Johan Pion

De interactie tussen wetenschap en topprestaties vormt de rode draad in de loopbaan van Johan Pion. Zijn uiteenlopende ervaringen zet hij graag in als lector.


In 2015 ben ik gepromoveerd in de gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Gent. Mijn onderzoek betrof het Vlaams Sportkompas. Het kompas is een innovatief concept dat helpt in de zoektocht naar talent. Daarnaast heb ik gewerkt aan de ontwikkeling van een vernieuwde visie op de mogelijkheden voor het vinden en identificeren van talent.

Talentontwikkeling met Johan Pion

Onderzoeken

Tussen 2007 en 2015 heeft Johan meer dan 200 studenten ondersteund bij tests in 44 Vlaamse basisscholen, 16 sportfederaties en 6 Vlaamse topsportscholen. Daarbij is veel onderzoek naar het identificeren van talent uitgevoerd en zijn meer dan 25 artikelen geschreven in internationale tijdschriften. 

Over Johan

Expertises

  • Onderzoek naar talentherkenning in de sport 
  • Onderzoek naar talentontwikkeling in de sport 
  • ‘Slimme sportkeuze’ van kinderen 
  • Toetsbeleid en -organisatie
  • Motorische ontwikkeling van kinderen 

Lectoraat Herkennen en ontwikkelen van sporttalent

Topsporters leveren hun topprestaties niet toevallig. Zij hebben er vaak een lang en complex traject van investeringen en opofferingen voor doorlopen. Wij willen met ons lectoraat de processen rondom een sportief talent verbeteren. Wij willen met wetenschappelijk onderzoek aantonen hoe je talent kunt herkennen en, als je het gevonden hebt, hoe je het op de juiste manier kunt begeleiden. We onderzoeken onder meer welke factoren van invloed zijn en wat de beste omgeving voor talent is. 

Talentontwikkeling met Johan Pion

Nieuws en artikelen

De onderzoekers van de HAN Jan Willem Teunissen
Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)
Samenwerken voor sporttalentMet de voeten in de topsport-klei
Een header voor het artikel waarin Gudo Kramer wordt geinterviewd. Geplaatst door HB.
man met voetbal draaiend op vinger

Projecten

Talentmonitor

Met de Talentmonitor ontstaat een beeld hoe talentvolle voetballers zich ontwikkelen op het gebied van cognitieve, mentale, fysieke en motorische eigenschappen (met behulp van studenten).

geeft team met basisschool voetbalteam instructie
Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Regelmatig brengen we nieuws naar buiten vanuit HAN Sport en Bewegen (over onderzoeken, projecten en evenementen binnen sport en bewegen, arbeid en gezondheid) en HAN SENECA (over het Sport- en Gezondheidscentrum). Abonneer je ook!

Talentontwikkeling met Johan Pion