HAN ontvangt geïnteresseerde mbo'ers uit de regio

Wat heb je nodig voor een soepele overgang van het mbo naar het hbo? Op 5, 7 en 8 maart ontvingen we ruim 200 mbo’ers op de HAN om antwoord te krijgen op deze vraag. De mbo-hbo proefstudeermiddagen werden speciaal voor studenten van het Graafschap College, ROC Nijmegen en Rijn IJssel georganiseerd.

foto van de zaal met de mbo-hbo proefstudeermiddag

Vanuit eigen ervaring

De 200 mbo-studenten kregen eerst van 3 2e-jaars HAN-studenten een uitleg over het hbo en de HAN. Deze 3 studenten vertelden vanuit eigen ervaring, omdat zij oorspronkelijk ook van het mbo komen. Timo, student Social Work, komt van de opleiding Maatschappelijke Zorg. Sterre, student Pedagogiek, heeft hiervoor Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker gedaan en Amelia, pabo-student, deed de opleiding tot Onderwijsassistent. Met deze achtergrondkennis konden zij de mbo-studenten goed meenemen in hoe de overgang van het mbo naar het hbo verloopt, en al hun vragen beantwoorden. "De studenten vertellen vanuit hun eigen ervaring, wat het hartstikke leuk en boeiend maakt voor de mbo-studenten," vertelt Willemien Manders, docent Pedagogiek en opleidingsdocent. 

Selfie van Amelia, Sterre en Timo.

Hbo zwaarder dan mbo?

In de interactieve presentatie werd antwoord gegeven op vragen als: ‘Waarom zou je naar het hbo gaan?’ En: ‘Wat zijn de verschillen tussen het mbo en het hbo?’ Ook werden er stellingen gedeeld over het hbo, waarop de mbo’ers een antwoord gaven met een groen kaartje (waar) of een rood kaartje (niet waar). Een van de stellingen was: “Wie denkt dat het hbo veel zwaarder is dan het mbo?” Een groot deel van de groep koos voor ‘waar’. Sterre stelde de zaal gerust: “Het scheelt echt dat je al praktijkervaring hebt. Die kun je goed gebruiken in de stages en koppelen aan de theorie.” Amelia geeft aan dat de overstap naar het hbo goed te doen was door het goed plannen van haar taken. "Je verwacht toch dat je meer zelfstandig moet zijn en je eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Als je je taken goed inplant, dan heb ik er zeker vertrouwen in dat het goedkomt." Timo was het met de dames eens en vulde aan: “Op de HAN ga je je meer verdiepen, door middel van modules. Vanuit Maatschappelijke Zorg zijn er veel overkoepelende vakken met Social Work. Door het mbo heb je dus al een hoop voorkennis wat echt in je voordeel kan werken op het hbo.”

Kennismaken met hbo-vaardigheden en HAN campus

Na de interactieve presentatie werden de mbo-studenten verdeeld in groepen en, onder begeleiding van HAN-studenten, aan het werk gezet in een workshop. In verschillende opdrachten maakten de mbo-studenten kennis met hbo-vaardigheden, zoals analyses maken en deze koppelen aan de praktijk. Daarna kregen zij nog een rondleiding over de campus, die werd afgesloten met een borrel en een informatiemarkt. 

gebouw kapittelweg 35

Voorbereiding op het hbo

Voor een aantal studenten maakte de proefstudeermiddag deel uit van hun keuzedeel ‘Voorbereiding hbo’, waardoor het al een inkijkje geeft in hun mogelijke toekomst. Maar voor het merendeel van de mbo-studenten is dit een eerste kennismaking met het hbo. De middag is een mooie manier om studenten bekend te maken met het studeren aan sociaal-educatieve opleidingen. Naast de lerarenopleidingen, de pabo, Pedagogiek en Social Work, kwam ook de Associate Degree Pedagogisch Educatief Professional nog als studiemogelijkheid aan bod. 

Organisatoren Mark Reessink en Caroline Theeuwen van de HAN zijn blij met de samenwerking met de mbo-scholen uit de regio. Mark vertelt: "Voor mbo-studenten die geïnteresseerd zijn in het hbo, zijn de proefstudeermiddagen belangrijk. Ze maken alvast kennis met de HAN, horen de ervaringen van hbo-studenten en stellen al hun vragen. Op deze manier kunnen ze de juiste keuze voor hun vervolgstudie maken."

Meedoen aan een mbo-hbo proefstudeerdag?

Wil je als mbo-student of mbo-opleiding in de toekomst ook meedoen aan deze proefstudeerdag? Neem dan contact op met communicatie.amm@han.nl of Caroline.Theeuwen@han.nl.

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door: