Lectoraat Ethiek van verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking

Vervolg onderzoek naar verbinding met mensen met een verstandelijke beperking

Het lectoraat Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking wordt voor 4 jaar gecontinueerd. Hoe zorgen we ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten gezien worden? Hoe verbeteren we betekenisvolle relaties? Hoe ondersteunen we professionals in het bieden van goede zorg?

30 november 2022
363271 tekstbalonnen maken voor onderzoekend handelen
Lectoraat Ethiek van verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking

“Sociaal Werk is een ambacht”

Ervaringen in én uit de praktijk zijn belangrijk voor het onderwijs. Hierdoor leren studenten vanuit verschillende perspectieven kijken. De voltijdopleiding Social Work nodigde vorige week daarom Wilma Klaassen uit. Zij deelde haar ervaringskennis als moeder van een dochter met een ernstig verstandelijke beperking.

20 oktober 2022
340605 Vriendinnen met armen om elkaars schouder
Lectoraat Ethiek van verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking

Studenten Social Work creëren innovatief zorgproduct voor gehandicapten in onderwijs

Werken aan verbetering in de gehandicaptenzorg. Wat houdt dat in? Maak kennis met studenten Social Work Emma Rutten en Juul Bergevoet. Ze vertellen je graag over hun project, de samenwerking met lector Maaike Hermsen en onderzoeker Ida van Asselt-Goverts én over hun band met de gehandicaptenzorg.

03 februari 2022
298651 Stockfoto, jongen met een beperking
Lectoraat Ethiek van verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking

"Het werken in de gehandicaptenzorg is zoals het dagelijks leven: heel normaal, met mensen zoals jij en ik"

Werken aan een praktijkverbetertraject in de gehandicaptenzorg. Wat houdt dat in? Maak kennis met studenten Social Work Veerle ter Wal en Suzanne van Raaij. Ze vertellen je graag over hun project, de samenwerking met Maaike Hermsen en Ida van Asselt-Goverts én over hun band met de gehandicaptenzorg.

01 februari 2022
365594 onderzoek-ethiek-van-verbinding_Ambassadeursleergang_foto-Veerle-ter-Wal&Suzanne-van-Raaij_2022
Lectoraat Ethiek van verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking

Als je waarden in conflict komen

Begeleiders Natascha en Jeroen bezoeken de speeltuin met een groep kinderen met een beperking. Hier spelen ook kinderen zonder beperking. De ouders staren en vertrekken na 5 minuten met hun kinderen. Een gemiste kans, vinden de begeleiders. Ze waren graag in gesprek gegaan.

Marleen de Roo
16 december 2021
31751 studenten op straat met kaartjes in hand
Lectoraat Ethiek van verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking

De opbrengst van een training Visueel communiceren

Wat levert het op als je ervaringsdeskundigen en onderzoekers bij elkaar zet voor een training Visueel communiceren? Een mooie samenwerking en een visual van het onderzoeksproces. Inclusief wel te verstaan!

02 december 2021
357700 Eindresultaat training visueel communiceren
Lectoraat Ethiek van verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking

Verbeelding van het goede leven

Wat is een goed leven? Voor iedereen is dat verschillend. Wat is het bijvoorbeeld voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking? Dat is bij 8 van hen onderzocht, samen met hun naasten en begeleiders. Zij legden aan de hand van creatieve onderzoeksmethoden hun beelden van het goede leven vast. Dit resulteerde in een film die gisteren in première ging.

02 november 2021
346903 Screenshot van de film 'Verbeelding van het goede leven'

Minder stress door muziektherapie

Stress verminderen door muziek en muziektherapie? Martina de Witte, onderzoeker en docent bij de HAN, onderzocht de effecten en toepassing van muziekinterventies bij mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor stress. Op 29 oktober promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam op haar onderzoek.

19 oktober 2021
90865 Groepsles
Lectoraat Ethiek van verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking

Wat betekent kwaliteit van leven op de zorgboerderij?

Na de zomer start op diverse zorgboerderijen een tijdelijke werkplaats waar onderzoekers en studenten de verhalen en verbeeldingen van deelnemers ophalen. Wat is voor hen het goede leven? Dries de Moor, hoofddocent Social Work, zet hiermee een volgende stap in zijn promotieonderzoek waarin hij de betekenis van de kwaliteit van leven op de zorgboerderij onderzoekt. Zijn onderzoek draagt bij aan nieuwe inzichten en kennisontwikkeling rondom de ethiek van de participatiesamenleving.

Marielouise Hagen
15 juli 2021
307160 Foto voor bij onderzoek op zorgboerderij, Dries de Moor
Lectoraat Ethiek van verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking

Bumpy moments: Herken jij ze al in jouw dagelijkse werk?

Lector Maaike Hermsen van het lectoraat Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking in een artikel van Kennisplein Gehandicaptensector over 'bumpy moments'.

31 maart 2021
geestelijke zorgprofessional speelt muziek af bij vrouw met syndroom van down