Gebruik en verbeter de digitale Toetsweb-Scan

Bij goede toetsing komt meer kijken dan je misschien denkt. Met de digitale Toetsweb-Scan ontdek je alle facetten en check je waar je staat en hoe je daar komt. Doe mee aan de pilot en maak de scan nóg beter!

twee docenten vergaderen lachend

Komt het Toetsweb je bekend voor? Dat kan maar zo: de ontwikkeling ervan startte al in 2011. Dat gebeurde onder de vlag van het project De Toetsing Getoetst, een methodiek die ontwikkeld werd door de HAN en Hogeschool Zuyd. Het Toetsweb is het theoretisch fundament onder die methodiek. 

Het toetsweb uitgelegd

“Het Toetsweb draait in de kern om 5 toetsentiteiten en 4 ontwikkelingsfasen, die allemaal met elkaar samenhangen.” Dat zegt Tamara van Schilt-Mol, lector Eigentijds Beoordelen en Beslissen bij de HAN. “Als je bijvoorbeeld je toetsbeleid verder wilt ontwikkelen, betekent dat automatisch ook iets voor je toetstaken, toetsprogramma, toetsorganisatie en toetsbekwaamheid. Het is als bij een spinnenweb: trek je aan één draadje, dan verandert het hele (toets)web van vorm.”  

Portret foto van Tamara van Schilt bij trap.

Van gesprekskaarten naar digitale scan

Om de theorie van het Toetsweb te vertalen naar de praktijk werd in 2014 een instrument voor zelfevaluatie geïntroduceerd. In eerste instantie een bordspel met kaarten en pionnen, later kwam daar een set gesprekskaarten bij. Beide tools zijn bedoeld om hogescholen en universiteiten inzicht te geven in hun positie en ambitie op het gebied van toetskwaliteit. De gesprekskaarten worden inmiddels ook ingezet bij de master Toetsdeskundige van de Fontys Hogeschool.   

Digitale Toetsweb-Scan

Wat is er nu dan nieuw? We vragen het aan Marion van de Wijdeven, adviseur en trainer bij het onderzoeksteam Kwaliteiten van Leraren van de HAN. “Er is nu een digitale Toetsweb-Scan, al is dat nog een prototype. De digitale versie gaat nét iets verder de diepte in dan de gesprekskaarten en legt meteen vast waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Eén druk op de knop en je hebt een heldere rapportage, inclusief illustratie!” 

De digitale Toetsweb-Scan gaat nog nét iets verder de diepte in”

Doe mee met de pilot

Het prototype wordt verder ontwikkeld via pilots, waar nog deelnemers voor worden gezocht. Marion: “We houden de drempel voor deelname zo laag mogelijk: je kunt het prototype (anoniem) uitproberen wanneer je wilt. Je loopt dan in 1,5 tot 2 uur door de Toetsweb-Scan, liefst met je team, maar je kunt het ook in je eentje doen. Dat kan in aanwezigheid van een van onze onderzoekers, die observeert, noteert en bespreekt wat goed gaat en wat beter kan. Liever zonder observator? Dan vul je na afloop een vragenlijst in, zodat we op die manier je feedback ontvangen. In beide gevallen krijg je meer zicht en grip op waar je staat en naartoe wilt, terwijl je ook nog bijdraagt aan de doorontwikkeling van de Toetsweb-Scan!” 

Hoe gaat het verder?

De uitkomsten van de pilots helpen mee om het prototype - dat al heel bruikbaar is - nog praktischer te maken. Marion: “De versie die we daarna breed onder de aandacht brengen, wordt sowieso uitgebreid met wat extra mogelijkheden. Je hoeft in die doorontwikkelde versie bijvoorbeeld niet meer per se de scan te doorlopen om al inzicht te krijgen in je positie en ambitie; als je daar op een andere manier al inzicht in hebt gekregen, kun je die met het Toetsweb heel makkelijk visueel maken. Ook kunnen hogescholen en universiteiten in de nieuwe versie een adviesrapport aanvragen, zodat ze de stappen richting hun ambities makkelijker kunnen zetten.” 

Wil je deelnemen aan de pilot of meer informatie?

Neem dan contact op met Marion van de Wijdeven. Zij helpt je graag verder! 

De digitale Toetsweb-Scan is ontwikkeld door het Lectoraat Eigentijds Beoordelen en Beslissen. Dat gebeurde dankzij subsidie vanuit het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT en met hulp van studenten van de HAN, die bijdroegen aan de bouw en vormgeving van de website. De Engelstalige versie van de Toetsweb-Scan wordt gepresenteerd op de EARLI 2023 (eind augustus, in Griekenland).   

Marion van de Wijdeven portretfoto toetsconferentie 2022