De kracht van praktijkgericht onderzoek

Hoe maken we met praktijkgericht onderzoek nu echt een maatschappelijk verschil? Een vraag die onderzoekers en beleidsmedewerkers van hogescholen uit Nederland en Vlaanderen iets meer in kaart willen brengen.

235944 Campagnebeeld Onderzoek - niemand te gebruiken

Kansen zijn er genoeg, net als verbeterpunten. Dat is een conclusie die al aan het begin van het ScienceWorks congres ‘Vormgeven van de Maatschappelijke Impact van Praktijkgericht Onderzoek’ wordt getrokken.

Koers bepalen

Dat geldt ook voor de HAN. Yvonne de Haan, vicevoorzitter van het College van het Bestuur, die het congres opent dat op de campus in Arnhem plaatsvindt, stelt dat het belangrijk is te weten wie je als hbo-kennisinstelling bent. Waar staan we, en aan de oplossing van welke maatschappelijke vraagstukken willen we een bijdrage leveren? De HAN doet dat met een nieuw koersbeeld. Hierin zijn de ambities voor de komende 6 jaren uitgewerkt.

256920 Yvonne de Haan. Medium shot

Slimme, schone en sociale wereld van morgen

In dat koersbeeld staat dat de HAN werkt aan de wereld van morgen. Dat doen we samen met bedrijven en instellingen in de regio. We zoeken duurzame oplossingen die impact hebben. Dat doen we op 3 zwaartepunten: slim, schoon en sociaal.

Wijkgerichte energietransitie

Als voorbeeld haalt Yvonne het HAN-project Wijkgerichte Energietransitie aan. Hierin komen de zwaartepunten slim, schoon en sociaal gezamenlijk terug. Dit project in de Arnhemse wijk Spijkerkwartier is een living lab. Een plek waar we zoveel mogelijk aanwezig zijn en we duurzame manieren om de wijk van het gas te krijgen (schoon) onderzoeken. Daarvoor kijken we welke technieken we kunnen gebruiken (slim). Ook willen we de impact van de transitie voor de bewoners weten. Hoe is het voor hen, en wat willen zij zelf (sociaal)?   

Bij een project als Wijkgerichte Energietransitie is samenwerking van enorm belang. Zonder partners, bijvoorbeeld de Gemeente Arnhem, studenten, bewoners, andere hogescholen en bedrijven kan een project als dit niet draaien. Die samenwerking vindt op veel plekken binnen en buiten de HAN plaats, bijvoorbeeld in lectoraten en Centres of Expertise.

Verschil maken

Alleen op die manier kunnen we echt het verschil maken. Hoe dat vormgegeven kan worden, staat dit congres centraal, waarbij de successen en uitdagingen die ons te wachten staan uitvoering worden bediscussieerd. Over één aspect zijn de aanwezigen het eens: sinds de echte opkomst van lectoraten aan het begin van deze eeuw zijn er enorme stappen gemaakt om praktijkgericht onderzoek echte meerwaarde te laten hebben voor maatschappelijke vraagstukken. Belangrijk is het om daarbij ook het opleiden van nieuwe onderzoekers goed in het oog te houden. Zij zijn de schakel naar het onderzoek van morgen, zij kunnen met de maatschappelijke uitdagingen van de toekomst aan de slag. Het gaat dus zowel om practise what you preach als teach what you preach

Over ScienceWorks

Het congres Vormgeven van de Maatschappelijke Impact van Praktijkgericht Onderzoek is een initiatief van ScienceWorks. Deze 7e editie richtte zich op de vraag hoe hogescholen, samen met haar partners, hun maatschappelijke impact zichtbaar kunnen maken.