Associate degree Ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn Deeltijd

De opleiding start 1 september 2025 en 1 september 2026
Wil je mensen ondersteunen bij hun herstelproces? Wil je de kracht van ervaringsdeskundigheid nog beter op de kaart zetten in je organisatie? Met de Associate degree Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn leer je jouw herstelervaringen professioneel inzetten bij herstelondersteuning.
Contact
Heb je vragen over aanmelding en toelating, inhoudelijke vragen over de opleiding of wil je dat wij met je meedenken over een werk-/stageplek? Stuur dan een mail naar: info.LLO.AMM@han.nl. of bel met (024) 3511083.
Baankansen:
Als je klaar bent de opleiding Associate degree Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn heb je nieuwe kennis en vaardigheden opgedaan om in te zetten voor armoede- en schuldenproblematiek, psychiatrische problematiek, sociale uitsluiting, ziekte, verslaving, jeugdzorg, huiselijk geweld, NAH of lichamelijke beperking.
Vaardigheden
Dit ga je leren:
- theorieën en methoden mbt. ervaringsdeskundigheid in de praktijk brengen
- herstelondersteunend en ontwikkelingsgericht werken
- (interdisciplinair) samenwerken
- helder en doelgericht communiceren op verschillende niveaus in een organisatie
- signaleren, analyseren en oplossen van ervaringsdeskundige vraagstukken
- professionalisering van het beroep ervaringsdeskundigheid
- reflectie op je eigen professionaliteit
Beroepen
Met je Associate degree Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn op zak, heb je veel mogelijkheden. Op deze banen kun je solliciteren na je studie:
- ervaringsdeskundig begeleider in zorg en welzijn
- team- en beleidsondersteuner
- coach van medewerkers
- opleider
- adviseur
- onderzoeker
Open Avond deeltijd
Twijfels? Kom naar de volgende Open Avond op woensdag 04 juni 2025 en stel al je vragen aan onze docenten en studenten. Of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek. Zo toets je al je verwachtingen voordat je een definitieve keuze maakt.

Meer weten over je werkplek?
Wil je graag met de Ad Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn gaan starten? Dan moet je een relevante betaalde of onbetaalde leerwerkplek hebben van ongeveer 16 uur per week. Op die werkplek moet je de mogelijkheid krijgen om als ervaringsdeskundige aan de slag te kunnen. Daarom zijn er eisen aan je werkplek.
Ook moet je daar een begeleider toegewezen krijgen die jou kan begeleiden op hbo-niveau.

KWF en HAN (collegegeld vergoed)
Ook voor het schooljaar 2025-2026 leiden we bij de HAN ervaringsdeskundige professionals op die leven met of na de ziekte kanker. Vanuit de opleiding zijn we blij met deze ontwikkeling, want het is volgens ons heel belangrijk dat ook op het gebied van de oncologie samengewerkt wordt met ervaringsdeskundigen.
Heb jij zelf te maken met kanker? Denk je erover om jouw ervaring met kanker professioneel in te gaan zetten? Of ken je iemand die dat zou willen? Mail dan naar: info.LLO.AMM@han.nl.

Vele voordelen van inzet ervaringdeskundige
Ook voor een werkgever is het heel interessant om een werknemer de Ad Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn te laten studeren. Het is een investering, maar werkgevers krijgen er veel voor terug; zoals verbinding met de HAN, gemotiveerde mensen, ontwikkeling huidig personeel en goed werkgeverschap.
Meer informatie ontvangen of studenten een praktijkplek aanbieden? Stuur dan een mail naar info.llo.amm@han.nl.

Leerwerkplekken gezocht
Voor aankomend studiejaar (2025-2026) zijn wij op zoek naar leerwerkplekken voor (aankomend) studenten die de Ad Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn (HBO niveau 5) volgen bij de HAN! Om te kunnen starten met de Ad Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn hebben studenten een relevante betaalde of onbetaalde leerwerkplek nodig. Deze leerwerkplek is voor ongeveer 16 uur per week. Op de werkplek moet de mogelijkheid zijn om dat wat ze leren in de opleiding, toe te passen in de praktijk. Ook moet de student daar een begeleider (liefst ervaringsdeskundige) toegewezen krijgen die kan begeleiden op hbo-niveau. (Zie ook bijlage, hierin tref je aan waar de leerwerkplek aan moet voldoen.) Heb je een leerwerkplek voor een eerste- of tweedejaars student Ad Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn?
Meet & Match
De Ad Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn bij de HAN organiseert een Meet & Match moment voor leerwerkplekken (vacatures e/o stage). Graag brengen we je in contact met (aankomend) studenten die op zoek zijn naar een leerwerkplek. D.m.v. een speeddate wordt er een eerste contact gelegd. Na deze eerste kennismaking kan er een vervolgafspraak gepland worden. Vorig studiejaar was de meet & match een succes, er zijn meerder matches ontstaan.
Data & locatie
Dinsdag 20 mei 2025, 12.30-13.30 uur (inloop va. 12.15 uur)
HAN, Groenewoudseweg 1 te Nijmegen
Ruimte: P1.20 a & b
Interesse in deelname, aanmelden kan hier: https://forms.office.com/e/GMjaZejTGF
Praktische informatie
Ga je wel of niet beginnen aan een opleiding naast je werk? Een belangrijke beslissing die veel impact heeft op jouw leven en dat van de mensen om je heen.

Wat is een Associate degree?
Een Ad duurt 2 jaar: je volgt een deel van het hbo-programma. Het niveau van de opleiding is hbo. Na je afstuderen kun je in een functie op hbo-niveau gaan werken.

Informatie voor het aanmelden
Voor de opleiding Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn in deeltijd heb je een relevante betaalde of onbetaalde leerwerkplek nodig van ongeveer 16 uur per week. Op die werkplek moet je de mogelijkheid krijgen om dat wat je leert, toe te passen in de praktijk.
Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.
De inhoud van Ad Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn
Handig op een rij: hoe ziet de opleiding eruit?
