Onderzoek

Dat het in topsport om details gaat, is een cliché. Het feit dat voeding een belangrijk detail is, krijgt inmiddels in brede kring ondersteuning. Sportvoeding is bij de Academie Sport en Bewegen van de HAN sinds het begin van deze eeuw één van de speerpunten.

prof wielrenners waarvan er eentje banaan eet

Projecten

Optimizing nutritional counseling for the disabled athlete

Het aantal mensen met een lichamelijk beperking dat deelneemt aan competitieve sport stijgt. Hierdoor is in toenemende mate behoefte aan (para)medische begeleiding. Dit project richt zich op het verbeteren van de voedingskundige begeleiding van atleten met een lichamelijke beperking.

still van youtube video over samenwerking in driehoek HAN Sport en Bewegen over promotie-onderzoek Kristin Jonvik omtrent bietensap

Botgezondheid bij elite atleten

Het bereiken van een hoge botdichtheid rond het 30e levensjaar is de belangrijkste factor voor een goede botgezondheid op latere leeftijd. Hierdoor wordt het risico op osteoporose en botbreuken aanzienlijk verkleind. Sport heeft over het algemeen een positieve invloed op de botgezondheid.

prof wielrenners waarvan er eentje banaan eet

Onze sportvoedingsdeskundigen houden zich bezig met voedingsonderzoek, dat voortkomt uit vragen uit de praktijk van het werkveld. En met topsport, voornamelijk met het begeleiden van professionele sporters. Zo hebben ze een stevige plaats veroverd binnen de (top)sport in Nederland. 

Onze werkwijze

Kennispartners en netwerken

Binnen dit lectoraat werken we veel samen met netwerkpartners uit de topsport, maar ook binnen regionale en landelijke samenwerkingsverbanden.

  • Eat2Move

    Topcentrum Eat2Move werkt aan optimale voeding voor de bevordering van prestatie en herstel in (top)sport en zorg. Nieuwe kennis leidt direct tot innovatieve trajecten met bedrijven voor de ontwikkeling van diensten en producten.

  • NOC*NSF

    Onderzoekers vanuit het lectoraat hebben zitting in het voedingsteam van NOC*NSF. Op deze manier ondersteunen we de Nederlandse topsport op het gebied van sportvoeding.

  • Topsport Gelderland

    Het lectoraat werkt al lange tijd samen met Topsport Gelderland. Deze organisatie biedt vanuit opdrachten van NOC*NSF en provincie Gelderland Gelders sporttalent en topsporters extra ondersteuning en ontwikkelkansen.