1e opdracht minor Low Ec High Tec

Een zelfvoorzienende Tiny House voor een echte opdrachtgever

ontwerp  van een tiny house vanuit verschillende perspectieven

Wonen en leven in een Tiny House is niet langer een hype. Steeds meer mensen kiezen ervoor hun ecologische voetafdruk te minimaliseren en klein te gaan wonen. Studenten van de minor Low Ec High Tec gingen aan de slag met het ontwerpen van Tiny Houses. Voor echte opdrachtgevers.

Opdrachtgever Yvonne Houtakkers en studente Linnis van Kampen vertellen over de hectische anderhalve week die zij achter de rug hebben.

Pressure cooker-methode

Om snel tot resultaten te komen werd de inmiddels beproefde pressure cookermethode toegepast. Studenten gaan anderhalve week lang intensief aan de slag met een concrete ontwerpopdracht. Al na anderhalve week presenteren zij uitgewerkte ontwerpen, compleet met tekeningen én een maquette.

De algemene opdracht voor alle minorstudenten was: ‘Ontwikkel een ontwerp voor een mobiel of permanent, zelfvoorzienend Tiny House, waarbij gelet wordt op circulair (technisch / biobased) en demontabel materiaalgebruik.’

Echte opdrachtgevers

Wat deze ontwerpopdracht extra bijzonder maakte was dat er met 4 échte opdrachtgevers kon worden gewerkt: 3 personen die overwegen om zelf een tiny house te gaan bewonen én de eigenaren van een perceel waarop de bewoners straks hun eigen duurzame Tiny House kunnen ontwerpen en bouwen.
 
Yvonne Houtakkers en haar partner Leon Timmermans bezitten in het Noord-Limburgse Egchel een perceel van 4400 m2. Hierop willen zij 11 tiny houses laten verrijzen. Yvonne: "Wij ontwikkelen het initiatief Tiny Kepegchel. Toekomstige bewoners kunnen hier zelf hun eigen duurzame tiny house ontwerpen en bouwen. Voor het gebruik van de grond rekenen wij straks een vergoeding, maar zij zijn eigenaar van het tiny house." 

Yvonne en de andere opdrachtgevers kwamen in contact met de minorstudenten via gastdocente Marjolein Jonker. Zij is pionier op het gebied van tiny houses en initiatiefnemer van het platform 'Marjolein in het klein'. Als lid van de community volgde Yvonne bij haar de ‘Basiscursus Jouw Tiny House - van droom naar realiteit’. 

studenten van de minor low ec high tech presenteren hun ontwerpen
Studenten van de minor Low Ec High Tech presenteren hun ontwerpen

Onafhankelijk van water- en energieleveranciers

Aan welke specifieke eisen en aanvullende wensen moet het ontwerp van het Tiny House voldoen? Yvonne gaf opdracht een ontwerp te maken voor 3 types tiny houses, van circa 21, 35 en 50 vierkante meter. Daarbij moest zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van zogenaamde Off Grid installaties: installaties waarmee je onafhankelijk bent van water- en energieleveranciers.

Programma van eisen

In het programma van eisen werd gedetailleerd vastgelegd waaraan de ontwerpen verder nog moesten voldoen. Denk aan het gebruik van ecologische materialen, géén gasaansluiting, gebruik van zonnepanelen voor het opwekken van elektrische energie. Hemelwater dat wordt opgevangen, gefilterd en hergebruikt. En -niet onbelangrijk- de tiny houses moeten ook passen in het bouwbesluit voor bestaande bouw van de Gemeente Peel en Maas. 

De presentaties van de verschillende typen geven ons weer een stap voorwaarts in de ontwikkeling van onze plannen!

Verrassend, slim en bruikbaar

Ondanks dat de studenten maar anderhalve week hadden om hun ontwerpen op te leveren, was Yvonne verrast door de resultaten. "De ontwerpen voldeden aan het programma van eisen. Buiten dat waren het stuk voor stuk mooie ontwerpen qua architectuur en was er goed nagedacht over gebruikte materialen. De visualisaties, zowel de maquettes als de 3D-ontwerpen op de computer waren erg verhelderend."

Ook was zij verrast door de slimme indeling van de ruimte. "Het is geruststellend wat deze studenten hebben laten zien. Door verschillende functies te combineren, is er erg veel mogelijk. En de studenten kwamen ook met een voor ons helemaal nieuwe en verrassende toepassing: een windwokkel!  En tot slot zijn de constructietekeningen en materiaallijsten voor ons erg prettig."

Yvonne en haar partner zijn blij met de uitwerking van de tiny houses. Yvonne: "De presentaties van de verschillende typen geven ons weer een stap voorwaarts in de ontwikkeling van onze plannen! Als volgende stap zullen we dit, met de bouwtechnische criteria en het materiaalgebruik, gebruiken als praatstuk en kaderbepaling bij de afspraken met onze gemeente."

Students @work

Linnis van Kampen is 4ejaars Bouwkunde met als specialisatie Bouwtechniek. Samen met studiegenoot Evrim, werkte zij aan een andere opdracht: een ontwerp voor een tiny house met organische vormen. Een bijzonderheid is dat deze woning in Portugal moet worden gebouwd. 

De bouwlocatie vormde meteen de eerste grote extra uitdaging.

uitgewerkte ontwerptekening  van een tiny house met organische vormen

3D-betonprinten

Voor tiny houses worden vaak houtskeletbouwelementen (HSB) als bouwmethode toegepast. Vanwege de koeling viel deze bouwmethode af: met HSB warmt een huisje te snel op.

Linnis: "Na onderzoek naar alternatieve bouwmethoden kwamen we uit bij het 3D-printen van beton. Deze methode zorgt ervoor dat het huisje massa heeft en daardoor langer koel blijft. In de wanden wordt isolatie verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de eisen voor een bijna-energieneutrale gebouw, de zogenaamde BENG-eisen,  gemakkelijk kunnen worden behaald."

ontwerp  van een tiny house met organische vormen

Na het vaststellen van de bouwmethode, zetten beide studenten hun ideeën op papier. Ze schetsten verschillende plattegronden en aanzichten en combineerden dit tot 1 ontwerp. Linnis: "Het was nog wel een uitdaging om de organische vormen in Revit te verwerken. Maar dit is uiteindelijk goed gelukt. Evrim bedacht voor het huisje een zelfvoorzienend energiesysteem." 

 

We hebben ook in course 4, in het 1e jaar, al eens een tiny house moeten ontwerpen. Het was leuk om te zien hoeveel we vooruit zijn gegaan

Vooruitgang

Terugblikkend vertelt Linnis dat er in deze anderhalve week heel veel moest gebeuren. Linnis: "Het was erg hectisch en ik heb een paar hele korte nachtjes gehad!" Wanneer ze wat verder terugkijkt in de tijd zegt ze: "We hebben ook in course 4, in het 1e jaar, al eens een tiny house moeten ontwerpen. Het was leuk om te zien hoeveel we vooruit zijn gegaan."

 

Marjolein Jonker en Nederlandse Tiny Housebeweging

Marjolein Jonker is ambassadeur en frontvrouw van de Nederlandse Tiny Housebeweging. Zij verzorgt gastlessen voor de startopdracht van de minor Low Ec High Tec. Het is haar missie Nederland bekend te maken met de filosofie achter de Tiny-Housebeweging. Zelf woonde ze al 5 jaar in een mobiele zelfvoorzienende, biobased Tiny House. Onlangs verhuisde zij naar een nieuw, permanent onderkomen, op een eigen kavel. In haar blog Marjolein in het klein’ schrijft ze over haar ervaringen.  

 

Over de minor Low Ec High Tec

In de bouwtechnische HAN-minor Low Ec High Tec werken studenten voor opdrachtgevers een structuurontwerp uit tot een technisch ontwerp voor de gebouwde omgeving. Een grootschalig hoofdproject wordt afgewisseld met pressure-cooker-sessies, waarin korte vraagstukken van andere opdrachtgevers aan de orde komen. Behalve voor studenten Bouwkunde, is de minor ook interessant voor studenten uit andere opleidingen. Bijvoorbeeld Werktuigbouwkunde.

Bij deze minor draait het om het ontdekken van de samenhangende en elkaar beïnvloedende deelaspecten in het ontwerpproces. Daarbij wordt uitgegaan van thema’s als circulaire economie, cradle2cradle en biobased materials. 

De minor wordt verzorgd door HAN-docenten Mich van Muijden en Maurits Berndsen. De minor kan zowel in voltijd als deeltijd worden gevolgd en start minstens 1 keer per jaar.

Meer informatie vind je op Kies Op Maat.

ontwerp  van een tiny house vanuit 3 perspectieven
Ontwerp van een tiny house vanuit 3 perspectieven