Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Activiteiten etc.
 • 20nov
  Open Dag
  Arnhem - 09:00 - 15:00
 • 20nov
  Online Open Dag
  Arnhem - 09:00 - 15:00
 • Activiteiten
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Bouwkunde

Tijdens onze opleiding Bouwkunde leer je hoe je een bouwproject echt van de grond krijgt. Woningen, kantoren, sportcomplexen, het komt allemaal voorbij. Ga je renoveren of slopen en opnieuw bouwen? Hoe bouw of verbouw je duurzaam?

bouwkunde student helm meter

Verhouding theorie en praktijkMark, Bor, Niels, Amber en Dion vertellen over hun HAN-opleiding Bouwkunde

Werken in coursesHoe is de studie Bouwkunde opgebouwd?

De hbo-opleiding Bouwkunde telt 16 'courses' van  steeds 1 kwartaal. De courses hebben thema's. Je volgt colleges over dit thema en werkt aan een écht project. Ook krijg je veel andere colleges, bijvoorbeeld over wiskunde en mechanica. Aan het einde van het 2e jaar, na course 8 bepaal je zelf het accent van je studie. Je kiest een specialisatie: Architectuur, Bouwtechniek, Constructie of Organisatie.  

bouwkunde studenten maquette
bouwkunde student docent werkplaats maquette

Je propedeuse

In deze hbo-bacheloropleiding Bouwkunde ga je meteen praktisch aan de slag. Wel eens nagedacht over de perfecte strandtent?

Het eerste jaar

 Dit is je kans: samen met je medestudenten bedenk je er eentje die duurzaam én demontabel is. Maar ook het andere uiterste staat op het programma: het rijtjeshuis. Wie gaat er wonen? Wat zijn hun behoeften? Wat voor plattegrond past daarbij? En ook: hoe hou je rekening met de opdrachtgever? 

De thema's van het 2e semester zijn weer iets complexer: je denkt na over een nieuwe bestemming van een bestaand gebouw. Concreet: je werkt aan de herinrichting van creatieve hotspot Coehoorn Centraal in Arnhem. Tijdens de 4e course mag je 'los': je maakt in je eentje een ontwerp voor een woning.  

3 dagen bouwkundestage 

In je 1ejaar loop je 3 x 1 dag mee tijdens de stage van een 4e-jaarsstudent. Ideaal, want je kunt hem of haar alles vragen. Dé manier om de praktijk beter te leren kennen. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Dat is vervelend, maar zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die toch niet echt bij je past.

Hoeveel begeleiding krijg je?

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar vaak. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. Daarnaast vorm je met 6 of 8 medestudenten van je opleiding Bouwkunde een leerteam. Een docent steunt jullie als leerteamcoach. Je komt regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. En speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.  

bouwkunde student maquette werkplaats

De praktijk in

De hoofdfase van je Bouwkunde-opleiding begint: nu ga je echt de praktijk in.

Het tweede jaar

De hoofdfase van je Bouwkunde-opleiding begint: nu ga je echt de praktijk in. Je loopt 2 keer 10 weken stage. Eentje in de uitvoering, bijvoorbeeld bij een bouwbedrijf. En eentje aan de advieskant, bij een bouwadvies- of architectenbureau. Deze bouwkundige stages helpen je om aan het einde van het 2e jaar een afstudeerrichting te kiezen. 

De 2e helft van het 2e jaar staat in het teken van themacourses. In course 7 ga je werken aan een plan voor de HAN: de opleidingen Bouwkunde en Civiele Techniek hebben meer ruimte nodig. Course 8 gaat over het herontwikkelen van een bestaande woonwijk. 

Echte projecten

Direct toepassen wat je leert: zo word je een kei in je vak. De courses van Bouwkunde staan bol van de echte projecten. Je leert door te doen! 

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

bouwkunde student helm meter
bouwkunde studenten samenwerken

Specialiseren en verdiepen

Dit is het jaar dat je zelf het stuur in handen neemt: je kiest je specialisatie. Daarnaast doe je een bouwkundestage. Wil je graag naar het buitenland? Dat kan: lees hieronder de verhalen van onze HAN-studenten!

Je kiest een specialisatie

Architectuur

bouwkunde studenten bouwtekening

Bouwtechniek

bouwkunde student werkplaats zaag

Constructie

bouwkunde studenten maquette

Organisatie

bouwkunde deeltijd studenten samenwerken

Hoog van de toren

In course 9 werk je voor een gebiedsontwikkelaar. Een oud industriegebied in het centrum van Arnhem moet een echte hotspot worden. In groepen ontwikkel je een visie- en structuurontwerp. Jouw groep bestaat uit studenten van alle 4 afstudeerrichtingen (architectuur, bouwtechniek, constructie en organisatie). Ieder doet zijn deel, maar samen werk je aan het geheel. Je moet ook rekening houden met allerlei randvoorwaarden. Je werkt het ontwerp uit en je visualiseert het o.a. met een maquette. In course 10 werken jullie het ontwerp verder technisch uit.  

4-sterren voor duurzaamheid

De HAN-academie Built Environment heeft al een paar jaar het 4-sterren keurmerk voor duurzaam hoger onderwijs. Ons onderzoek, de bedrijfsvoering, de courses die je gaat volgen, de manier waarop we lesgeven, tot en met het scheiden van afval: duurzaamheid is overal. 

Als je de opleiding Bouwkunde van de HAN kiest, kies je voor de meest duurzame opleiding in zijn soort van de Benelux. Duurzaamheid en circulariteit zijn voor jou straks vanzelfsprekend. Na je studie werk jij volgens de principes van People, Planet en Prosperity. Je hebt alles in huis om duurzame ontwikkeling ook echt vorm te geven.  

Handen uit je mouwen

Als student Bouwkunde zit je veel in de praktijk. Je loopt maar liefst 1 jaar stage. En tijdens je studie werk je bijna continu aan reële projecten. De courses van de Bouwkunde-opleiding zijn gewijd aan actuele thema's. Nieuwbouwplannen ontwikkelen, fabrieksgebouwen een andere bestemming geven, oude woonwijken verbeteren, je gaat aan de slag met échte projecten. Samen met je medestudenten – én met gemeentes en projectontwikkelaars – komen jullie met concrete oplossingen. Na afloop van een thema presenteren jullie het eindresultaat: bij de HAN is dat altijd een feestelijke happening! 

Bouwkunde stages

Als student Bouwkunde kun je kiezen. Er zijn een heleboel stageplekken, zowel in Nederland als in het buitenland.

De wereld aan je voeten

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

De HAN werkt samen met bedrijven, hogescholen en universiteiten over de hele wereld. Als je wilt, kun je een deel van je opleiding in het buitenland volgen. Waar gaat jouw reis naartoe? 

Minor en afstuderen

Een druk en afwisselend jaar! In de 1e helft ben je bezig met je minor. Je laatste halfjaar is helemaal gericht op afstuderen. Als je wilt, kun je afstuderen in het buitenland. De Bouwkunde opleiding van de HAN heeft veel contacten met hogescholen en universiteiten in Europa, maar ook in landen als China, Australië en de Verenigde staten. You choose!

Welke minor kies jij?

De eerste 6 maanden van je afstudeerjaar staan in het teken van je minor. Een minor is een keuzevak of een combinatie van keuzevakken waarmee jij je opleiding je eigen accent geeft. Misschien kies je voor de minor Low Ec, High Tec of Smart Healthy Environments. Anderen kiezen bijvoorbeeld voor de minor Stad en Land, Creatief Construeren of Gebiedsgericht Ontwerpen. Of volgen een minor in het buitenland.

Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Diploma met 2 supplementen

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Maar je krijgt nog iets bij het diploma voor je Bouwkunde opleiding: een Engelstalig diplomasupplement én het 4-sterren duurzaamheidssupplement! 

Engelstalig diplomasupplement 

Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker in het buitenland gaan werken of verder studeren. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Supplement duurzaamheid 

Wij mogen onze Bouwkunde opleiding duurzaam noemen. Als je afstudeert, krijg je een supplement bij je diploma waarmee je kunt aantonen dat je een ingenieur bent die weet hoe je duurzaamheid vormgeeft. 

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Science noemen.

Volgende paginaKom kennismaken met Bouwkunde

Open Dagen, Meelooopdagen en het studentenleven! 

bouwkunde studenten klaslokaal laptop