Financiële ranglijst Eredivisie 2023: recordomzet, maar ook zorgen over financiële risico’s

Het Sports & Economics Research Centre (SERC) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (academie Sport en Bewegen) neemt jaarlijks de financiële gegevens van de Eredivisieclubs onder de loep. In de derde editie van het rapport “Financiële Ranglijst Eredivisie” dat vandaag is uitgebracht, wordt teruggeblikt op het vorige voetbalseizoen 2021/22, maar ook vooruitgekeken naar de komende jaren. In het afgelopen seizoen behaalden de eredivisieclubs gezamenlijk een recordomzet en groeiden de aantallen volgers op de social media sterk.

386297 Teamsport is gezond. Het verlaagt zorgkosten

De meeste eredivisieclubs staan er, vooral door overheidssteun en loyale fans en sponsors, financieel ongeveer hetzelfde voor als voor de coronacrisis. Met name Feyenoord en PSV staan voor de lastige vraag in welke mate zij komend seizoen financiële risico’s willen lopen om de kansen te vergroten om zich voor de twee directe plaatsen in het hoofdtoernooi van de Champions League te kwalificeren. Door hun grote eigen vermogen zijn die risico’s voor Ajax en AZ veel kleiner.

Recordomzet

Ondanks de verschillende beperkingen vanwege corona wisten de eredivisieclubs in 2021/22 gezamenlijk een recordomzet van € 612 miljoen te realiseren. Ajax was verantwoordelijk voor bijna een derde van het totaal. De gezamenlijke kosten van de clubs stegen met ruim een kwart naar € 681 miljoen. Ondanks dat de gezamenlijke omzetgroei veel groter was dan de kostenstijging verbeterde het resultaat voor transfers slechts bij de helft van de clubs. Slechts vijf clubs noteerden een positief bedrijfsresultaat. Het rapport benadrukt echter het belang van het blijven versterken van de financiële positie van de eredivisieclubs. Een deel van hen heeft nog steeds zeer beperkte financiële ruimte en weinig buffers voor tegenslagen.

Social media

Waar de daling van het aantal tv-kijkers op ESPN (live) en NOS Studio Sport (samenvattingen) doorzette, groeide de digitale fanschare voor nagenoeg alle eredivisieclubs. Mede dankzij toename van het aantal TikTok-gebruikers en de populariteit van Instagram, maakten de eredivisieclubs de grootste sprong in social media-volgers sinds jaren en naderen de clubs samen rap het aantal van 30 miljoen volgers.

Champions League

De druk op presteren in seizoen 2023/24 is zal bij sommige clubs erg hoog zijn, is de verwachting. De sportieve en financiële belangen voor de grote eredivisieclubs zijn groter dan ooit. De nummers 1 en 2 op de eindranglijst van de eredivisie plaatsen zich namelijk rechtstreeks voor de nog lucratievere Champions League, terwijl de nummer 3 zich kwalificeert voor de voorronden. De Nederlandse topclubs zullen sportief succes en financiële zekerheid nauwkeurig op de weegschaal moeten leggen. Dat geldt met name voor Feyenoord en PSV, want Ajax en AZ zitten relatief veel ruimer in hun financiële jas.

Als laatste wordt er ook teruggeblikt op de gehele coronaperiode met beperkingen voor de competitie en supporters. Clubs hebben qua omzet tijdelijk een jasje uit moeten doen, maar staan er financieel nu ongeveer vergelijkbaar voor met het laatste seizoen voor de coronacrisis. Daarbij is het opvallend dat de (personeels)kosten, ondanks de vele noodklokken die geluid zijn, bleven stijgen. Hetzelfde geldt voor de afschrijvingen op vergoedingssommen. Door overheidssteun en massale loyaliteit van sponsors en supporters is de schade voor de meeste clubs beperkt gebleven.

Mediadeal

Met een nieuwe mediadeal op komst, ziet de toekomst er voor de eredivisieclubs rooskleuriger uit. Het beperkte eigen vermogen en de afhankelijkheid van transfers voor het dichten van gaten in de begroting blijven punten van zorg. Het blijft daarom zaak om de kosten en opbrengsten meer met elkaar in de pas te laten lopen om zo ook een financieel duurzame toekomst tegemoet te gaan.

Meer informatie over dit onderzoek?

Wil jij meer informatie over dit onderzoek? Lees dan het gehele rapport via de onderstaande link of neem contact op met de betrokken docent-onderzoeker Job Gulikers.

400967 Portret expert Job Gulikers

Sports Economics & Strategic Sports Management

De maatschappelijk en economische waarde van sport vergroten, dat is waar experts binnen het expertisegebied Sports Economics & Strategic Sports Management (SESS) zich mee bezig houden. Het scala waarin HAN SENECA onderzoek doet naar effecten van sport en sportevenementen is breed.

31015 Hardloopwedstrijd

HAN Sport en Bewegen en HAN SENECA

HAN Sport en Bewegen

HAN Sport en Bewegen biedt bachelor- en masteronderwijs, doet onderzoek, werkt samen met sportorganisaties, levert stagiaires en nog veel meer. De academie streeft naar een goed aangesloten driehoek van onderwijs, onderzoek en praktijk.

31034 Studenten op stoelen bij lage tafel lachend meisje horizontaal

HAN SENECA

Of je nu inzicht in jouw gezondheid wilt hebben, je preventief met je vitaliteit aan de slag wilt, je jezelf als professional verder wilt ontwikkelen via cursussen of dat je als ondernemer wat wil doen met de vitaliteit van jouw werknemers. Bij HAN SENECA kan je terecht.

305292 entree han seneca k33

Blijf op de hoogte van de laatste onwikkelingen

Regelmatig brengen we nieuws naar buiten vanuit HAN Sport en Bewegen over onderzoeken, projecten en evenementen binnen sport en bewegen, arbeid en gezondheid. Blijf ook op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief en/of bekijk ons weblog.

410388 sport en bewegen, blog professionals