Vezelhennep: goed voor de gezondheid

Vezelhennep is een oprukkend gewas in Nederland. Dat is absoluut niet voor niets, het gewas is multifunctioneel. Het gewas valt onder de zogenaamde duurzame akkerbouwgewassen. Dat komt door het milieuvriendelijke karakter van de teelt.

224292 Close-up van vezelhennep voor biobased applications

Die teelt draagt namelijk bij aan het mogelijk maken van de circulaire economie. In de Europese Unie mogen er op dit moment al circa 40 hennepvarianten als landbouwgewas worden geteeld. Het gewas heeft enkele voordelen. Vezelhennep groeit razendsnel dicht waardoor onkruid geen kans krijgt, het vereist weinig mineralen, geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen. Het gewas is namelijk resistent tegen nagenoeg alle ziekten en plagen.

Bijkomend voordeel is dat echt bijna alle onderdelen van de plant gebruikt kunnen worden. De vezels, die met name in de steel zitten, worden bijvoorbeeld verwerkt in producten als touw en textiel. 

Uit onderzoek in het HAN BioCentre blijkt dat de plant ook stoffen bevat die een positieve invloed op de gezondheid kunnen hebben. Die effecten richten zich op spierfuncties.

Meer weten over dat veelzijdige vezelhennep? Je ziet het in deze video.

Wat kun je allemaal met vezelhennep?