Impact op kwetsbare thuiswonende ouderen tijdens COVID-19

Kwetsbare ouderen die thuis wonen zijn vaak afhankelijk van hulp van anderen die boodschappen voor ze doen, koken of helpen met eten en drinken. Hoe heeft deze groep zich door de coronapandemie gewerkt?

296852 Een mantelzorgen komt tijdens coronatijd boodschappen brengen bij een oudere dame thuis. Met mondkapje.

Mantelzorgers mochten (vooral tijdens de 1e golf) minder vaak langskomen en veel thuiszorg werd stopgezet. Kwetsbare ouderen die thuis wonen, weigerden ook geregeld zelf zorg omdat ze bang waren corona op te lopen. Ze gingen liever niet naar buiten voor een boodschap, uit angst voor besmetting. Wat voor impact heeft dit gehad op deze toch al zo kwetsbare groep thuiswonende ouderen?

Subsidie

Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl heeft van het SIA subsidie gekregen om de impact van de COVID-19 pandemie en de bijbehorende maatregelen op de voedingszorg, het beweeggedrag van kwetsbare thuiswonende ouderen te onderzoeken. Wat voor aanpassingen hebben zij, de wijkverpleging of de mantelzorgers gedaan om zich uit de situatie te redden?

Vervangen of aanvulling

Projectleider Elke Naumann licht toe: "We gaan in ons project Voedings- en beweeggedrag bij kwetsbare thuiswonende ouderen tijdens COVID-19 in kaart brengen welke initiatieven zijn ingezet als vervanging van en/of aanvulling op de gebruikelijke hulp en ondersteuning met betrekking tot voedings- en beweeggedrag."

Samenwerking

Elke concretiseert: "Samen met studenten houden we de komende 2 jaar interviews met de ouderen zelf, mantelzorgers, wijkverpleegkundigen en praktijkverpleegkundigen. Hoe hebben zij deze periode ervaren en welke aanpassingen hebben zij gedaan rondom voedings- en beweeggedrag. We doen dit project samen met het Lectoraat Wijkverpleging."

Vernieuwende alternatieven

Elke: "We kijken wat er (noodgewonden) geleerd is in deze periode en wat we blijvend kunnen veranderen. Wie weet zijn er hele vernieuwende alternatieven tot stand gekomen die we kunnen inzetten bij een eventuele volgende crisissituatie."