Kristin Jonvik gepromoveerd op 'nitraatsuppletie en sportprestaties'

Kristin Jonvik, onderzoeker bij het Bijzonder Lectoraat Sport en Voeding van de HAN en onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht (UM), is op 13 september bij de UM gepromoveerd op onderzoek naar nitraat (zoals in bietensap) en de effecten op (elite)sportprestatie. Felicitaties aan Kristin!

Sportkunde Lieke Klaver Topsportacademie

Dietary nitrate and sports performance

De centrale vraagstelling van haar proefschrift Dietary nitrate and sports performance is: hoe kan nitraatsuppletie geoptimaliseerd worden om sportprestaties te verbeteren, en in hoeverre kan nitraatsuppletie gebruikt worden binnen de topsport?

Prestatieverbetering bij sport na nitraatinname

Nitraatrijke groenten, rode bieten, rucola en spinazie, blijken volgens het promotieonderzoek de meest effectieve nitraatbron. Prestatieverbetering na nitraatinname wordt vooral bereikt bij sportactiviteiten met een zeer hoge intensiteit, zoals bij herhaalde sprints, en na meerdaagse nitraatinname; zelfs bij topsporters.

Samen met NOC*NSF wordt op dit moment gewerkt aan sport-specifieke richtlijnen voor nitraatsuppletie om sportprestaties te verbeteren bij topsporters.

Supervisor van de promovenda

Luc van Loon, bijzonder lector Sport en Voeding bij de HAN en tevens hoogleraar Fysiologie van inspanning en hoofd bij de afdeling Bewegingswetenschappen aan de UM, was de supervisor van de promovenda Kristin Jonvik.

Kristin Jonvik over haar onderzoek

Kennisontwikkeling binnen de driehoek