"Iets in kaart brengen, laat dat maar aan mij over"

Hoe vind je als student uit wat je ligt? En welke organisatie bij je past? Studenten en bedrijven komen op veel manieren samen. Lees hoe de match tussen student Stijn Frieling, die Logistics Management studeert, en EKI in Nijmegen tot stand kwam.

Headerafbeelding de match, goal, bal gescoord.

Meterslange tochtstrips van rubber, daar begon het allemaal mee. Maar met rubber en foam kun je zoveel meer: een autodeur of raam afdichten, een medisch mondkapje maken, een apparaat isoleren. Het zijn zomaar enkele voorbeelden. Het Nijmeegse EKI schilt en snijdt gretig rubberen producten op maat voor de industrie, de bouw en groothandels. Glashelder voorraadbeheer was echter iets dat ontbrak. Daar zorgt stagiair Stijn Frieling voor, naast een forse kostenbeheersing. Zijn bekroning is een aanstelling als logistiek medewerker.

Vertrouwen

Eerder die week deed Stijn (rechts op de foto) eigenhandig een bestelling de deur uit. “Wat hij heeft ingekocht, weet ik niet”, vertelt Operationeel Manager en stagebegeleider John Drost. “Maar ik vertrouw hem wel. Zijn eerdere stage bij verpakkingsbedrijf Paardekoper in Tiel was goed verlopen. Daar had hij de emballage goed in kaart gebracht. Dat schept vertrouwen. Bovendien moet ik in mijn werk mensen kunnen lezen. Ik heb snel in de gaten wat voor vlees ik in de kuip heb. Na 2 weken zie je al verschil in werkwijze tussen stagiaires.”

Foto van Stijn Frieling en John Drost (EKI)

Woonboerderij

Stijn oogt opgeruimd, een brede lach op het gelaat, de armen berustend over elkaar. Alsof hij net de klus heeft geklaard. In elk geval zit zijn half jaar durende stage aan de Ambachtsweg er op. Zijn contract voor een eendaagse aanstelling als logistiek medewerker is onderweg. Stijn schept orde in relatieve chaos. Ook op de 25.000 vierkante meter die EKI tot beschikking heeft. Zo’n 2 jaar daarvoor bleek een bedrijfsuitbreiding noodzakelijk. Het bedrijf had flinke groeipotentie. “Alsof je van een appartement naar een grote woonboerderij verhuist”, verbeeldt John. “Van 4.000 naar 25.000 vierkante meter, dat is een hele operatie en vergt een andere manier van werken.”

Over
 

Europese Kunststof Industrie in Nijmegen is in 1875 opgericht als papierwarenfabriek, maakte naam als schuurpapier- en schuurlinnenfabrikant en koos in de 70-er jaren voor de productie van tochtstrips. Hierna is het assortiment almaar uitgebreid. Het is een 7e-generatie familiebedrijf. EKI produceert en verwerkt schuim, rubber en sponsrubber en is de enige fabrikant van rollen celrubber in de Benelux. Het bedrijf exporteert naar 42 landen, won de B2B Shopping Award, Innovatieprijs van Nijmegen en is nu genomineerd voor ‘Nijmeegs Ondernemer van het jaar’.

Kriskras

Door de groei van de afgelopen 2 jaar kwamen er ook aanzienlijk meer orders binnen. Dit zorgde ervoor dat er meer voorraden nodig waren. Voor de voorraden ontbrak het nog aan een goed overzicht. Gebruikte en ongebruikte producten lagen kriskras door elkaar. Maar wat was er nou exact in huis? Stijn schreef een plan van aanpak, maakte kennis met het nieuwe ERP-softwaresysteem en kwam op verbeterideeën.

“Wat hebben we aan voorraad, op welke locatie slaan we het op en hoe verwerken we dit in het softwaresysteem? Dat heb ik opgepakt. Probeer dat voor 1 hal, vroeg John me. Maar hij daagde me ook uit. Hierop besloot ik een algemeen registratiesysteem op te zetten voor de complete voorraad, in 9 hallen. Het mooiste was: ik kreeg de vrijheid en het vertrouwen.”

Meer regie nemen

Tijdens de stage bleek al dat zijn project zo groot zou zijn, dat hij er na de 6 maanden mee door kon gaan. Nu is hij naast zijn studie, voor 1 dag werkzaam bij EKI. “Het staat goed op mijn cv en ik leer nu ook in de praktijk.” Deze 3e-jaars stage deed Stijn al eens eerder, maar toen zonder succes. De HAN-docent die hem destijds begeleidde, vond zijn onderzoeksresultaten niet betrouwbaar. “Dat verwijt ik mezelf. Ik had meer de regie moeten nemen, vaker mijn ervaringen moeten terugkoppelen met mijn stagebegeleider op school. Dan kun je bijsturen als dat nodig is. Maar ik heb ervan geleerd; tijdens deze stage bij EKI heb ik wekelijks contact onderhouden. En met resultaat!”

Basis staat

De basis staat nu, weet operationeel manager John. “Daar mag Stijn trots op zijn.” Locaties voor voorraden zijn toegewezen en alle processen zijn gedigitaliseerd, wat voor collega’s veel werk scheelt. Ook is aan het licht gekomen welke bulkvoorraden we in huis moeten hebben. Daarnaast verkopen we in betere en efficiëntere eenheden, waardoor we minder voorraden weggooien. Zo denken we ook aan het milieu. In tegenstelling tot wat wordt gedacht, is rubberafval niet te recyclen. Het is als brood, daar is geen deeg meer van te maken.”

Leiderschap

Met nog een afstudeerstage in het verschiet, is Stijn inmiddels ook een minor Effectief Leiderschap aan het volgen. Daar kan hij zich nog wel in bijspijkeren, ervaart hij in zijn bijbaantje als leidinggevende bij een supermarktfiliaal. En die afstudeerstage? “Ik zou hem hier prima kunnen doen, maar dat wordt door de opleiding niet aangeraden. Misschien moet ik maar naar een concurrent gaan,” plaagt hij John.

Meer goede matches?

De Match van Mert

Lees hier hoe de match tussen Mert Rustuoglu en FC Social Work is ontstaan.

Mert Rustuoglu bij Quick1888, de match, op het veld

De Match van Vrishab

Lees hoe de match tussen HAN-alumnus Vrishab Bagewadi en Zenon Energy is ontstaan.

Vrishab Bagewadi en Sanne Pas op de bank in het IPKW
Logistics Management
 

Meer over de studie van Stijn?

Alles overzien en processen slimmer organiseren is straks je vak. Met hbo Logistics Management ligt de wereld van logistiek voor je open. De vraag naar mensen met bedrijfskundige en logistieke kennis is groot. Stuur een team van logistiek medewerkers aan in een distributiecentrum. Of word inkoper bij een hip en duurzaam kledingmerk. Logistics Management is zo breed, je kunt er alle kanten mee op!

Vrishab Bagewadi en Sanne Pas op de bank in het IPKW