Bijzonder Lectoraat Sport en Voeding

prof wielrenners waarvan er eentje banaan eet

Een halve liter rode bietensap drinken is voor een topsporter best zinvol. Maar geldt dat ook voor de vrijetijdssporter die gaat fietsen? Wij onderzoeken de rol van voeding bij het vergroten van het prestatievermogen, het behoud van gezondheid bij ouder worden en herstel na ziekte.

Veel magische krachten die worden toegeschreven aan de inname van voedingssupplementen kloppen niet. Wanneer draagt het bij aan een goede gezondheid of  betere sportprestaties? Alleen als de inname van voedingstoffen is afgestemd op specifieke eisen van een persoon. 
 

Voedingsinterventies
Wat is de ideale voedingssamenstelling ter bevordering van prestatie of herstel? Hoe kunnen voeding en bewegen bijdragen aan gezond ouder worden? Samen met partners in het werkveld, studenten en docenten verkennen wij de weg naar maximaal effectieve voedingsinterventies. 

Expertises

 • skeletspiermetabolisme 
 • brandstofselectie tijdens inspanning 
 • klinische voeding en sportvoeding 
 • type 2 diabetes 
 • sarcopenie 
 • Onderzoek

  Sportvoeding is bij de Academie Sport en Bewegen van de HAN sinds het begin van deze eeuw één van de speerpunten. Meer weten?
 • Onze kennis

  Vanuit het Lectoraat Sport en Voeding zijn vele publicaties verschenen. Bekijk het overzicht van al deze publicaties.

Onderzoek op het thema sportvoeding: bietensap

twee studenten praten over gezonde voedingBekijk volledige video
Promotieonderzoek Kristin Jonvik omtrent de effecten van bietensap op sportprestaties

Onze lector

Bijzonder LectorLuc van Loon

Mijn onderzoeksinteresses zijn: metabolisme, sportvoeding, aanpassing aan uithoudingsvermogen en weerstand. Maar ook: de invloed van fysieke activiteit en voedingsinterventies op de gezondheid bij chronische metabole ziekten

AcademieSport en Bewegen

In de Academie Sport en Bewegen leiden we studenten op tot kritische, innovatieve en ondernemende professionals. Ook bieden we opleidingen en cursussen voor professionals op het gebied van sport en bewegen, arbeid en gezondheid. Zo kunnen zij de nieuwste inzichten en theorieën toepassen in hun werk. Op het thema sportvoeding ondersteunen wij sportbonden en -organisaties. Daaarnaast bieden we voor professionals de post-hbo opleiding Sportdiëtetiek aan.

Atletiekbaan binnen Gymnasion

Blijf op de hoogte Abonneer je op onze nieuwsbrief

Regelmatig brengen we nieuws naar buiten vanuit HAN Sport en Bewegen (over onderzoeken, projecten en evenementen binnen sport, arbeid en gezondheid) en HAN SENECA (over het Sport- en Gezondheidscentrum). Abonneer je ook!

Gewicht water appel