Fieldlab digital twin laat bedrijven kennismaken met moderne technologie

Van data en digital models naar een digital shadow en digital twin. Partners uit het Fieldlab digital twin presenteerden op donderdag 30 maart bij Varex in Doetinchem hun eerste ervaringen en resultaten met deze moderne technieken aan andere bedrijven uit de maakindustrie in Oost-Nederland.

285927 De HAN lanceert eind juni de Technohub Digital Twin, samen met een aantal bedrijven en het Graafschapcollege. Weergave van  productiehal Varex te Doetichem.
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Een jaar geleden startte het Fieldlab digital twin waarin de HAN samen met partners Varex Imaging, Hyster-Yale, Hencon, Bronkhorst High-Tech, Van Raam, Graafschap College, CIVON, ROC Nijmegen en Siemens aan de slag ging met deze voorspellende digitale technologie. Dankzij digital twinning kan op afstand gewerkt worden in een virtuele omgeving. Door middel van een digitale kopie, in combinatie met realtime data, kan een productielijn of machine op elke gewenste locatie worden bediend. Zelfs vanuit het buitenland.

Door deze technologie wil Varex niet harder werken, maar slimmer.

Wat is een digital twin?

Een digital twin is een virtuele representatie van bijvoorbeeld een product, proces of onderhoud. Het geeft de mogelijkheid om met real-time data in simulatiemodellen te voorspellen, te ontwikkelen, toe te passen of te testen zonder daadwerkelijk te interveniëren in het huidige proces.

De kunst is om afdelingen samen te laten werken in de ontwikkeling van een digital twin.

Samen optrekken en successen delen

De inspiratiebijeenkomst startte voor de ruim 40 deelnemers met het verhaal van Gerben Heideman, director Global Operations bij Varex Imaging. Zijn boodschap is duidelijk:  'Door deze technologie wil Varex niet harder werken, maar slimmer”. De tip daarbij voor bedrijven uit de zaal: “Begin klein, boek een eerste succes en ga vanuit daar pas weer verder'. Ook tijdens de interactieve paneldiscussie onder leiding van projectleider Menno Herkes van de HAN kwamen diverse learnings naar boven. De panelleden vanuit Varex Imaging, Hyster-Yale en Van Raam waren het er unaniem over eens: de ontwikkeling van een digital twin doe je samen en komt niet alleen vanuit een afdeling IT of engineering. 'De kunst is om afdelingen samen te laten werken in de ontwikkeling. Laat bijvoorbeeld de werkvloer en een engineer samen optrekken, dan kom je veel sneller tot resultaat', aldus Maikel Fraikin, Informatiemanager bij Van Raam.

Zelf ervaren in het Fieldlab digital twin

Tijdens een rondleiding door de hypermoderne fabriek van Varex Imaging brachten de deelnemers een bezoek aan het Fieldlab waar een aantal toepassingen werden gedemonstreerd voor de medische wereld. Als deelnemer kon je ervaren hoe een digital shadow ervoor zorgt dat je exact op de juiste plek komt te staan voor een heupscan in het ziekenhuis. Voor een optimale heupscan horen de voeten namelijk in een bepaalde positie te staan en een laborant is normaal gesproken druk om de juiste positie te vinden. Met de toepassing die Varex bedacht heeft, wordt via een camera en software op de collimator de persoon herkent en krijgt diegene via het scherm instructies voor de juiste positie, zodat de heup exact de juiste draai heeft. 

Meedoen?

De deelnemers van de inspiratiebijeenkomst gingen met inspiratie en tips & tricks huiswaarts. De eerste bedrijven hebben zich direct gemeld om mee te doen met toekomstige activiteiten van het Fieldab. In het Digital Twin Fieldlab staat het leren en experimenteren met toepassingen van digital twin technieken centraal.

Ook op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en activiteiten van het Fiedlalb Digital Twin? Of als bedrijf meedoen?

Stuur een mail naar marij.striekwold@han.nl en kom in contact. Of kijk op han.nl/slim en zie hoe de HAN op nog meer vlakken samen grenzen verlegd met digitale technologie.