Proefstuderen voor mbo-studenten

Hoe is het om te studeren aan het hbo? Speciaal voor mbo-studenten Onderwijsassistent, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker en Maatschappelijke Zorg van het ROC Nijmegen organiseerden de Pabo, Pedagogiek, Social Work en lerarenopleidingen van de HAN begin maart twee mbo-hbo proefstudeermiddagen.

2504198c-0cf3-11ee-add5-02565807075b studenten groep werkoverleg

Het doel van deze proefstudeermiddagen is om een eerlijk beeld te geven wat het inhoudt om met een mbo vooropleiding te kiezen voor een vervolgopleiding op het hbo. "We laten studenten proeven aan de sfeer en het soort onderwijs. Ook kunnen ze al hun vragen stellen aan docenten en studenten", vertelt Mariëlle Veilings, docent Social Work.  "De aanwezige hbo-studenten, hebben zelf ook het mbo gevolgd en vertellen dus echt vanuit hun eigen ervaring."

Tijdens de middagen waren met name 2e-jaars mbo-studenten aanwezig. Zo raken de studenten al in een vroeg stadium bekend met de mogelijkheid om door te studeren aan het hbo en dan specifiek in het sociaal-educatieve domein. Ook de optie van een Associate Degree zoals Pedagogisch Educatief Professional is uiteraard belicht.  

Is studeren aan het hbo moeilijk?

In totaal kwamen er ondanks de stakingen in het openbaar vervoer zo'n 70 ROC-studenten op bezoek. Na een welkomstdrankje volgde een interactieve presentatie in de collegezaal. Tijdens deze presentatie beantwoordden onze docenten en studenten veel vragen zoals: 

  • Is studeren aan het hbo moeilijk? 
  • Wat is er anders op het hbo dan op het mbo? 
  • Welke HAN-opleidingen zijn er in het sociaal-educatieve domein? 
  • Hoe ziet je lesweek eruit?
  • Is er begeleiding op de HAN? 
504838 pedagogiek, pabo, social work, mbo-hbo-proefstudeerdag
De ROC-studenten krijgen verschillende stellingen voorgelegd

Workshop en sfeer proeven

Na de presentatie gingen de ROC studenten onder begeleiding van de HAN-studenten en ROC-docenten in groepjes aan de slag met enkele opdrachten om kennis te maken met hbo-vaardigheden zoals analyseren en het koppelen van de theorie aan de praktijk. In een casusopdracht dachten ze na over de begeleiding van de 7-jarige Eva of 16-jarige Salar. 

Daarna kregen de ROC-studenten een rondleiding over de campus van Nijmegen. Ze maakten een rondje langs onder andere de kantines, de mediatheek, het Ixperium, de lokalen voor creatieve vakken en enkele leslokalen.  Ter afsluiting konden de ROC-studenten hun laatste vragen stellen op de informatiemarkt. Hierbij was ruim de tijd voor 1-op-1vragen over de HAN-opleidingen in het sociaal-educatieve domein:

Informatiemarkt op proefstudeerdag mbo-hbo
De ROC-studenten krijgen verschillende stellingen voorgelegd
Contact 

Ook meedoen aan een mbo-hbo proefstudeerdag?

Wil je als mbo-student of mbo-opleiding in de toekomst ook meedoen aan deze proefstudeerdag? Neem dan contact op met communicatie.amm@han.nl of Caroline.Theeuwen@han.nl.