Onderzoek

Het Lectoraat Kansrijk Ondernemen richt zich op twee vraagstukken. Welke ondernemerscompetenties zijn nodig om kansen te zien, afwegingen te maken en beslissingen te nemen in toenemende onzekerheid? En welke ondersteuning kan het regionale ecosysteem voor ondernemerschap daarin bieden?

onderzoeksgroep van het lectoraat kansrijk ondernemen

Transitievraagstukken zijn geen probleem van morgen, maar de uitdaging van vandaag. Hoe voorkom je ‘klimaatstress’ of ‘transitieverliezers’ en kun je op een ondernemende manier aansluiten op deze ontwikkelingen en ze vertalen naar betekenisvolle nieuwe kansen en praktijken? Wat de één namelijk direct als kans ziet, hoeft voor de ander helemaal geen kans te zijn. 

Kansen zijn in de meest rudimentaire vorm gewoon ideeën. Mensen gebruiken verschillende criteria om iets als een kans aan te merken. Die criteria hebben voor mensen ook een verschillende waarde waarin ze meewegen. Wat voor de ene persoon een zwaarwegend punt is, kan een ander als een bijzaak beschouwen. Waarop baseren ondernemers deze keuze? En welke criteria gebruiken zij om hun kansen in te schatten? Welke rol spelen kennis, vaardigheden, persoonlijke overtuigingen en waarden daarin? En hoe kun je keuzes gevalideerd maken, individueel of als ondernemend team?

Op deze vraagstukken probeert het Lectoraat Kansrijk Ondernemen antwoorden te vinden. Daarnaast bieden we handvatten voor ondernemers om kansen die er zijn (nog) beter te benutten!

stockfoto van voeten op een vlonder aan de rand van groen water

Werkwijze

Het Lectoraat Kansrijk Ondernemen wil een betekenisvolle bijdrage leveren aan onderwijs, de beroepspraktijk en kennisontwikkeling. Concrete praktijkvragen uit het regionale ecosysteem voor ondernemerschap vormen daarbij het vertrekpunt. Samen met studenten analyseren we situaties, brengen een verdiepingsslag aan en brengen op basis daarvan adviezen uit. Zo levert ons praktijkgerichte onderzoek een bijdrage aan de kennisontwikkeling die zowel opleidingen als beroepspraktijk voedt.

Kansen signaleren kun je leren 

Hoe doen we dat dan?

Het zien en benutten van kansen is niet altijd even vanzelfsprekend. Niet iedereen beschikt namelijk over de ‘antennes’ om kansen te zien of de vaardigheid om ze te evalueren en verder te benutten. Dat is wel te trainen en ontwikkelen. Sterker nog: veel succesvolle ondernemers leren ze on the job, door te doen, op een vaak laagdrempelige, informele manier.

In het Lectoraat Kansrijk Ondernemen ondersteunen we ondernemers. We helpen hen kansen te zien en evalueren wat ze daar wel en niet uit hebben gehaald. We kijken naar de rol van verschillende invloedrijke (f)actoren in het zogenaamde regionale ecosysteem van de ondernemer. Welke rol speelt een ontmoetingsplek als een hub, city-lab, netwerk of ondernemersvereniging? En wat draagt bijvoorbeeld de inzet van ondernemende studenten bij aan een project? Het zijn middelen waarmee we mensen en ondernemers helpen hun belangrijke competenties te ontwikkelen.

Neem hieronder een kijkje bij thema's en projecten waaraan we werken. 

Focusthema 1 

Ondernemerslab

Het OndernemersLab Nijmegen is een fysieke plek waar we vanuit het Lectoraat Kansrijk Ondernemen ondernemers, onderzoekers en onderwijs verbinden! Doormiddel van worskhops, events en andere doe-sessies brengen we verschillende partijen samen om te werken aan ondernemersvraagstukken van de toekomst

Ondernemerslab Nijmegen

OndernemersLab Nijmegen: de fysieke plek waar laagdrempelig de verbinding wordt gelegd tussen bedrijven, onderzoekers, ondernemende studenten en docenten rondom ondernemers- vraagstukken van de toekomst.

Student-ondernemers geven uitleg over innovaties die tentoongesteld worden in de PopHub onderdeel van het Ondernemerslab Nijmegen

Hybride leeromgeving ondernemerschap

In het project ‘hybride leeromgeving ondernemerschap’ richten we ons op nieuwe ideeën, oplossingsrichtingen, technologieën en concepten die zich voordoen binnen technisch-, innovatiegerichte hybride leer-werk omgevingen maar niet of nauwelijks worden benut en dus op plank blijven liggen. Hoe kunnen we zorgen dat deze ideeën toch van de grond komen?

treintjes die verschillende ideeën binnen het project hybride leeromgeving ondernemerschap symboliseren.

Leren en ontwikkelen op de grens van onderwijs en arbeidsmarkt

Leren en ontwikkelen zijn niet het exclusieve domein van onderwijsinstellingen. Door samen te werken met partijen buiten het onderwijs kunnen leeromgevingen worden gecreëerd waarin naast praktijk- en ervaringskennis ook vaardigheden, zoals creativiteit en ondernemerschap ontwikkeld kunnen worden.

jonge mensen overleggen op kantoor

Project LOG21: Laat jouw Ondernemerschap Groeien in de 21ste eeuw!

LOG21 bouwt voort op het Move21-onderzoek, waarin de vorming van toekomstgerichte vaardigheden in het mbo is onderzocht. De inzichten uit de ontwikkeling en inzet van de digitale storyline methode in MOVE21 worden in dit project vertaalt naar een nieuwe digitale tool: LOG21.

toolbox animatie laptop armen

Quick-scan POP’HUB

Vanaf september 2020 is de POP’HUB als pilot gestart. De gemeente Nijmegen wil een quick-scan uitvoeren naar de gepercipieerde toegevoegde waarde van de POP’HUB.

Knoop doorhakken studiekeuze vraagtekens
Focusthema 2 

Impact Ondernemen

Als lectoraat Kansrijk Ondernemen stimuleren we impact ondernemerschap. We doen onderzoek en helpen regionale ondernemers een bijdrage te leveren aan maatschappelijke vraagstukken rondom welzijn, zorg en wonen in de wijk of regio.

Projecten binnen focusthema Impact Ondernemen

Project Impact Ondernemen

Het aantal ondernemers dat initiatief neemt om een bijdrage te leveren aan een maatschappelijk vraagstuk zoals welzijn, zorg en wonen in de wijk of regio neem toe. Een positieve ontwikkeling, maar hoe zorg je dat je daadwerkelijk impact maakt op het beoogde probleem? Waar begin je en aan welke knoppen kun je draaien? Hoe betrek je anderen bij jouw doelstellingen?

Stockfoto voor factsheet Defensie van de minor Circulaire Economie S1 22-23.
Focusthema 3 

Ondernemerschap in beeld

Als Lectoraat Kansrijk Ondernemen doen we onderzoek naar het zien en benutten van (ondernemerschaps-) kansen. Waarom pakken sommige ideeën succesvol uit en andere minder? Welke kennis, skills en houding dragen bij aan een ondernemende mind-set? Uitkomsten uit onze onderzoeken brengen we terug in het onderwijs.

Projecten binnen focusthema Ondernemerschap in beeld

GUESSS

De internationale GUESSS enquête evalueert uitgebreid de ondernemende intenties, activiteiten en attitudes van studenten wereldwijd. In dit project onderzoeken we de GUESSS resultaten van HAN studenten tov het internationale kader en vertalen we deze naar praktische handvatten om ondernemende intenties verder te stimuleren in het onderwijs. 

Resultaten project GUESSS bij de HAN

Onderzoek leningen Gelderland valoriseert

Stichting Fondsbeheer Gelderland valoriseert is een fonds dat publiek gefinancierde kennis wil laten doorontwikkelen. Vanaf de start in 2012 zijn er 56 bedrijven geweest die financiële ondersteuning hebben gekregen. Dit jaar zullen de leningen en het restant contante middelen aan Oost NL overgedragen worden. Hierna zal de stichting GV opgeheven worden. De stichting wil voor opheffing terugkijken op de resultaten vanaf de start en ‘good practices’ verzamelen.

Stockbeeld interessegebied gedrag en maatschappij

Idea Trail: ondernemerschap als versneller voor maatschappelijke transities

Ondernemen is, naast innovatie en implementatie, een van de drie routes die in het HAN Koersbeeld worden benoemd om maatschappelijke impact te maken. Hybride leeromgevingen zoals hubs, labs en werkplaatsen bieden in potentie een vruchtbare context om te ondernemen. Maar hoe benut je ondernemend potentieel?

idea trail: ondernemerschap als versneller voor maatschappelijke transities

Benieuwd naar onze inzichten en resultaten?

Bekijk de resultaten en opbrengsten uit onze afgeronde projecten.

Bekijk hier alle projecten

Versnellers: Ondernemerschap voor maatschappelijke impact

Welkom bij Versnellers, de impact website van het lectoraat Kansrijk Ondernemen, waarin we laten zien hoe we bijdragen aan maatschappelijke transitievraagstukken met onderzoek. Onze ambitie is om impact te maken op maatschappelijke vraagstukken door ondernemerschap als voertuig in onzekere tijden te benutten. Samen met onze stakeholders ontwikkelen we kennis over versnellers in het ondernemende proces; het proces van het zien naar het benutten van kansen. Kortom: het gaat bij ons om de mens.

De finish over op een atletiekbaan

Idea Trail

Ondernemen is, naast innovatie en implementatie, een van de drie routes die in het HAN Koersbeeld worden benoemd om maatschappelijke impact te maken. Hybride leeromgevingen zoals hubs, labs en werkplaatsen bieden in potentie een vruchtbare context om te ondernemen. Maar hoe benut je ondernemend potentieel?

Informele verbinders

Hoe gaan ondernemers om met transitievraagstukken die op hen afkomen? Denk aan digitalisering, verduurzaming, CO2-reductie, etc. Welke verschillen zijn er tussen ondernemers en aan welke knoppen kan er gedraaid worden om ondernemers beter te bereiken? De route naar tools en informatie wordt vaak niet gevonden. Het lectoraat Kansrijk Ondernemen onderzoekt of hun gesprekstechniek hieraan kan bijdragen.

Project informele verbinders tijdens katapultdag 2024

Nederlands Lectorenplatform Ondernemerschap

Het Nederlands Lectoren Platform Ondernemerschap (NLPO) is dé plek voor ondernemerschap. Het actie-platform is voor lectoren ondernemerschap van toekomstgerichte hogescholen die samen praktijkgedreven uitdagingen en kansen in samenwerking met de bedrijfswereld en overheden omzetten in actie en waarde.

Beelden ten behoeve van profilering sales, netwerk, verbinden.

GUESSS

De internationale GUESSS enquête evalueert uitgebreid de ondernemende intenties, activiteiten en attitudes van studenten wereldwijd. In dit project onderzoeken we de GUESS resultaten van HAN studenten tov het internationale kader en vertalen we deze naar praktische handvatten om ondernemende intenties verder te stimuleren in het onderwijs. 

Close-up van een vergrootglas boven grafieken. Vaag een pen.

Onderzoek leningen Gelderland valoriseert

Stichting Fondsbeheer Gelderland valoriseert is een fonds dat publiek gefinancierde kennis wil laten doorontwikkelen. Vanaf de start in 2012 zijn er 56 bedrijven geweest die financiële ondersteuning hebben gekregen. Dit jaar zullen de leningen en het restant contante middelen aan Oost NL overgedragen worden. Hierna zal de stichting GV opgeheven worden. De stichting wil voor opheffing terugkijken op de resultaten vanaf de start en ‘good practices’ verzamelen.

Stockbeeld interessegebied gedrag en maatschappij

Leren en ontwikkelen op de grens van onderwijs en arbeidsmarkt

Leren en ontwikkelen zijn niet het exclusieve domein van onderwijsinstellingen. Door samen te werken met partijen buiten het onderwijs kunnen leeromgevingen worden gecreëerd waarin naast praktijk- en ervaringskennis ook vaardigheden, zoals creativiteit en ondernemerschap ontwikkeld kunnen worden.

jonge mensen overleggen op kantoor

Laat jouw Ondernemerschap Groeien in de 21ste eeuw!

LOG21 bouwt voort op het Move21-onderzoek, waarin de vorming van toekomstgerichte vaardigheden in het mbo is onderzocht. De inzichten uit de ontwikkeling en inzet van de digitale storyline methode in MOVE21 worden in dit project vertaalt naar een nieuwe digitale tool: LOG21.

toolbox animatie laptop armen

Hybride leeromgeving ondernemerschap

In het project ‘hybride leeromgeving ondernemerschap’ richten we ons op nieuwe ideeën, oplossingsrichtingen, technologieën en concepten die zich voordoen binnen technisch-, innovatiegerichte hybride leer-werk omgevingen maar niet of nauwelijks worden benut en dus op plank blijven liggen. Hoe kunnen we zorgen dat deze ideeën toch van de grond komen?

treintjes die verschillende ideeën binnen het project hybride leeromgeving ondernemerschap symboliseren.

Impact Ondernemen

Het aantal ondernemers dat initiatief neemt om een bijdrage te leveren aan een maatschappelijk vraagstuk zoals welzijn, zorg en wonen in de wijk of regio neem toe. Een positieve ontwikkeling, maar hoe zorg je dat je daadwerkelijk impact maakt op het beoogde probleem? Waar begin je en aan welke knoppen kun je draaien? Hoe betrek je anderen bij jouw doelstellingen?

Stockfoto voor factsheet Defensie van de minor Circulaire Economie S1 22-23.