Johan Pion

De interactie tussen wetenschap en topprestaties vormt de rode draad in de loopbaan van Johan Pion. Zijn uiteenlopende ervaringen zet hij graag in als lector.


"In 2015 ben ik gepromoveerd in de gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Gent op het onderzoek Vlaams Sportkompas. Het gaat om een innovatief concept in de zoektocht naar talent. En een vernieuwde visie op de mogelijkheden voor het vinden en identificeren van talent."

312742 Talentontwikkeling met Johan Pion

Onderzoeken

Tussen 2007 en 2015 heeft Johan meer dan 200 studenten ondersteund bij tests in 44 Vlaamse basisscholen, 16 sportfederaties en 6 Vlaamse topsportscholen. Daarbij is veel onderzoek naar het identificeren van talent uitgevoerd en zijn meer dan 25 artikelen geschreven in internationale tijdschriften. 

Over Johan

Expertises

  • Onderzoek naar talentherkenning in de sport 
  • Onderzoek naar talentontwikkeling in de sport 
  • ‘Slimme sportkeuze’ van kinderen 
  • Toetsbeleid en -organisatie
  • Motorische ontwikkeling van kinderen 

Lectoraat Herkennen en ontwikkelen van sporttalent

Topsporters leveren hun topprestaties niet toevallig. Zij hebben er vaak een lang en complex traject van investeringen en opofferingen voor doorlopen. Wij willen met ons lectoraat de processen rondom een sportief talent verbeteren. Wij willen met wetenschappelijk onderzoek aantonen hoe je talent kunt herkennen en, als je het gevonden hebt, hoe je het op de juiste manier kunt begeleiden. We onderzoeken onder meer welke factoren van invloed zijn en wat de beste omgeving voor talent is. 

lay-up tijdens basketball

Nieuws

Artikelen

Samenwerken voor sporttalent

Met de voeten in de topsport-klei

Oud genoeg om te weten wie je bent. Jong genoeg om door te willen leren. Onder die vlag blikken we terug én vooruit in dit jaar waarin de HAN 25 jaar bestaat. Juist ook met partners in het werkveld voor wie hetzelfde geldt. Dit keer: Gudo Kramer, directeur van Topsport Gelderland.

HAN Redactie
313949 Een header voor het artikel waarin Gudo Kramer wordt geinterviewd. Geplaatst door HB.
Uitdagende leskaarten

In beweging voor een betere motoriek

Kinderen zitten momenteel meer dan ooit achter beeldschermen. Van buitenspelen komt bar weinig terecht. Geen wonder dat hun motorische vaardigheden vaak achteruit hollen. Terwijl het zó belangrijk is dat we al op jonge leeftijd goed en genoeg leren bewegen. Want jong geleerd…

HAN Redactie
286309 man met voetbal draaiend op vinger

Projecten

Talentmonitor

Met de Talentmonitor ontstaat een beeld hoe talentvolle voetballers zich ontwikkelen op het gebied van cognitieve, mentale, fysieke en motorische eigenschappen (met behulp van studenten).

sportleraar geeft team met basisschool voetbalteam instructie

Blijf op de hoogteAbonneer je op onze nieuwsbrief

Regelmatig brengen we nieuws naar buiten vanuit HAN Sport en Bewegen (over onderzoeken, projecten en evenementen binnen sport en bewegen, arbeid en gezondheid) en HAN SENECA (over het Sport- en Gezondheidscentrum). Abonneer je ook!

null