Nieuws

Stel jezelf op de proef en betrap de wolf in jezelf
"Als ervaringsdeskundige hoor ik bij het team dat werkt in een open kantoortuin. Het is 14.00 uur; vergadertijd. Ik zie mijn collega’s één voor één vertrekken naar de vergaderruimte, zij vragen elkaar om mee te gaan. Mij wordt niets gevraagd. Waarom eigenlijk niet? Ik hoor toch ook bij dit team?” Alle mensen met een verstandelijke beperking hebben ervaringen met buitengesloten worden, soms hun hele leven lang. Dat kan gaan om duidelijke vormen van buitensluiting zoals pesten. Maar vaak ook gaat het om onbedoelde vormen van buitensluiting, vormen die verborgen zijn.
Flinke stimulans voor SPRONG-groep ‘Betekenisvol Samenwerken’
Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA heeft een subsidie van een miljoen euro toegekend aan de SPRONG-groep ‘Betekenisvol Samenwerken’. Deze subsidie is bedoeld voor het bundelen van expertise van drie samenwerkende hogescholen: de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), de HAN en de Hogeschool Rotterdam (HR) en hun kennis- en werkveldpartners. De samenwerking richt zich op het bevorderen van participatiemogelijkheden van jongeren en (jong) volwassenen die op langdurige zorg zijn aangewezen.

Vervolg onderzoek naar verbinding met mensen met een verstandelijke beperking
Het lectoraat Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking wordt voor 4 jaar gecontinueerd. Hoe zorgen we ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten gezien worden? Hoe verbeteren we betekenisvolle relaties? Hoe ondersteunen we professionals in het bieden van goede zorg?

“Sociaal Werk is een ambacht”
Ervaringen in én uit de praktijk zijn belangrijk voor het onderwijs. Hierdoor leren studenten vanuit verschillende perspectieven kijken. De voltijdopleiding Social Work nodigde vorige week daarom Wilma Klaassen uit. Zij deelde haar ervaringskennis als moeder van een dochter met een ernstig verstandelijke beperking.

Studenten Social Work creëren innovatief zorgproduct voor gehandicapten in onderwijs
Werken aan verbetering in de gehandicaptenzorg. Wat houdt dat in? Maak kennis met studenten Social Work Emma Rutten en Juul Bergevoet. Ze vertellen je graag over hun project, de samenwerking met lector Maaike Hermsen en onderzoeker Ida van Asselt-Goverts én over hun band met de gehandicaptenzorg.

"Het werken in de gehandicaptenzorg is zoals het dagelijks leven: heel normaal, met mensen zoals jij en ik"
Werken aan een praktijkverbetertraject in de gehandicaptenzorg. Wat houdt dat in? Maak kennis met studenten Social Work Veerle ter Wal en Suzanne van Raaij. Ze vertellen je graag over hun project, de samenwerking met Maaike Hermsen en Ida van Asselt-Goverts én over hun band met de gehandicaptenzorg.

Als je waarden in conflict komen
Begeleiders Natascha en Jeroen bezoeken de speeltuin met een groep kinderen met een beperking. Hier spelen ook kinderen zonder beperking. De ouders staren en vertrekken na 5 minuten met hun kinderen. Een gemiste kans, vinden de begeleiders. Ze waren graag in gesprek gegaan.

De opbrengst van een training Visueel communiceren
Wat levert het op als je ervaringsdeskundigen en onderzoekers bij elkaar zet voor een training Visueel communiceren? Een mooie samenwerking en een visual van het onderzoeksproces. Inclusief wel te verstaan!

Verbeelding van het goede leven
Wat is een goed leven? Voor iedereen is dat verschillend. Wat is het bijvoorbeeld voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking? Dat is bij 8 van hen onderzocht, samen met hun naasten en begeleiders. Zij legden aan de hand van creatieve onderzoeksmethoden hun beelden van het goede leven vast. Dit resulteerde in een film die gisteren in première ging.

Minder stress door muziektherapie
Stress verminderen door muziek en muziektherapie? Martina de Witte, onderzoeker en docent bij de HAN, onderzocht de effecten en toepassing van muziekinterventies bij mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor stress. Op 29 oktober promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam op haar onderzoek.
