met supplement

Afgestudeerd? Dan ben je officieel Bachelor of Science. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Bachelor of Science

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

CE studenten in les