Krijg ik korting op mijn collegegeld in verband met corona?

Heb je het ook gelezen? De overheid is van plan om studenten volgend studiejaar 50% korting te geven op het collegegeld. Nu vraag jij je vast af wat dat voor jou als (aankomend) student precies betekent. Hier lees je wat we nu weten.

232298 Studenten in collegezaal met mondkapjes op. Covid19. Corona

Wat is het plan van de overheid?

In februari presenteerden de demissionaire onderwijsministers Van Engelshoven en Slob een Steunpakket voor het hbo. Onderdeel daarvan is het plan om studenten in het studiejaar 2021/2022 een korting van 50% te geven op hun collegegeld. Wat betekent dat concreet voor jou als (aankomend) student? Dat kunnen we je nu helaas nog niet vertellen. Dat komt omdat de Tweede Kamer het plan van de overheid nog moet goedkeuren. Daar is een speciale wet voor in de maak. Als de inhoud van de wet bekend is, kunnen we je meer vertellen.

Dit weten we wel

  • Er is al een wet over de halvering van collegegeld voor studenten die zich voor het eerst inschrijven in het hoger onderwijs. Die bestaande wet staat los van de nieuwe maatregel.
  • De nieuwe maatregel gaat gelden voor studenten die in 2021/2022 studeren bij een bekostigde opleiding (voltijd, deeltijd en duaal) aan een bekostigde instelling. De HAN is een bekostigde instelling en alle bachelors en Associate degrees van de HAN zijn ook bekostigd. Dat geldt ook voor de meeste masters van de HAN. Je kunt dit controleren op de website van DUO.
  • Er wordt in de wet ook iets geregeld voor studenten die in 2021 of 2022 afstuderen.

Wanneer weten we meer?

We wachten nu tot de spoedwet is aangenomen door de Tweede Kamer en ons College van Bestuur de maatregel definitief heeft uitgewerkt. Dan zullen we je op han.nl/collegegeld precies vertellen wat dit voor HAN-studenten betekent. We verwachten in mei 2021 meer te weten.