Post-hbo Professional Sport en Voeding

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start 8 september 2023

Wil jij de sportprestatie en gezondheid van sporters verbeteren door middel van een effectief en verantwoord voedingsplan? Met de post-hbo opleiding Professional Sport en Voeding (voorheen Sportdiëtetiek) zorg je voor de kennis en vaardigheden om dit te kunnen.

In het kort

  17 bijeenkomstenDuurStart: 08-09-2023 (fysiek), vervolg: 15-09, 22-09, 29-09, 06-10 (fysiek), 13-10, 03-11, 10-11, 17-11 (fysiek), 24-11, 01-12, 08-12 (fysiek), 15-12, 22-12-2023, 12-01-2024 (fysiek), 19-01 en 26-01-2023 (fysiek), lestijden: 9.30-16.30 uur (fysiek), 13.45/14.30-16.30 uur (online). Personen op de wachtlijst hebben voorrang op inschrijving.
  165 uurStudiebelasting
  61,5 uurContacturen103,5 uur zelfstudie
  In aanvraagAccreditatie165 punten (ADAP)
  € 1.795,-Kosten

Volg de post-hbo-opleiding Professional Sport en Voeding (voorheen Sportdiëtetiek)

Wil jij je verder ontwikkelen op het gebied van sportvoeding zodat je deze kan toepassen in de praktijk en integreren in een begeleidingsteam? De post-hbo opleiding Professional Sport en Voeding zorgt ervoor dat je de kennis en vaardigheden beheerst om dit te kunnen. Je wordt opgeleid tot sportdiëtist (indien vooropleiding Voeding & Diëtetiek) of sportvoedingskundige. De opleiding is in maart 2021 geactualiseerd.

Voor wie

 • Je dient te beschikken over minimaal één van de volgende diploma’s:
  HBO bachelor diploma Voeding en Diëtetiek, een WO bachelor diploma Voeding en Gezondheid (WUR), een master diploma Nutrition and Health (WUR), of een master diploma Human Movement Sciences (specialisatie Sports Nutrition) (Maastricht University).
 • Je hebt een paramedische stage gevolgd. Alleen van toepassing met een vooropleiding HBO bachelor Voeding en Diëtetiek (vermeld dit in het veld opmerkingen op het aanmeldingsformulier!)

Indien je niet beschikt over een diploma van bovengenoemde opleidingen, kun je een verzoek tot toelating indienen. Hierbij moet je aan kunnen tonen dat je basiskennis op het gebied van voedingsfysiologie minimaal vergelijkbaar is met genoemde opleidingen.  

Programma

De eerste twee maanden van de cursus wordt de theoretische basis gelegd waarop je jouw adviezen baseert. Dit gebeurt door middel van online colleges in combinatie met bijeenkomsten onder begeleiding van theoriedocenten. Je bestudeert de theoretische concepten die relevant zijn om sporters adequaat te kunnen adviseren. Inspanningsfysiologie, trainingsleer, voedingsfysiologie, voedingsproblematiek en voedingsstrategieën in de sport zijn belangrijke thema’s die de revue zullen passeren.

Vervolgens vertaal je je opgedane kennis naar de praktijk, waarbij je inspeelt op de wensen, behoeften en voedingsproblemen van zowel een individuele sporter als een groep sporters. Hierbij communiceer je met andere professionals die betrokken zijn bij de begeleiding van sporters en benut je de unieke mogelijkheden van een sportvereniging, groep sporters en de individuele sporter.

Je gaat hierbij de volgende beroepsproducten ontwerpen en uitvoeren:

 • Strategisch voedingsplan
 • Individueel begeleidingsplan
 • Groepsvoorlichting

Bij het ontwerp en uitvoering van de beroepsproducten word je in kleine werkgroepen intensief begeleid door docenten.

Daarnaast zijn er regelmatig gastcolleges van professionals die gespecialiseerd zijn in een specifiek onderwerp op het gebied van sport en voeding.

Ook wordt gebruik gemaakt van journal clubs, waarbij je leert om wetenschappelijke onderzoek op waarde te schatten en  praktisch toe te passen.

Werkwijze

De opleiding bestaat uit 17 lesweken (in een periode van 4 maanden), waarvan 6 fysieke bijeenkomsten op nationaal Sportcentrum Papendal, en 11 digitale bijeenkomsten. De contacttijd met docenten varieert tussen de 3 en 6 uur per week. Inclusief zelfstudie en praktijkopdrachten is de studiebelasting 10 uur per week over een periode van 17 weken.

Door wie

De post-hbo-opleiding Professional Sport en Voeding wordt uitgevoerd als een samenwerking tussen de HAN Academies Sport en Bewegen en Paramedische Studies (Voeding & Diëtetiek). Tijdens de opleiding krijg je les en word je begeleid door docenten die gespecialiseerd zijn in het thema sport en voeding. Verschillende docenten zijn namens de HAN actief als sportdiëtist in de topsport, zoals bij TeamNL, KNVB, en FC Utrecht. Ook zijn er docenten actief als onderzoeker op het gebied van sport en voeding. Op deze manier krijg je les van experts op het gebied van sport en voeding in Nederland.   

Literatuur

De volgende literatuur wordt in de cursus behandeld:

 • Louise Burke en Vicky Deakin, North Ryde,Clinical Sports Nutrition, McGraw-Hill, 6e editie, 2021, ISBN 1760425648

Toetsing

De toetsing bestaat uit vier deeltoetsen:

 • Een theorietentamen;
 • Een strategisch voedingsplan;
 • Een individueel begeleidingsplan;
 • Een groepsvoorlichting.

Je hebt 2 kansen om elke deeltoets met een voldoende af te sluiten en zo de opleiding met succes te kunnen afronden.

Resultaat

Certificaat met vermelding van accreditatiepunten (voor diëtisten), gebaseerd op de totale studiebelasting en bij een voldoende voor de 4 deeltoetsen en bij 80% aanwezigheid. Deelnemers met de vooropleiding Voeding en Diëtetiek kunnen na afronding van deze post-hbo-opleiding de SCAS-certificering tot sportdiëtist aanvragen.

Bewijs van deelname zonder accreditatiepunten met vermelding van studiebelastingsuren per deeltoets die je met een voldoende hebt afgesloten.

Toelichting op de kosten

 • Inclusief digitaal studiemateriaal en koffie/thee/lunch (op fysieke dagen), exclusief literatuur
 • Je betaalt de kosten vóór startdatum.
 • Betaling in maximaal 3 termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 24 extra. 

StudiekostenVraag het STAP-budget aan!

Schrijf je je in voor de post-hbo opleiding Professional Sport en Voeding? Dan kun je een STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Het is een subsidie van de overheid waarmee je je kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan. Het STAP-budget vervangt de belastingaftrek voor scholingskosten. Let op: STAP-budget aanvragen kan alleen in het tijdsvak waarin je opleiding begint en na ontvangst van een specifiek aanmeldingsbewijs via ons. Onze algemene voorwaarden blijven gelden, ook als het budget niet wordt toegekend. 

31727 groep studenten tijdens hoorcollege

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1030