"De risico's van siliconen implantaten worden onderschat"

Misschien heb je de documentaire Moordtieten onlangs wel gezien. Dionne Slagter onderzoekt hierin de gevaren van siliconen borstimplantaten. "Alle siliconen borstimplantaten geven giftige stoffen af," zegt HAN-onderzoeker en docent Henry Dijkman.

Siliconen borstimplantaten - moordtieten (Nico Hoeijmans)

Dat de documentaire iets teweeg heeft gebracht, blijkt wel uit de toegenomen aanloop van bezorgde vrouwen in ziekenhuizen. Zij willen meer weten over hun siliconen implantaten en de eventuele schadelijkheid hiervan. 

"Liefst een op de 20 vrouwen met siliconen borstimplantaten ervaart daar klachten van. Dat komt doordat de implantaten zweten, en in sommige gevallen lekken en scheuren. Die giftige stoffen verspreiden zich vanaf dag één door je lichaam. Je lijf ziet de implantaten als een indringer en dus komt je afweersysteem in actie. Als het ware wordt het implantaat 'opgegeten' en wordt geprobeerd het af te breken. De siliconen en giftige stoffen worden opgeslagen in je weefsel, je organen - in heel je lijf. Dat levert uiteindelijk klachten op."

Een derde van alle siliconen implantaten scheurt binnen 10 tot 15 jaar. "Daardoor komt er nog meer gif in je lijf. Het is hoog tijd dat daar meer blijvende aandacht voor komt." Ook in Nederland hebben 10.000 vrouwen (ernstige) klachten. Een haartest, zoals ook in de documentaire werd getoond, kan meer inzicht geven als je klachten hebt of wilt controleren.  

Een derde van alle siliconen implantaten scheurt binnen 10 tot 15 jaar. Het is hoog tijd dat daar meer blijvende aandacht voor komt."

Klachten in kaart

In zijn onderzoek richt Henry Dijkman zich nu op het in kaart brengen van de ziekmakende processen. Dat doet hij met de C. Elegans worm, die in het tests wordt gebruik. "De samenwerking met Dr. Samantha Hughes is hierin erg belangrijk. Klachten zijn er in alle variëteiten en het is in het begin vaak onduidelijk is waar - bijvoorbeeld - pijn of vermoeidheid vandaan komt. Hoe meer we weten, hoe duidelijker ons beeld over het ziekteverloop." Je leest er meer over in het interview dat SAM met Henry Dijkman had.

Een ander deel van zijn onderzoek behelst siliconen implantaten in combinatie met een zwangerschap. Als siliconen implantaten lekken, komen er allerlei giftige stoffen in je bloed- en lymfesystemen. Van de moeder gaat dat via de placenta naar het kind. "Voor een ongeboren kind is het te vergelijken met het contact met andere giftige stoffen, bijvoorbeeld alcohol en nicotine. Daar waarschuwen we wel voor, maar ook hier is veel meer bewustwording voor nodig. Siliconen implantaten kunnen voor een ongeboren kind zeer schadelijk zijn."

siliconen in het lichaam -2 (Nico Hoeijmans)
Alles draait om de migratie van siliconen uit de implantaten het lichaam in. De rode delen in bovenstaande afbeelding zijn gemigreerde siliconen in lichaamscellen.