Architectuur, bouwtechniek en constructie

Een strandpaviljoen voor Meijnerswijck

Startbijeenkomst Bouwkunde in de Zuidgalerijs van het Huis der Provincie in Arnhem

Eind januari zijn 151 studenten Bouwkunde in het Huis der Provincie in Arnhem gestart met Course 7 van hun opleiding: het Utiliteitsgebouw. De komende periode ontwerpen ze in opdracht van bouwbedrijf KondorWessels Projecten een strandpaviljoen voor de locatie Stadsblokken / Meinerswijk in Arnhem.

De aftrap van deze course, die onder leiding van docent Maurits Berndsen stond, kreeg een extra dimensie omdat de hbo-opleiding Bouwkunde  te gast was in het Huis der Provincie in Arnhem. De Zuidgalerij, waar de bijeenkomst werd gehouden, kijkt aan de overkant van de Rijn uit op de projectlocatie Stadsblokken, onderdeel van het project Stadsblokken Meinerswijk. Het bebouwde gebied gaat straks 'Meijnerswijck' heten.

De Zuidgalerij van het Huis der Provincie kijkt uit op de bouwlocatie Meinerswijk
De Zuidgalerij van het Huis der Provincie kijkt uit op de bouwlocatie Meinerswijk

Omdat in Course 7 de studenten van de verkorte studieroute worden samengevoegd met de 2ejaarsstudenten uit de volledige opleiding, werden de studenten eerst gemixt tot nieuwe projectgroepen van 6 of 7 leden. Het 1e halfuurtje was voor de kennismaking van de nieuwe groepsleden; met elkaar en met hun tutoren.

Studenten Bouwkunde maken in de Zuidgalerij van het Huis der Provincie kennis met hun nieuwe projectgroepleden
Studenten Bouwkunde maken kennis met hun nieuwe projectgroepleden

Provincie Gelderland: Actieplan Wonen

Na de kennismaking volgde een presentatie van Henk van Rhijn, Programmaleider Actieplan Wonen bij de Provincie Gelderland. De provincie heeft de opgave om de komende jaren 45 duizend betaalbare en toekomstbestendige woningen te helpen realiseren. De rol van de provincie is faciliterend. Zij organiseert verbinding en afstemming -bijvoorbeeld rondom vergunningen, subsidies en regelgeving- met o.a. gemeenten, ontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcoöperaties. Dit moet leiden tot versnelling van de woningbouwopgave. In de Gelderse gemeenten werken hieraan momenteel zo'n 700 mensen. Daarnaast zijn er enkele honderden vacatures die op invulling wachten. 

KondorWessels Projecten

KondorWessels Projecten heeft het 289 hectare grote terrein van het toekomstige Meijnerswijck aangekocht. In een deel van dit gebied komen op verhoogde eilanden ruim 400 woningen. Ook is er ruimte voor cultuur-maatschappelijke activiteiten, sport, recreatie en (126 hectare) natuur. Om natte voeten te voorkomen, moet de rivier meer ruimte in dit gebied krijgen. Ontwikkelmanager Roy Nijenhuis vertelde in zijn presentatie over de plannen die er liggen en de stand van zaken op dit moment. 

Strandpaviljoen

In Course 7 heeft Roy Nijenhuis de rol van opdrachtgever voor de studenten. Eén van de gebouwde objecten in het toekomstige gebied is een strandpaviljoen. Het is aan de ruim 20 projectgroepen om voor dit nieuwe, kleinschalige utiliteitsgebouw een ontwerp te maken en dit vervolgens bouwtechnisch en constructief uit te werken. De specialisaties Architectuur, Bouwtechniek en Constructie, komen in de opdracht als disciplines bij elkaar. Ook is er een stevige onderzoekstaak in het programma opgenomen. Het resultaat van het onderzoek moet straks ook zichtbaar zijn in het ontwerp.

"Goed te doen"

Het wordt hard werken, want het programma is vol, maar volgens docent Maurits Berndsen is het allemaal "toch goed te doen". In zijn presentatie liet Berndsen zien hoe de studenten de komende 10 weken door het programma zullen gaan. 

In de eerste 8 weken gaan ze van schetsontwerp (SO), via voorlopig ontwerp (VO) naar een definitief ontwerp (DO). Tussentijds moeten de studenten een paar keer van rol in hun projectgroep wisselen, zodat ieder in alle 3 disciplines ervaring kan opdoen. Tussendoor krijgen ze colleges bouwfysica, installatietechniek, constructie, bouwtechniek, mechanica en wiskunde, bouwvergaderingen, 3 excursies en veel coaching. In de laatste weken volgen de tentamens en worden de projectresultaten gepresenteerd en beoordeeld. 

Verkorte route Bouwkunde

Course 7 is niet voor iedereen het 7e deel van de opleiding Bouwkunde. Studenten met een bouwkundige mbo-4 opleiding kunnen in het 1e en 2e studiejaar in totaal 4 courses overslaan. Dit geeft bij elkaar een verkorting van vol studiejaar. In Course 7 worden de studenten uit de verkorte route samengevoegd met de studenten die het volledige programma van 4 jaar volgen. Vanaf daar gaan ze samen door naar de eindstreep.