sportleraar geeft team met basisschool voetbalteam instructie

Met de Talentmonitor ontstaat een beeld hoe talentvolle voetballers zich ontwikkelen op het gebied van cognitieve, mentale, fysieke en motorische eigenschappen (met behulp van studenten).

Snelle info

Projectleider:

Stijn ter Welle

Startdatum:

1 september 2020

Status:

Lopend

Looptijd:

1 jaar

Subsidie:

nvt

Aanleiding van het project

Door een beeld te krijgen van de ontwikkeling van talenten in het voetbal is het mogelijk om nieuwe inzichten te krijgen in hoe we deze sporttalenten optimaal kunnen begeleiden. 

Doel

Het doel van dit project is om clubs optimaal te ondersteunen in het vormgeven van de ontwikkeling van hun talenten. Tevens bouwen we een database op. De data stellen we (geanonimiseerd) beschikbaar voor onderzoek ten bate van het hele Nederlandse voetbal. 

Dit project is een samenwerking met onder andere de KNVB

Resultaat

Door het gebruik van data moet er voor clubs de komende jaren meer inzicht komen in wat er nodig is om spelers optimaal te begeleiden in hun ontwikkeling. De KNVB hoopt met de te verkrijgen inzichten in het betaald voetbal op termijn ook in het amateurvoetbal (met behulp van data-advies en ondersteuning) een rol te kunnen spelen in talentontwikkeling. 

Ons projectteam

Stijn ter Welle

Docent/Onderzoeker Talent Identification & Talent Development

Sebastiaan Platvoet

Docent/Onderzoeker Talent Identification & Talent Development

Onze partners

De HAN werkt voor de Talentmonitor samen met: 

  • KNV
  • BrainsFirst
  • Maradata
  • Sport Data 
  • Alley
  • Inmotio/Scisports

Achtergrond

Data verzamelen

Experts Talent Identification & Talent Development van HAN Sport en Bewegen gaan samen met de KNVB en andere partners 2 keer per jaar langs bij alle mannelijke jeugdspelers van betaald voetbalclubs. Dit doen ze in de leeftijdscategorie Onder 13 tot en met Onder 21 om data op te halen. Bij de meiden is de intentie uitgesproken om bij de nationale teams vanaf Onder 15 met dataverzameling te starten. 

We verzamelen data op onder andere cognitief, mentaal, fysiek en motorisch vlak. Ook verzamelen we wedstrijddata. Clubs krijgen vervolgens de geanonimiseerde data terug en kunnen hiermee zien hoe hun spelers en teams zich verhouden tot andere betaald voetbalclubs.

Contact over dit project?

Publicaties

Er zijn verschillende publicaties verschenen vanuit het lectoraat Herkennen en Ontwikkelen van Sporttalent. Bekijk het overzicht van deze publicaties. 

 

studenten aan tafel buiten

Nieuws

HAN-promotiebeurs: onderzoek beweegprogramma bij kinderen

Jan Willem Teunissen, HAN-docent en onderzoeker bij het Lectoraat Herkennen en Ontwikkelen van Sporttalent, heeft een HAN-promotiebeurs ontvangen. Sinds 1 februari is hij gestart met het onderzoeksproject 'Transfer of fundamental motor skills between sports in young children'. Welke onderzoeksvragen gaat hij beantwoorden?

Annelies Peters
26 maart 2019
kinderen tijdens gymles

LectoraatHerkennen en Ontwikkelen van Sporttalent

Topsporters leveren hun topprestaties niet toevallig. Zij hebben er vaak een lang en complex traject van investeringen en opofferingen voor doorlopen. Wij willen met ons lectoraat de processen rondom een sportief talent verbeteren.

Sfeerfoto plein Kapittelweg

Blijf op de hoogteAbonneer op onze nieuwsbrief

Regelmatig brengen we nieuws naar buiten vanuit HAN Sport en Bewegen over onderzoeken, projecten en evenementen binnen sport, arbeid en gezondheid. Abonneer je ook!

Atletiekbaan binnen Gymnasion