Onderzoek
Het Lectoraat Kansrijk Ondernemen richt zich op twee vraagstukken. Welke ondernemerscompetenties zijn nodig om kansen te zien, afwegingen te maken en beslissingen te nemen in toenemende onzekerheid? En welke ondersteuning kan het regionale ecosysteem voor ondernemerschap daarin bieden?

Transitievraagstukken zijn geen probleem van morgen, maar de uitdaging van vandaag. Hoe voorkom je ‘klimaatstress’ of ‘transitieverliezers’ en kun je op een ondernemende manier aansluiten op deze ontwikkelingen en ze vertalen naar betekenisvolle nieuwe kansen en praktijken? Wat de één namelijk direct als kans ziet, hoeft voor de ander helemaal geen kans te zijn.
Kansen zijn in de meest rudimentaire vorm gewoon ideeën. Mensen gebruiken verschillende criteria om iets als een kans aan te merken. Die criteria hebben voor mensen ook een verschillende waarde waarin ze meewegen. Wat voor de ene persoon een zwaarwegend punt is, kan een ander als een bijzaak beschouwen. Waarop baseren ondernemers deze keuze? En welke criteria gebruiken zij om hun kansen in te schatten? Welke rol spelen kennis, vaardigheden, persoonlijke overtuigingen en waarden daarin? En hoe kun je keuzes gevalideerd maken, individueel of als ondernemend team?
Op deze vraagstukken probeert het Lectoraat Kansrijk Ondernemen antwoorden te vinden. Daarnaast bieden we handvatten voor ondernemers om kansen die er zijn (nog) beter te benutten!

Werkwijze
Het Lectoraat Kansrijk Ondernemen wil een betekenisvolle bijdrage leveren aan onderwijs, de beroepspraktijk en kennisontwikkeling. Concrete praktijkvragen uit het regionale ecosysteem voor ondernemerschap vormen daarbij het vertrekpunt. Samen met studenten analyseren we situaties, brengen een verdiepingsslag aan en brengen op basis daarvan adviezen uit. Zo levert ons praktijkgerichte onderzoek een bijdrage aan de kennisontwikkeling die zowel opleidingen als beroepspraktijk voedt.
Hoe doen we dat dan?
Het zien en benutten van kansen is niet altijd even vanzelfsprekend. Niet iedereen beschikt namelijk over de ‘antennes’ om kansen te zien of de vaardigheid om ze te evalueren en verder te benutten. Dat is wel te trainen en ontwikkelen. Sterker nog: veel succesvolle ondernemers leren ze on the job, door te doen, op een vaak laagdrempelige, informele manier.
In het Lectoraat Kansrijk Ondernemen ondersteunen we ondernemers. We helpen hen kansen te zien en evalueren wat ze daar wel en niet uit hebben gehaald. We kijken naar de rol van verschillende invloedrijke (f)actoren in het zogenaamde regionale ecosysteem van de ondernemer. Welke rol speelt een ontmoetingsplek als een hub, city-lab, netwerk of ondernemersvereniging? En wat draagt bijvoorbeeld de inzet van ondernemende studenten bij aan een project? Het zijn middelen waarmee we mensen en ondernemers helpen hun belangrijke competenties te ontwikkelen.
Neem hieronder een kijkje bij thema's en projecten waaraan we werken.
Onze focusthema's
Ondernemerslab
Het OndernemersLab Nijmegen is een fysieke plek waar we vanuit het Lectoraat Kansrijk Ondernemen ondernemers, onderzoekers en onderwijs verbinden! Doormiddel van worskhops, events en andere doe-sessies brengen we verschillende partijen samen om te werken aan ondernemersvraagstukken van de toekomst
Impact Ondernemen
Als lectoraat Kansrijk Ondernemen stimuleren we impact ondernemerschap. We doen onderzoek en helpen regionale ondernemers een bijdrage te leveren aan maatschappelijke vraagstukken rondom welzijn, zorg en wonen in de wijk of regio.
Ondernemerschap in beeld
Als Lectoraat Kansrijk Ondernemen doen we onderzoek naar het zien en benutten van (ondernemerschaps-) kansen. Waarom pakken sommige ideeën succesvol uit en andere minder? Welke kennis, skills en houding dragen bij aan een ondernemende mind-set? Uitkomsten uit onze onderzoeken brengen we terug in het onderwijs.