Krachten bundelen om nieuwe leraren te werven

Opleiden en onderzoeken doen we samen. Ook het werven van nieuwe leraren doen we niet alleen. Met regionale partners uit de onderwijsregio's werken we samen om jongeren en volwassenen te interesseren voor het beroep. We delen een aantal voorbeelden van activiteiten die onlangs hebben plaatsgevonden in co-creatie.

Groothoeklens-foto van de plenaire sessie met mbo-scholieren, voor de mbo-hbo proefstudeermiddag van Educatie en Mens en Maatschappij op 7 maart 2024

Oriëntatie-Inspiratieavond: Leraar worden in het vo/mbo

Op 10 april was de oriëntatie-inspiratieavond Leraar worden in het vo/mbo op het Citadel College. Dit werd georganiseerd door Leraar in Nijmegen (RAP Nijmegen vo), de Radboud Docenten Academie en vo-scholen uit Nijmegen en omstreken. Het doel? Potentiële carrièreswitchers interesseren in een overstap naar het beroep leraar. De avond werd ingeleid door docent van het jaar 2021, Ismail Aghzanay, met een enthousiast en bevlogen verhaal over het docentschap en welke waarde je als docent kunt toevoegen. In het aansluitende programma konden aanwezigen aan verschillende workshops meedoen, een informatiemarkt bezoeken en was er veel ruimte voor vragen aan Nijmeegse vo-scholen, lerarenopleidingen en een loopbaancoach. Een mooie kans voor geïnteresseerden om zich verder te oriënteren op het beroep leraar.

Oriëntatie-inspiratieavond bij Citadel

Onderwijsmarkt Arnhem: samenwerking op diversiteit

Woensdag 17 april vond in het Arnhemse Geniet in de Weerd de Onderwijsmarkt Regio Arnhem plaats. Meer dan 100 bezoekers maakten kennis met de diversiteit aan scholen in de regio Arnhem en lieten zich inspireren. Er waren bezoekers die meer wilden weten over werken in het basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs en daarvoor bij zo'n 50 scholen een kijkje konden nemen. Wethouder Nermina Kundić opende de middag en schrijver en geluksprofessor Ap Dijksterhuis nam bezoekers tijdens de inspiratiesessies mee in het thema ‘Werkgeluk’. De speeddates bij de loopbaancoaches waren snel volgeboekt en de Complimentenmakers trakteerden de bezoekers op een persoonlijk complimentje. Geïnteresseerden die nog niet werkzaam waren in het onderwijs, konden terecht bij de infostand van de HAN en het Rijn IJssel voor alle informatie over opleidingsroutes.

Een mooie samenwerking tussen de Arnhemse schoolbesturen De Onderwijsspecialisten, Flores Onderwijs en de Delta Scholengroep met de HAN Pabo en Onderwijsloket regio Arnhem.

De bezoekers van deze bijeenkomsten zijn bevlogen en oprecht geïnteresseerde mensen. We voeren mooie gesprekken en er is veel kennis gedeeld. We hopen met de gezamenlijke wervingsactiviteiten in de regio geïnteresseerden een stukje op weg te hebben geholpen in hun oriëntatie op het beroep leraar.

Mbo-hbo proefstudeermiddagen

Hoe is het om te studeren aan het hbo en wat heb je nodig voor een soepel overgang van het mbo naar het hbo? Speciaal voor mbo-studenten van het ROC Nijmegen, Graafschap College en Rijn IJssel organiseerden we 3 mbo-hbo proefstudeermiddagen. Op deze dagen werden ruim 200 mbo'ers ontvangen. Velen van hen komen net zoals de 3 HAN-studenten die de dag openden, van de opleidingen Maatschappelijke Zorg, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker of Onderwijsassistent. Deze  studenten zijn uiteindelijk terechtgekomen bij de pabo, Social Work en Pedagogiek en namen de mbo'ers mee in hun ervaringen met de overstap. Lees de volledige terugblik van de mbo-hbo proefstudeermiddagen

mbo-hbo proefstudeermiddag, 3 studenten lachen voor powerpoint

Naast bovenstaande speciale events zetten we ook standaard nog andere activiteiten in om nieuwe leraren te werven, denk aan Open Dagen en Open AvondenKijkje in de Klas en The Teachers Experience on Tour.

 

MEER WETEN?
Interesse in om samen te werken aan het lerarentekort of bij te dragen aan éen van toekomstige events? Neem dan contact op met mcv.educatie@han.nl . Wil je ook leraar worden? Neem een kijkje op onze website of bezoek de Open Avond deeltijd op 5 juni a.s.